AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER İL MÜDÜRÜ ADEM SAFA’NIN “ 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI

Tarih : 2018-12-04 / Kategori : Genel Haber

AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER İL MÜDÜRÜ ADEM SAFA’NIN “ 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI

         Engelli vatandaşlarımızı topluma kazandırmak ve hayat standartlarını yükseltmek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilen 3 Aralık günü, engelli kardeşlerimizin sesini duyurduğu özel bir gündür.
        Ülkemizde engellilik alanında geçmişten günümüze bir bakış açısı değişimi olmakla birlikte engelli bireylerin eşit vatandaşlar olarak toplumsal yaşamda yer alabilecekleri imkânları artırmak için üzerimize düşen daha birçok görev olduğuna inanıyorum.
        Engelli kardeşlerimiz; gerekli koşullar sağlandığında eğitim,  bilim, spor, sanat, iş dünyası gibi pek çok alanda üstün başarılara imza atmakta, azim ve başarılarıyla herkese örnek olmaktadırlar. 

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ülkemizde diğer bakanlıklarla koordineli olarak engellilerin sağlık, bakım, eğitim, istihdam ve toplumsal hayata katılımını kolaylaştıracak konularda çalışmalarını sürdürmektedir.  Iğdır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak, İlimizde kamu kurum ve kuruluşlarına ve özel sektöre ait binaların engellilerin erişilebilirliğine uygun olarak inşa edilmesi veya onarılması konusunda rehberlik yapılmaktadır. Engelli vatandaşlarımızın ulaşımdan ücretsiz veya   indirimli olarak yararlanmalarını sağlayan “engelli kimlik kartı” Müdürlüğümüzce düzenlenmektedir. Bununla birlikte ağır engelli ve bakım ihtiyacı olan engelli bireylere bakım ücreti sağlanarak aileleri yanında sosyal çevresinden uzaklaşmadan bakım hizmeti almaları ve engelli yakınına bakan bireylerin ekonomik olarak desteklenmesi amaçlanmaktadır. Yine ağır engelli olup, bakım ihtiyacı olan bireylerin ailelerinin talepleri doğrultusunda veya gerekli durumlarda özel ya da devlete ait bakım ve rehabilitasyon merkezlerine yerleştirilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca engellilere yönelik özel günlerde kamuoyunun bilgilendirilmesi, aydınlatılması ve farkındalık yaratma açısından çalışmalar yapılmaktadır. Ancak kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları yanında toplumun da bir bütün olarak konuya göstereceği hassasiyet çok önemlidir. Engellilerin ayrıştırılmamış, bütüncül ortamlarda diğer bireylerle eşit şekilde toplumsal yaşama katılabilmeleri, birbirimize duyduğumuz saygı ve sevgi ile bağlantılıdır. Engelli vatandaşların hiçbir zorluğun esiri olmaması, bir kenarda beklememeleri ve mücadelelerine devam etmeleri, hepimizin gayretiyle mümkündür.
Bu duygu ve düşüncelerle Dünya Engelliler Günü’nde düzenlenen etkinliklerin, engelli vatandaşlarımızın sorunları hususunda toplumdaki duyarlılığı artırmasını diliyor, engelli vatandaşlarımızı saygı ve sevgiyle kucaklıyorum.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası