'Beyaz Altın' Fabrikası İşlemeye başladı

Tarih : 2018-12-10 / Kategori : Genel Haber

'Beyaz Altın' Fabrikası İşlemeye başladı

Iğdır da 30 yıl aradan sonra son iki yıldır ekilen pamuklar Iğdır’ın tek cırcır fabrikasında işleniyor
                 Iğdır’da, bazı çiftçilerin pamuğa yönelmesiyle birlikte 15 bin dekar arazide üretilen pamuklar, Iğdır’ın tek  çırçır fabrikasında işlenerek iplik fabrikalarına satılmaya başlandı.

 

                   Doğu'nun Çukurovası" olarak nitelendirilen Iğdır'da, üreticiler son yıllarda "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk üretimine de ağırlık vermeye başladı.
                    Ekilen pamuklar 12 kişinin çalıştığı  cırcır fabrikasında işlenerek yurt içindeki tekstil fabrikalarına gönderiliyor.
                Iğdır’ın tek Cırcır fabrikası sahibi Fatih Aras, Iğdır da üç yıldır pamuğun Iğdır’da gelişmesi için caba sarf ediyoruz. Bu sene çiftçilerimizde ekim yapmaya katıldı. Pamuk katma değer sağlayan bir ürün şehrin canlanabilmesi için bu fabrikayı kurduk çiftçilerimiz getirsin pamuğunu işlesin satsın diye pamuğu işleyip balyalayıp iplik fabrikalarına satıyoruz. Günlük 20 ton ürün işliyoruz. 2 ay içinde pamuk işlemi bitiyor. 12 kişi çalışıyor pamuk ekimi artarsa iplik fabrikası kurulabilir Iğdır’da pamuk ekimi gelişirse ,iplik ,tekstil yağ, örgü fabrikaları da artar. Bu sene çiftçilere  pamuk ekimi yaptırdık.Çiftçiler pamuk ekimini yeni yeni öğreniyorlar. İlgide göteriyorlar. Bu sene 2 bin ton pamuk işleyeceğiz. Pamukların çiğidini ayırıyoruz  balya haline getirip iplik fabrikalarına gönderiyoruz. Çiğidi de yağ fabrikalarına satıyoruz.”dedi.
                Iğdır Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu’da yaptığı yazılı açıklamada “Bu yıl yaklaşık 15 bin dekarlık bir alanda pamuk üretimi gerçekleştirdiklerini aktaran Yolcu, "Uzun yıllar önce ilimizde ekimi yapılıyordu, son dönemde vatandaşlarımıza tanıttık, her geçen yıl daha fazla ekim alanına ulaşıyoruz. Dekardan 550 kilogramın üstünde verim, 7 bin 500-8 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Bakanlık olarak özellikle pamuk üretimi geliştirme amaçlı değişik projelerimiz, destekleme kalemlerimiz var. Bir dekar pamuk üretim alanı için 45 lira mazot ve gübre desteği veriyoruz. Bunun dışında üretilen üründe kilogram başına 80 kuruş destekleme ödemesi yapıyoruz." dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.