Anjiyo Önergesi

Tarih : 2018-10-02 / Kategori : Sağlık

Anjiyo Önergesi

          HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Iğdır’ın yıllardır çözülmeyen sorunu için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Sağlık Bakanlığının cevaplandırması talebiyle soru önerge verdi.
         Kalp krizi geçiren Iğdır’lı hastalarımızın Erzurum, Kars ve Van’a ulaştırılıncaya kadar yollarda hayatlarını kaybetmeleri sebebiyle başlatılan kampanyaya, HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik’de destek vererek, Sağlık Bakanlığının cevaplandırması  amacıyla TBMM’ne soru önergesi verdiğini açıkladı. Milletvekili Eksik soru önergesinde şöyle dedi:

MİLLETVEKİLİ DR.HABİP EKSİK'TEN SAĞLIK İLE İLGİLİ SORU ÖNERGESİ
01/10/2018  
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
                                                                                           Habip EKSİK
                                                                                           Iğdır Milletvekili
İlimiz Iğdır’da şu an itibariyle bir devlet hastanesi ve bir de özel hastane bulunmaktadır. Bu hastanelerin hiç birinde kardiyovasküler anjiyo merkezi bulunmamakta ve bu durum Iğdır halkının büyük sağlık problemleri yaşamasına hatta gerekli tedavi hizmetine ulaşamadıkları için hayatlarını kaybetmelerine sebep olmaktadır.
Bu bağlamda;
1)         Kardiyo vasküler anjiyo merkezi Iğdır’a neden kurulmamaktadır?
2)         Bakanlığınızın bu yönde herhangi bir çalışması olacak mıdır?
3)         Iğdır Devlet Hastanesinde bir kardiyo vasküler anjiyo merkezi kurulmasının maliyeti ne kadardır?
4)         Iğdır ilimizde bir yıl içinde kaç kişi kalp krizi (Akut myokart enfarktüs) geçirme nedeniyle Iğdır Devlet Hastanesi’ne başvurmuştur?
5)         Başvuran bu kişilerin kaçı Kars veya Erzurum illerine sevk edilmiştir?
6)         Bu sevk edilen hastaların kaçı sevk edilirken, yolda hayatını kaybetmiştir?
7)         Kalp krizi (Akut myokart enfarktüs) nedeniyle başvuran bir hastanın sağlığına tam kavuşabilmesi için erken müdahalenin şart olduğu bilinmektedir. Bu sebeple; yaklaşık 150 km uzaklıkta olan Kars yada 300 km uzaklıkta olan Erzurum’a sevk edilmesi hastaların ciddi derecede hayatını kaybetme riski ya da ileri derece kalp yetmezliği ile karşı karşıya kalmalarına sebep olmaktadır. Bu hastaların bu şekilde sevki doğru mudur?
8)         Iğdır’ın il olmasına rağmen, halkının sağlık hizmetlerine başka illere giderek ulaşmak zorunda kalması, sizce Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırı değil midir? Bu insanların diğer illerdeki insanlar gibi sağlık hizmetlerine kendi illerinde ulaşmaları onların hakkı değil midir? 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.