Iğdır Üniversitesi Uluslararası VII. Bitki Koruma Kongresi’nde Temsil Edildi

Tarih : 2018-11-22 / Kategori : Eğitim

Iğdır Üniversitesi Uluslararası VII. Bitki Koruma Kongresi’nde Temsil Edildi

Uluslararası katılımlı Türkiye VII. Bitki Koruma Kongresi bu yıl Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü tarafından 14-17 Kasım 2018 tarihlerinde Muğla Sarıgerme’de düzenlendi. Kongre Bilim Kurulu; Herboloji, Biyolojik Mücadele, Entomoloji ve Fitopatoloji Bilim Kurullarından oluşurken, farklı salonlarda çeşitli sunumlar gerçekleştirildi. 

 

         Bilindiği gibi ülkemizde 1975 yılından beri düzenli olarak Bitki Koruma Kongreleri düzenleniyor. Bu kapsamda Türkiye Entomoloji Kongresi, Türkiye Fitopatoloji Kongresi, Türkiye Herboloji Kongresi ve Türkiye Biyolojik Mücadele Kongreleri 2004 yılında birleşerek “Türkiye Bitki Koruma Kongresi” adı altında düzenlenmeye başladı. Kongrenin bu yıl ki ev sahipliğini ise Adnan Menderes Üniversitesi yaptı. 
Kongrede üniversitemiz 6 bildiri ile temsil edildi
           Kongrede üniversitemizi Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Gürbüz ile Arş. Gör. Dr. Ayşe Usanmaz Bözhüyük temsil etti. Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Gürbüz, “Türkiye’nin Batısından Doğusuna Peyzaj Çalışmalarında Kullanılan Bitkiler İle Yabancı Otların Taşınması”, “Iğdır İli Mısır Üretim Alanlarında Görülen Yabancı Otların Belirlenmesi ve Bazı Herbisitlerin Yabancı Otlanma ile Mısır Verimine Olan Etkisinin Araştırılması”  ile “Yonca Ekim Alanlarında Görülen Yabancı Otların Yoncanın Yaşına Bağlı Olarak Değişimlerinin İncelenmesi” isimli bildirilerini sözlü olarak sundu. 
Arş. Gör. Dr. Ayşe Usanmaz Bözhüyük ise “Ocimum basilicum L. uçucu yağının antifungal etkileri”, “Achillea biebersteinii Afan. (Asteraceae) bitki uçucu yağının çam kese böceği (Thaumetopoea pityocampa (Denis & Schiffermüller) (Lepidoptera: Thaumetopoeidae)) larvalarına karşı larvasidal etkisi” ile “Tribolium confusum Jacquelin Du Val, 1863 (Coleoptera: Tenebrionidae) erginlerine karşı oksijenli monoterpenlerin fumigant etkisi” isimli üç tane sözlü bildirilerini sundu. 
           Gerçekleştirilen kongre ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Gürbüz, “Kongrede gerek ülkemiz ve gerekse diğer ülkelerden seçkin bilim insanları son gelişmeleri paylaşmaları için davetli konuşmacı olarak katılıp sunumlarını gerçekleştirdi. Ayrıca, katılımcıların sözlü ve poster sunumlarında da Bitki Koruma alanında yapılan güncel çalışmalar yer aldı. Böylece hem araştırmacılar, uzmanlar ve öğrenciler hem de sektördeki çalışanların bir araya geldiği ve kamuoyu ile bilgi paylaşımında bulunulduğu bir ortam oluştu. Ayrıca, kongrede Bitki Koruma Bölüm Başkanları toplantısı da gerçekleşti. Toplantıda bir sonraki Bitki Koruma Kongresinin 2020 Yılında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde gerçekleştirilmesi yönünde karar alındı” şeklinde konuştu. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.