Iğdır Üniversitesi ile Aralık Belediyesi Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı

Tarih : 2018-10-02 / Kategori : Eğitim

Iğdır Üniversitesi ile Aralık Belediyesi Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı

       Iğdır Üniversitesi Bülent Yurtseven Kampüsü Rektörlük Binası Makam Odası’nda işbirliği protokol imzalandı. İmza törenine, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma,  Iğdır İli Aralık İlçesi Belediye Başkanı Bayram Teksay ile Iğdır Üniversitesinden öğretim görevlileri katıldı.

           Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, üniversitemiz ve Aralık Belediyesi arasında yapılan işbirliğinin çok önemli olduğunu belirterek, "Gerek Aralık Belediyesi, gerekse üniversitemizin çeşitli konularda işbirliği yapmalarının zamanı gelmiştir ve geçmektedir. Üniversite – Belediye işbirliğinin güzel bir örneğini burada başlatmış bulunuyoruz. Biz üniversite olarak ilimize ve üniversitemize katkı sağlayacak her türlü işbirliğine her zaman açığız." dedi.
            Aralık Belediye Başkanı Bayram Teksay da konuşmasında, yaptıkları protokolün, üniversite ve belediyemiz için örnek bir çalışma olduğunu belirtti. Bu tür çalışmaları çok önemsediklerini söyleyen Teksay, "Bir ülkenin, bölgenin kalkınmasında tarımın çok önemlidir. Bu protokolü ile Antepfıstığı yetiştirme potansiyelinin ortaya çıkarılması ve bu nedenle çeşit adaptasyon denemesi kurulması, deneme sonrası araştırma çıktılarının olumlu olması durumunda yöre çiftçileri ile paylaşılması ve Antepfıstığı üretiminin yaygınlaştırılması amaçlanmıştır ve bu imzalayacağımız protokol bölgenin ve ilin kalkınmasına inşallah katkı sağlar."
Teksay’ın konuşmasının ardından Iğdır Üniversitesi ile Aralık Belediyesi arasında yapılan protokol ile Aralık’ta katma değeri yüksek olabilecek Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünün önerdiği Uzun, Kırmızı, Siirt ve Tekin Antepfıstığı çeşitleri adaptasyon denemesinde kullanılacaktır. Toplam 180 adet aşılı tüplü fidan ve bu fidanların % 10 u yani 18 adet tozlayıcı erkek Antepfıstığı fidanları olacaktır. Fidanlar 7 x 4 sıra arası ve sıra üzeri mesafelerde dikileceğinden toplamda 5 dekar sulu tarım alanına ihtiyaç duyulmaktadır. Aralık Belediyesi 5 dekar sulu tarım alanın temini, fidan temini, fidanların dikilmesi, fıstık bahçesinin korunması, sulanması, toprak işleme vb gibi konularda işçi temin edecek ve Iğdır Üniversitesi danışmanlığı ve önerileri doğrultusunda bu adımlar gerçekleştirilecektir. Yürütülecek Antepfıstığı adaptasyon çalışmasında Üniversitenin önerileri doğrultusunda Fıstık Bahçesinin her türlü bakım ve kültürel tedbirlerini karşılayacaktır. Iğdır Üniversitesi Fıstık Bahçesinin kurulmasından sonra fidanların büyüme ve gelişme performansını aylık, fenolojik ve pomolojik gözlemlerini yıllık olarak takip edecek, verileri kaydedecek ve elde edeceği verileri rapor haline getirecektir. Adaptasyon denemesi sonunda çıktılar Aralık Belediyesi tarafından organize edilecek olan toplantı veya toplantılar ile yöre çiftçisi ile paylaşılacaktır.
Konuşmaların ardından Iğdır Üniversitesi ve Aralık Belediyesi işbirliği protokolü Rektör Alma ile Aralık Belediye Başkanı Teksay tarafından imzalandı. İmzalanan protokol ile süresi 6 ay olup Iğdır’da Tarımın gelişmesi planlanmaktadır.

Facebook Beğenenler

  1. YASİN 2018-10-03 07:38:17

    maşallah sayın başkanımdan ALLAH RAZI OLSUN HEDEFİ İLÇEMİZİ HEP GÜZELLEŞTİRMEK YÜREĞİ VE KALBİ HİZMET İÇİN ATAN VE KİŞİLİĞİ KAREKTERİ 10 NUMARA KAREKTERLİ YÜREĞİ GÜZEL İNSAN YOLUN AÇIK OLSUN

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.