IĞDIR’IN KURTULUŞUNUN 98. YILDÖNÜMÜ MÜNASEBİTİYLE PANEL DÜZENLENDİ

Tarih : 2018-11-16 / Kategori : Genel Haber

IĞDIR’IN KURTULUŞUNUN 98. YILDÖNÜMÜ MÜNASEBİTİYLE PANEL DÜZENLENDİ

        Iğdır’ın kurtuluşunun 98. yıldönümü münasebetiyle Valimiz Sn. Enver Ünlü’nün katılımıyla Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü Konferans Salonunda panel düzenlendi.
        Düzenlenen panele, Vali Enver Ünlü,  Timsal Karabekir, Üniversite Rektörü, Vali Yardımcıları, Karakoyunlu Kaymakamı, İl Genel Meclis Başkanı, Kurum Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşların Temsilcileri, Kurum Müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 

          Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın açılış konuşmalarının ardından bir konuşma yapan Vali  Ünlü; “ Bugün hepimizin bildiği gibi Ağrı Dağı’nın eteğinde Nuh Nebi’nin mübarek elleriyle yeşeren, doğunun çukur ovası olan güzel Iğdır’ımızın 98. kurtuluş seneyi devriyesinin haklı gururunu hep birlikte yaşıyoruz. 
           Iğdırlılar neredeyse bir asır önce verdikleri kahramanca ve destansı mücadelelerle bağımsızlıklarına olan sevdalarını haykırmışlar ve Türkiye Cumhuriyeti’nin de kurtuluşuna meşale tutmuşlardır. 14 Kasım tarihi, Iğdır için dönüm noktası olduğu kadar, Kurtuluş Savaşı mücadelesi veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kahraman silah arkadaşları ve tabiki Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir’in büyük kahramanlıkları ve dirayetli tavırlarıyla birlik ve beraberlik içerisinde bu güzel topraklar Türk Yurdu olmuştur. 
Az önce de ifade ettiğim gibi, ülkemiz her alanda birçok yönden saldırılara uğramıştır. Bunlarda birisi de bundan 2 yıl önce 15 Temmuz’da hain darbe girişimidir. Bizim topumuzla, tankımızla, tüfeğimizle ve uçağımızla bizlere karşı, gazi meclise karşı bir saldırı gerçekleşti. Ancak aziz milletimiz Sn. Cumhurbaşkanımızın çağrısına ses vererek iradesine, bayrağına ve namusuna sahip çıktı. Bu uğurda şehitler verildi, gazilerimiz oldu. Ama çok şükür bugün dimdik ayaktayız. Bu saldırıdan sonra bilindiği gibi bizler sınır ötesi harekat ettik ve tüm dünya hayranlıkla, Cereblus’ta ve Afrin’de kahraman Mehmetçiğimizin başarılarına şahit oldu.
Bu birlik ve beraberliğimizi bundan sonra da siz değerli Türk Gençliği sayesinde devam ettireceğiz..”dedi. 
             Konuşmaların ardından panelistler tarafından sunum yapıldı. 
           Daha sonra programa onur konuğu olan Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir, Kurtuluş Savaşı mücadelesinde Türk askerlerinin yaşadıklarını, Kazım Karabekir’in hayatını anlatarak, bu güzel vatana sahip çıkmak adına öğrencilere önemli mesajlar verdi.
Timsal Karabekir,    babasının çocukları çok sevdiğini Erzurum da yetimler için bir yuva  ve Ermeni çocuklara ise Trabzon da yuva yaparak sahip çıktığını söyledi.
              Timsal Karabekir, Kazım Karabekir Paşa’nın arşivinden derlenen fotoğraflar ile gerçekleştirdiği sunumunda, Kurtuluş Savaşı yıllarında birçok zorluğun çekildiğini, Ermenilerin değil, Türklerin kendi öz vatanında soykırım ve esaret yaşadığını aktardı. Karabekir, “Erzurum’da açılan bir toplu Türk mezarı var. Her birinin üzerinde kanlı Kur’an-ı Kerim parçaları bulundu. Iğdır’daki mezar açıldığında ben de oradaydım. Yine kanlı Kur’an-ı Kerim parçaları vardı ve daha açılmayı bekleyen yüzlerce toplu Türk mezarı var. Bunun karşılığında bizim mukaddes topraklarımızda bir tek toplu Ermeni mezarlığına rastlanılmadı” dedi.
Karabekir, “Osmanlı’nın bağrına bastığı Ermeniler kendi vatandaşlarına zulüm yaptılar. Kazım Karabekir Paşa Erzincan, Erzurum, Sarıkamış, Kars ve ötesini düşmandan kurtardı. Erzincan yakılmıştı, babam hatıralarında öldürülen insanlarımızla ilgili şöyle dedi: ’Erzurum’da gördüklerimi Allah kimseye göstermesin’” ifadelerini kullandı.
             Timsal Karabekir, babası Kazım Karabekir’in çocukları çok sevdiğini de vurgulayarak, Ermeni çocuklarına sahip çıktığını anlattı. Ermeni çocuklarının Kazım Karabekir Paşa’ya bir kara kalem portresini hediye ettiğini aktaran Karabekir, “O iğrenç yalana, o sözde soykırım yalanına o portre başlı başına bir belgedir. 
Anadolu’da Türklere ait toplu mezarlar bulundu. Oysa bir tane Ermeni toplu mezarına rastlayamazsınız” şeklinden konuştu.
            Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma,’da Iğdır’ın kurtuluşunda Kürtler ve Türkler birlikte mücadele ederek Ermenileri bu topraklardan atılmasına yardımcı olmuşlardır. Ermenilerin Kürtlere gelin bizim yanımızda olun tekliflerine aşiret reisleri hayır demiştir. Bundan dolayı Ermenilerin bazıları “Türklerle Toprak, Kürtlerle kan davamız var “diyorlar. Birlik içinde olacağız. Vatanımızı koruyacağız. Tıpkı geçmişte olduğu gibi                    
               Diğer panalistlerden Giresun Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Sayın Yalçın Sarıkaya' Iğdır’ın stratejik bir konumda olduğunu Dilucu sınır kapısının Turan’a  açılan bir kapı olduğunu belirterek Nahcıvan Özerk Cumhuriyetinde Türkiye’nin garantör devlet olduğunu söyledi.
           Araştırmacı yazar Ziya Zakir Acar,da Iğdır’la ilgili slayt gösterisi yaparak Iğdır’ı anlattı.
Panel programı, Valimiz Sn. Enver Ünlü ile Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın panelistlere plaket vermesiyle son buldu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.