DOĞU ANADOLU GAZETECİLER FEDERASYONU IĞDIR BAŞKANLAR KURULU TOPLANTISI SONA ERDİ

Tarih : 2018-10-20 / Kategori : Genel Haber

DOĞU ANADOLU GAZETECİLER FEDERASYONU IĞDIR BAŞKANLAR KURULU TOPLANTISI SONA ERDİ

        Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanlar Kurulu Toplantısı Doğu Anadolu Bölgesindeki 9 ilin (Erzurum, Ağrı, Ardahan, Bitlis,Erzincan, Kars, Malatya, Muş, Bayburt ve Gümüşhane illerinin misafir olarak katılımıyla) Iğdır’ın ev sahipliğinde Iğdır”da  yapıldı. 

        Toplantıya Bingöl,  Elazığ, Hakkari ve Van illeri mazeretleri nedeniyle katılamadı.
          18 Ekim günü Iğdır’a gelen bölge cemiyet başkanları ve yönetim kurulu üyeleri Iğdır Valisi Enver Ünlü, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Hakkı Alma ve Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan’ı ziyaret ettiler.
         19 Ekim günü ise saat 10.00’da Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası’nda meclis salonunda başlayan toplantının açılışında konuşan Iğdır Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı İsmail Aras, gazetecileri Iğdır’da ağırlamaktan mutlu olduklarını söyledi. Iğdır Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aydın Deniz de katılımcıları selamladı.  Toplantıda daha sonra Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Aslan katılımcılara, Iğdır ekonomisi hakkında kısa bir sunum yaptı. 
Toplantı, divan başkanlığına Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alaettin Aslan, katipliğe ise Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Tarakçıoğlu’nun getirilmesiyle devam etti.  
          En son Bitlis’te yapılan toplantıda alınan kararların Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Özcan Çiriş tarafından okunmasının ardından söz alan Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve TGK Genel Başkan Vekili Feridun Fazıl Özsoy,  Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu(TGK) Genel Başkanı Nuri Kolaylı’nın konuşmasını telefondan katılımcılara iletti. Konuşmasına devam eden Özsoy, Anadolu Basını’nın özellikle son yaşanan döviz dalgalanmasının ardından kapanma noktasına geldiğini hatırlatarak, sektörün zor bir durumda olduğunu ifade etti, çözülmesi gereken önemli sorunları başlıklar halinde sıralayıp, Anadolu Basını’nın devam eden sıkıntılarının çözümü noktasında çalışmaların her platformda sürdürüldüğünü söyledi. Toplantıda söz alan bölge gazeteciler cemiyeti başkanları da illerindeki sıkıntıları ve çözüm yollarını dile getirerek, çözüm önerilerinin ilgili mercilere ulaştırılması ve konfederasyon olarak çözüm yolunda çalışmalar yapılması konusunda birleştiler. Toplantı saat 12.30 sularında tamamlandı.
Toplantıya katılan başkanlar ve Iğdırlı Gazeteciler  öğlen yemeğinde Iğdır Valisi Enver Ünlü’nün de katıldığı yemekte biraraya geldi. Yemekte katkılarından dolayı Vali Ünlü’ye bir şükran plaketi sunuldu. Yemek sonrasında Iğdır Tuz Mağaraları, Alican Sınır Kapısı ve Soykırım anıtını gezen gazeteciler, Cumartesi günü de Nahcıvan’a günü birlik bir ziyaret gerçekleştirdiler. DGF’li başkan ve katılımcılar 21 Ekim sabahı Iğdır’dan güzel izlenimlerle ayrıldılar.
Bölge gazeteciler cemiyeti başkan ve yöneticileri  aşağıdaki görüşleri dile getirdiler.
1-İlan bedelleri ile ilgili faturalar yayının ardından kesilmekte, ancak zamanında ödeme yapılmadığından gazeteler KDV’yi ödemesine rağmen kurumlardan alacağını uzun süre alamamaktadır.
Bu durumda gazetelerin kurumlardan alacağı bulunduğuna dair bir yazı verilmesi, bunun da gazetelerin sigorta veya vergi borcuna mahsup edilmesi çözüm olacaktır. (Iğdır)
2- BİK Şubesi bulunan illerde gazetelerin ‘Borcuk Yoktur yazısı istenmesi ve  borç bitinceye kadar ilan gelirlerinin bu borca mahsup edilmesi konusu gündeme getirildi. Konunun yapılan girişimler sonucu 1 Ocak 2019 tarihine kadar ötelendiği ve bu konunun yeniden gündeme geleceği hatırlatılarak, kalıcı bir çözüm getirilmesi istendi.
3-Basınla ilgili kuruluşların bir kısmının Cumhurbaşkanlığı sistemi sonrasında İletişim Başkanlığına bağlandığı iş ve işlemlerde henüz bir netlik oluşmadığı ifade edilerek özellikle Basın Kartlarıyla ilgili işlemlerde sıkıntı yaşandığı vurgulandı. Konunun İletişim Başkanlığı ve ilintili kurumların görev ve yetkilerin belirlenmesiyle çözülebileceği ifade edildi. 
4- Sektöre nitelikli elaman kazandırılmasıyla ilgili İşkur, KOSGB ve iletişim fakülteleriyle işbirliği konusunda çalışmalar yapılması ve konuda yönetmeliklerle sağlanan kolaylıklardan yararlanılması hatırlatıldı. 
5-Mahkeme ve icra ilanlarının halen yerel basına verilmesinden imtina edildiği ve bu konuda ilgili mercilere durumun iletilmesi gerektiği bildirildi. 
6-Dijitale geçiş ile ilgili çalışmaların hız kazandığı, resmi ilanların da giderek düştüğünün göz önünde bulundurularak, şimdiden Konfederasyon olarak yerel gazetelerin haklarının korunarak internet yasa düzenlemesi konusunda çalışma yapması vurgulandı. (Bayburt)
7-Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Ahmet Genç gerçekleşen gazete birleşmeleri ve sağlanan olumlu gelişmeler hakkında bilgi verdi. Ahmet Genç, özellikle okulların bir çok ihtiyaç ihalesini birleştirip tek ihale ile yapmasının önüne geçildiğini, ilçelerde belediye hoparlörlerinden yapılan ilanların gazetelere verilmesini sağladıklarını , KİK’te yayınlanıp gazetelere yayınlatılmayan ilanların da takibe alındığını bunları il valiliği ile istişareler sonucunda çözdüklerini ifade etti. 
8-Birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesinin sorunların çözümünde önemli bir adım olacağı belirtildi. (Muş)
9-Resmi ilanlarda sürekli düşüş yaşandığı, buna rağmen ilgili mercilerin sorunun çözümü için yapılan başvurulara rağmen harekete geçmedikleri kaydedildi. (Bitlis)
10-Kağıt fiyatlarına uygulanan KDV oranının düşürülmesi, Basın İlan Kurumu şubesi bulunan yerlerde kurumun yerel gazetelerden aldığı yüzde 15 oranındaki payın oranının düşürülmesi bu oranın yüzde 7 veya yüzde 5’lere düşürülmesi gerektiği bildirildi. (Doğu Anadolu)
11- Basın işletmelerinde çalışanların sigorta pirimlerinin  büyük bir maliyet oluşturmaktadır. Bu pirimlerin miktarda indirim yapılması. 
12- Toplantıda görüşülen veya her ay belirlenecek konularla ilgili bölge gazeteciler cemiyetlerinin kendi illerinin milletvekillerine konuları rapor halinde iletmesiyle ilgili konfederasyonunun karar alması ve bu yönde hareket edilmesi istendi. (Gümüşhane)
Gazeteciler meslek sorunlarını tartıştı
Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu’nca Iğdır Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde  düzenlenen Başkanlar Kurulu tamamlandı.
Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası’nda meclis salonundaki toplantının açılışında konuşan Iğdır Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı İsmail Aras ve Cemiyet Başkanı Aydın Deniz, gazetecileri Iğdır’da ağırlamaktan mutlu olduklarını söyledi. Toplantıda daha sonra Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Aslan katılımcılara, Iğdır ekonomisi hakkında kısa bir sunum yaptı. 
Toplantı, divan başkanlığına Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alaettin Aslan, katipliğe ise Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Tarakçıoğlu’nun getirilmesiyle devam etti.  
Bitlis’te 17-19 Kasım 2017 tarihinde yapılan toplantıda alınan kararların Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Özcan Çiriş tarafından okunmasının ardından söz alan Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve TGK Genel Başkan Vekili Feridun Fazıl Özsoy,  Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu(TGK) Genel Başkanı Nuri Kolaylı’nın konuşmasını telefondan katılımcılara iletti. Konuşmasına devam eden Özsoy, Anadolu Basını’nın özellikle son yaşanan döviz dalgalanmasının ardından kapanma noktasına geldiğini hatırlatarak, sektörün zor bir durumda olduğunu ifade etti, çözülmesi gereken önemli sorunları başlıklar halinde sıralayıp, Anadolu Basını’nın devam eden sıkıntılarının çözümü noktasında çalışmaların her platformda sürdürüldüğünü söyledi. Toplantıda söz alan bölge gazeteciler cemiyeti başkanları da illerindeki sıkıntıları ve çözüm yollarını dile getirerek, çözüm önerilerinin ilgili mercilere ulaştırılması ve konfederasyon olarak çözüm yolunda çalışmalar yapılması konusunda birleştiler. 
Toplantıya katılan başkanlar ve Iğdırlı Gazeteciler  öğlen yemeğinde Iğdır Valisi Enver Ünlü’nün de katıldığı yemekte biraraya geldi. Yemekte katkılarından dolayı Vali Ünlü’ye bir şükran plaketi sunuldu.  Vali Ünlü, yemekte yaptığı konuşmada gerçekleştirilen toplantıda alınan kararların gazeteciler ve ülkemiz açısından hayırlı olmasını diledi, basın mensuplarının çalışmalarının kendilerine büyük destek sağladığını söyledi. 
Yemek sonrasında Iğdır Tuz Mağaraları, Alican Sınır Kapısı ve Soykırım anıtını gezen gazeteciler, akşam yemeğinde de Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan’ın ev sahipliğinde biraraya geldi. Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı  ile Halfeli Belediye Başkanı  katıldığı yemek sonrasında etkinliğe katkılarından dolayı Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Feridun Fazıl Özsoy,  Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan’a bir teşekkür plaketi sundu.  Gazeteciler bugün de Nahcıvan’a günü birlik bir ziyaret gerçekleştirecek
Toplantı sonunda bir değerlendirme yapan Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve TGK Genel Başkan Vekili Feridun Fazıl Özsoy,  internet yasasının olmamasından kaynaklı meslek dışındaki kişilerin haber sitesi adı altında gazeteci  kimliğine bürünmelerinin mesleğin itibarını zedelediğini bu konuda konfederasyon olarak konunun gündemde tutulduğunu kaydetti.  Hem bölgesel federasyonların hem de konfederasyon toplantılarında gündeme getirilen konuların gerek Basın İlan Kurumu, gerekse basınla ilgili diğer platformlarda  da konuşulduğunu , özellikle son dönemde yaşanan sıkıntılarla ilgili olarak BİK Genel Kurulu’nun acil toplantıya çağrılması ve bir dizi ferahlatıcı tedbir aldığını anlatan Özsoy, bu tekliflerin bu toplantılar sonucu oluştuğunu bildirdi. Yüzölçümü, asgari kadro ve satış rakamlarında yapılan düzenlemelerin bir nebze olsun bir rahatlama sağladığını kaydeden Özsoy, Anadolu Basını’nın devam eden sıkıntılarının çözümü noktasında çalışmaların her platformda sürdürüldüğünü söyledi. Özsoy, kağıttan alınan KDV’nin indirilmesi, BİK katkı payının düşürülmesi, kaçak ve sisteme girmeyen ilanlar, kurum şubesi bulunmayan yerlerdeki yerel gazetelerin kamu kurumlarından alacaklarının yapılacak düzenleme ile sigorta ve vergi borçlarına karşılık mahsup edilmesi ve  toplantıda ela alınan bir çok  konunun konfederasyon toplantısında ve diğer platformlarda ele alınacağını vurguladı. Toplantıda ele alınan konuları içeren bir sonuç bildirgesi yayınlandı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.