Iğdır Milletvekili Dr. Habip EKSİK Kanser Vakaları Konusunda soru önergesi verdi

Tarih : 2018-12-07 / Kategori : Siyaset

Iğdır Milletvekili Dr. Habip EKSİK Kanser Vakaları Konusunda soru önergesi verdi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
            Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygıyla arz ederim. 03.12.2018
Dr. Habip EKSİK
Iğdır Milletvekili
          Türkiye’de son yıllarda artış gösteren, toplum ve insan sağlığını önemli şekilde tehdit eden kanser vakaları, seçim bölgem olan Iğdır ilinde giderek yaygınlaşmaktadır. Kanser Iğdır’da sık görülen bir hastalık olmasına rağmen koruyucu sağlık hizmetinde çok ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. 

        Iğdır ilinde Onkoloji bölümü ve Kanser Araştırma Merkezinin olmamasından kaynaklı hastalara yönelik erken tanı yöntemleri ve hastalığı tedavi etmeye yönelik bir sağlık politikası pratiğe geçirilememiştir.
           Kanser hastalığı Iğdır ilinde sık görülmesine rağmen gerekli tedbirler alınamamaktadır. Farklı tanıların teşhisinin gecikmesinden dolayı hastaların sağlık sorunları artmakta ve maddi mağduriyetler yaşanmaktadır.
           Ayrıca Sovyetler Birliği tarafından dönemin ilkel teknolojisiyle 1970’li yıllarda inşa edilen, 1988 tarihinde kapatılan ancak 1995 yılında yeniden faaliyete geçirilen, şu anda hasarlı bir şekilde aktif halde bulunan Ermenistan Nükleer Santrali (Metsamor), Iğdır iline 16 km uzaklıktadır. Uzmanlara göre santralin olası bir patlama, deprem durumunda Çernobil felaketinden daha büyük sonuçlara sebep olabilecek, radyoaktif maddelerin atmosfere yayılması durumunda tehlikenin boyutları büyük bir coğrafyayı kapsayacağı tahmin edilmektedir. Iğdır iline yakın mesafede bulunan Nükleer Santral’in  yaygın olarak görülen kanser vakalarına etkisi olduğu düşülmektedir.
Bu bağlamda; 
• Iğdır ilinde Kanser Araştırma Merkezi açılması noktasında bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur? Bu doğrultuda bakanlığınızın bir eylem planı var mıdır?
• Iğdır ilinde son 10 yıl içinde kanser teşhisi konulan ve kanser şüphesi ile sevk edilen kişi sayısının yıllara göre dağımı kaçtır? Son 10 yıl içinde Iğdır ilinde kanserden kaynaklı hayatını kaybeden kişi sayısı kaçtır ve bu kişilerin yaş aralıklarını gösteren bir veri mevcut mudur?
• Iğdır Ovasında radyasyon ölçümü yapılmakta mıdır? Radyasyon ölçümü yapılıyorsa bu oranı kamuoyu ile paylaşacak mısınız?
• Toplum ve insan sağlığı açısından önemli bir sorun olan kanser hastalığında ve sonrasında yaşanan ilaçlara erişim ve özel hastanelerde kanser cerrahisi işlemleri gibi sorunların giderilmesi hususunda Bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur? Var ise Kamuoyu ile paylaşacak mısınız?
• Iğdır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından vatandaşlara kanser ile mücadele, kanser hastalığının belirtileri konulu eğitim programları veya bilgilendirme yapılmakta mıdır? 
• Iğdır ilinden diğer illere kanser şüphesiyle sevk edilen hasta sayısı kaçtır?
• Ermenistan Metsamor Nükleer Santralinin halk sağlığı üzerindeki etkilerinin araştırılması adına Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır veya olacak mıdır?
• Ermenistan Metsamor Nükleer Santralinin kapatılması için uluslararası anlamda bir çalışmanız var mıdır veya olacak mıdır?

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.