CAN AZERBAYCAN VE İLHAM ALİYEV

Tarih : 2018-12-25 / Kategori : Kültür & Sanat

CAN AZERBAYCAN VE İLHAM ALİYEV

          Haydar Aliyev döneminde atılan kardeşlik köprülerinin günümüzde daha güçlü hale getirilmiş olduğunu ve Türk dünyasında önemli bir yer tuttuğunu görmek bizler için son derece önemlidir. Nitekim dış dünyada yaşanan krizlerde Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin gücü hemen ortaya çıkıyor. Bu güç, şüphesiz Azerbaycan’ın güçlü Devlet Adamı Sayın İlham ALİYEV ile daha da ileriye taşınmıştır.

Çeyrek asırlık bir döneme tekabül eden ilişkiler silsilesine bakıldığında bölgesel güvenliğin sağlanması, sosyo-ekonomik, bilimsel ve kültürel atılımlarının gerçekleştirilmesinde dost ve kardeş ülkelerimiz arasında çok yönlü işbirliğinin geliştirilmesine özel önem verilmiştir. 
Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı Sayın İlham ALİYEV döneminde Yürütülen özel çabalarla diplomasinin yanında ayrıca ekonomi, enerji, ticaret, eğitim, kültür, askeri ve diğer alanlardaki ilişkiler güçlenmiş, stratejik müttefiklik düzeyine erişmiştir. Bu sağlam temeller üzerine inşa edilmiş ikili ilişkilerin daha da gelişmesini sağlayan yasal altyapının güçlendirilmesi yönünde 200’den fazla anlaşma imzalanmış, ülkelerimiz arasında üst düzey resmi ziyaretlerin sayısı her sene katlanarak artmıştır.
Özellikle Hazar Denizi enerji kaynaklarının dünya piyasasına çıkarılmasını öngören “Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı” ve “Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı” projelerinin gerçekleştirilmesi Azerbaycan ve Türkiye arasında kardeşlikten stratejik ortaklığa giden yolda adeta miladi bir görev görmüştür.
Dahası 21. asrın projesi olan 45 milyar dolarlık Güney Gaz Koridoru projesi özellikle Azerbaycan ve Türkiye’nin çabaları ve mali kaynakları ile gerçekleştirilmeye başlamış ve şu anda bu projenin yıldızları olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı-(TANAP) ve Transadriyatik Boru Hattı (TAP) projeleri olarak yerini almıştır.
Türkiye ve Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanları Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ile Sayın İlham ALİYEV tarafından masaya yatırılan ve güçlü iradeyle başlatılan bu projeler Türkiye ve Azerbaycan için yeni fırsatlar olarak ortak güç olma hedefinde önemli katkılar vermekle beraber dost ve kardeş Türkiye’yi enerji kaynaklarının taşınmasında merkez ülke konumuna getirmiştir.
Ayrıca, Türkiye ve Azerbaycan’ı birbirine bağlayacak Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı projesi Marmaray’la beraber demir İpek Yolu’nu kesintisiz hale getirecektir. Bu proje sadece ülkelerimiz arasındaki yük taşıma potansiyelini artırmakla kalmayıp aynı zamanda ulaştırma bağının kurulmasına vesile olmakla beraber, medeniyetlerin kavuşması gibi önemli görevler üstelenecektir. Bağımsızlığın ilk yıllarında Türkiye’den Azerbaycan’a yapılan yatırımlar ayrı bir öneme sahip olmuştur
Sayın İlham Aliyev, konuşmalarında Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerinin en yüksek seviyede olduğunu söylemiştir.  Birbirine bu denli yakın, dünyada başka iki ülkenin olmadığını vurgulayan Aliyev, bu ilişkilerin tarihi köklere bağlı olduğunu dile getirmektedir. İki kardeş ülke arasında yürütülen özel çabalarla diplomasinin yanı sıra ekonomi, enerji, ticaret, eğitim, kültür, askeri ve diğer alanlarda da ilişkiler güçlenmiş, stratejik müttefiklik düzeyine erişmiştir
Türkiye ve Azerbaycan'ın bugün hem ikili ilişkilerde hem de çok yönlü ilişkilerde iş birliği yaptığının altını çizen Sayın İlham Aliyev, bundan sonraki süreçte ilişkilerin daha sıkı olacağını kaydetmiştir.
İki ülke liderleri arasında düzenli gerçekleştirilen görüşmelerin, ilişkilerin pekiştirilmesinde önemli rol oynadığını kaydeden Aliyev, bu yıl Bakü’de düzenlenen askeri geçitlere Türk askerlerin de katılmasının tüm dünyada büyük ilgi uyandırdığını ve bir daha Türkiye-Azerbaycan birliğini sergilediğini vurgulamıştır.
Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da yapılan 'AB-Doğu Ortaklığı Zirvesi'ne de,  Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev, Türkiye'ye yönelik eleştiriler karşısında "Burada Türkiye yok ama ben varım" diye konuşmuştur.
“Bir Millet, İki Devlet” mimarının temsilcisi Merhum Haydar ALİYEV’in takipçisi olan Can Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı Sayın İlham ALİYEV’in  24 Aralık doğum günü yıldönümüdür.
Sayın İlham Haydar oğlu ALİYEV 24 Aralık 1961 Azerbaycan Cumhuriyetinin başkenti Bakü’de doğdu. 2003 yılının Ekim ayından itibaren bu ülkenin cumhurbaşkanıdır.  Ayrıca Azerbaycan Ordusunun Ali Baş Komutanı ve Yeni Azerbaycan Partisi’nin de başkanıdır.
Sayın İlhan ALİYEV, 1967-1977 yılları arasında Bakü’de ilk, orta ve lise eğitimi aldı. 1977 yılında Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nü kazandı. 1982 yılında Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nü başarıyla bitirerek aynı okulda doktoraya başladı. 1985 yılında doktorasını başarıyla tamamlayarak tarih doktoru unvanı aldı. 1985-1990 yılları arasında Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1990-1994 yılları arasında iş hayatına atıldı. Birtakım ithalat-ihracat şirketlerinin yönetim kurulu başkanlığını yaptı.
1994-2003 yılları arasında Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi’nin başkan yardımcılığını yaptı. Haydar ALİYEV’in yeni petrol stratejisinin hayata geçirilmesinde önemli bir rol üstlendi. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin petrol politikasının jeopolitik yönleriyle ilgili birçok araştırması bulunmaktadır. Tarih Bilimleri doktorudur.
İlham ALİYEV ayrıca 1997 yılından Azerbaycan Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı’dır. Sporun ve Olimpiyat hareketinin gelişmesinde büyük hizmetlerine göre Uluslararası Olimpiyat Komitesi ali nişanı ile ödüllendirildi.
İlk olarak 1995 yılında daha sonra ise 2000 yıllında Azerbaycan Millî Meclisi’ne yapılan seçimlerde milletvekili seçildi. 2003 yılında Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından Başbakanlık görevine tayin edilmesiyle milletvekilliği sona erdi.
2003 yılının Ekim ayından itibaren Azerbaycan’da Haydar ALİYEV`in dış politika kursunun gerçekleştirilmesinde, geniş dünya görüşüne, derin ve çok yönlü bilgiye, yüksek kültüre sahip olan İlham ALİYEV babasının ileri görüşlü siyasetini büyük bir başarıyla devam ettirmektedir. Çünkü Haydar ALİYEV siyaseti Azerbaycan’da yaşamakta ve hep kazanmaktadır. Azerbaycan halkının iradesini ifade eden İlham ALİYEV bağımsız Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı olmasının yanı sıra aynı zamanda da dünya Azerbaycanlılarının lideridir. O, hızla değişen çağdaş dünyada, globalleşme ve bütünleşme alanlarında, bütün uluslararası görüşlerde ve yürüttüğü yüksek makamlarca yaptığı konuşmalarda Azerbaycan’ın çıkarlarını büyük bir azimle savunmaktadır. İlham ALİYEV bütün dünya tarafından kabul görülen ihtişamlı ve modern devlet adamıdır. Büyük saygıya ve nüfuza sahip olan Azerbaycan Cumhurbaşkanının politik portresi bütün dünya genelinde meşhurdur. Günümüzde İlham ALİYEV`in başarılı dış politikası sayesinde Azerbaycan’ın uluslararası ve bölgesel sorunların çözümünde de iştiraki ve nüfuzu gittikçe artmaktadır. Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV`in gerçekleştirdiği bilge iç ıslahatlar ve ileri görüşlü, amaç güdümlü dış politika sayesinde Azerbaycan Cumhuriyeti Güney Kafkasya’da lider ülke konumuna dönüşmüştür. 
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham ALİYEV Azerbaycan Cumhuriyetinin 1-ci Cumhurbaşkanı yardımcısı Mehriban ALİYEVA ile evlidir, üç çocuk babasıdır ve üç torun sahibidir. Çok iyi derecede Rusça, İngilizce, Türkçe ve Fransızca bilmektedir.
Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’i doğum günü yıldönümü nedeniyle tebrik eder, nice sağlık, mutluluk ve başarı dolu uzun ömürlü yıllar dileriz. 
Ziya Zakir ACAR
Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini 
Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.