Sağlık çalışanlarının döner sermayesi dönmüyor

Tarih : 2018-12-07 / Kategori : Genel Haber

Sağlık çalışanlarının döner sermayesi dönmüyor

       Personelin katkıları ile elde edilen döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması, oranlarının yükseltilmesi, hakkaniyet ölçüsünde personele dağıtılması hakkında Türk Sağlık Sen Iğdır temsilciliği, basın açıklaması yaptı.

 

     Personelin katkıları ile elde edilen döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması, oranlarının yükseltilmesi, hakkaniyet ölçüsünde personele dağıtılması hakkında Türk Sağlık Sen Iğdır temsilciliği, Iğdır  Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.
          Sağlık çalışanlarının ücretlerinin yetersiz olduğu belirtilen açıklamada, “Sağlık çalışanlarının ilave ücret artış taleplerine karşılık döner sermayeniz var denilerek çalışanların insani taleplerine karşı kapılar kapatıldı. Bu da yetmezmiş gibi döner sermayeler yok edilerek çalışanın geliri azaltıldı” ifadelerini kullanıldı.
                  “TRAJİKOMİK DÜZEYLERE İNDİ”
                Türk Sağlık Sen Iğdır temsilciliğinin yaptığı basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı; Performansa dayalı döner sermaye sistemi artık içinden çıkılamaz bir hale gelmiştir. Bugün bakıldığında çalışana da bir faydası kalmadığı açıktır. Dün döner sermaye sisteminde adaletsizlik var. Bu gün geldiğimiz noktada hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarına performansa dayalı ödenen Döner Sermaye ücretleri 5 ile 6 TL gibi trajikomik düzeylere indi. Çalışanlar çalıştıkça çok kazanacak denildi. Muayene, ameliyat ve tüm tıbbi hizmetlerde çok büyük artışlar olmasına rağmen sağlık çalışanlarının döner sermayeleri güneş görmüş kar gibi eridi.
               “BORÇ YÜZÜNDEN EVİNE HACİZ GELİRSE…”
                Sağlık çalışanlarının ilave ücret artış taleplerine karşılık döner sermayeniz var denilerek çalışanların insani taleplerine karşı kapılar kapatıldığı vurgusu yapan Şube, “ Bu da yetmezmiş gibi döner sermayeler yok edilerek çalışanın geliri azaltıldı. Döner sermaye ödemelerine göre harcamalarını, kredi ve taksitlerini ayarlayan sağlık çalışanları geçinemez hale geldi. Çalışan borcunu ödemediğinden dolayı evine haciz gelirse, geçim sıkıntısı nedeniyle ailesindeki huzur bozulursa bunun vebali çalışanın emeğini yok eden, olumsuzluklara kayıtsız kalanlardır” dedi.
           “YAMALARLA KURTULACAK GİBİ DEĞİL”
           Son olarak şu ifadeler kullanıldı; Döner sermaye sistemini yeniden dizayn edilmelidir. Sistem artık yamalarla kurtulacak gibi değildir. Geldiğimiz noktada sistemi, köklü değişikliklerle düzeltmek mümkün olacaktır. Bu yapılırken de çalışan sistemin ana ekseni olmalı ve merkezine konmalıdır. Çalışanlara ödenen döner sermaye ücretleri makul bir düzeyde tutarak ve emekliliklerine de yansımasını sağlayacak adaletli bir sistem acilen çalışma hayatına uyarlanmalıdır. “SORUN DEĞİL İYİLEŞME OLSUN” Türk Sağlık-Sen olarak buradan Sağlık Bakanlığına sesleniyoruz, çalışanın döner sermayesini yok etmek yerine dağıtımında adaletin sağlandığı ve emekliliğe yansıtıldığı bir düzeni sağlayın. Döner sermayeler bir sorunun değil çalışan için ekonomik bir iyileştirmenin adı olsun.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.