EHMEDÊ XANÎ KÜTÜPHANESİ AÇILDI

Tarih : 2018-12-15 / Kategori : Kültür & Sanat

EHMEDÊ XANÎ KÜTÜPHANESİ AÇILDI

            Iğdır Belediyesinin Kazım Karabekir Caddesi üzerinde yaptığı kütüphane yapılan açılış ile hizmete açıldı. 
           Kütüphanenin açılış törenine HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın yanı sıra, MYK Üyeleri, HDP-DBP Parti Meclis Üyeleri, HDP-DBP İl Eş Başkanları ve teşkilatı, , HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Iğdır Belediye Başkanı Murat Yikit, Belediye Meclis Üyeleri ve birçok davetli katıldı. 

            'Bu Kütüphane Iğdır İçin Bir İhtiyaçtı'
            Açılışta ilk olarak konuşan Başkan Yikit, yapılan kütüphanenin Iğdır için büyük bir ihtiyaç olduğunu söyleyerek;" Bu kütüphane aslında 2009'da yerel yönetimlerde iktidar olduğumuz zaman ilk projelerimiz arasındaydı. Bazı hukuki ve teknik sıkıntılardan dolayı açılışı bugüne kadar sarktı ve bugün açılışını yapmak bize nasip oldu. Bu bölgede gezdiğimiz zaman insanlarımız, ilimiz için gerçekten büyük bir ihtiyaç olduğunu anlayabiliyorduk. Bu ihtiyacı giderme noktasında, hızlandırarak yaptığımız bu kütüphaneyi kente kazandırmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.
Biz kütüphanenin açılışında şuna özellikle vurgu yapmıştık. Kütüphanenin açılışına bugün ve daha sonra  gelecek misafirlerimizin bu kütüphanemize kitap bağışlamasını istiyoruz.  Kütüphanemize bağışta bulunan çok değerli yazarlarımız ve hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu kitap yardımlarının devam edeceğini umuyorum." Dedi. 
           Kütüphanenin isminin neden  Ahmedê xanî  olduğunu açıklayarak devam eden Başkan Yikit;" Yakın bir zamanda Doğubayazıt ilçesinde Ehmdê Xanî'nin  parkı ve büstü vardı. Doğubayazıt’a kayyum atandığında ilk yaptığı icraat heykelini yıkmak olmuştu. Aslında bu Kürtlerin kimliğine Kürtlerin kültürüne, diline yapılmış en büyük saldırıydı. Bu saldırıya cevap vermek için onlar ne kadar heykellerini yıkmaya kalkışırlarsa da kalkışsınlar bizler var oldukça bu halk bu toplum var oldukça Xanî'nin ismini yaşatmaya devam edecektir cevabını vermek için bu ismi bu kütüphaneye verdik." Dedi. 
        'Iğdır'da Birikimli Yeni Bir Nesilin Yetişeceğine Olan İnancım Çok Büyüktür'
         Başkan Yikit'in ardından kısa bir açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ;"Iğdır Belediyesinin Ahmedê Xanî kütüphanesinin açılışını yapmak bana nasip oldu. Burası ilk inşaat halindeyken gelmiştim, görmüştüm. Bugün bu kütüphanenin açılışını yapmak bana nasip olması beni gerçekten çok onurlandırdı ve gururlandırdı. Herkesin emeğine ve yüreğine sağlık. Kütüphane toplumların gelişmesi ve bilinçlenmesinde büyük katkısı olan yerlerdir. Gençlerimizin kahvehanelerde değil bu tür kütüphanelerde okuyarak vakit geçirmesini istiyoruz. Bu kütüphane ile Iğdır'da birikimli bir yeni nesilin yetişeceğine olan inancım çok büyüktür. Bu kütüphaneye katkı sunmak hepimizin görevidir. Ben buraya geldiğim zaman bugün bu kütüphanenin açılışını yapacağımı bilseydim elim kolum dolu gelirdim. Ancak buradan hepinize söz veriyorum gittiğim zaman maddi manevi elimden gelen her türlü desteği sağlayacağımın sözünü veriyorum." Dedi.  
          Son olarak, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kayyum politikasının Kürt halkının kimliğine ve belleğine saldırı olduğunu söyleyerek, Ehmedê Xanî'nin büstünün yıktırılmasının yüreklerde büyük bir yara açtığını söyledi. Ehmedê Xanî isminin kütüphaneye verilmesinin çok anlamlı olduğunu belirten Buldan, kütüphanenin açılışını gerçekleştirdi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.