İNŞAAT SEKTÖRÜNDE YENİ DÖNEM BAŞLADI

Tarih : 2019-01-11 / Kategori : Genel Haber

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE YENİ DÖNEM BAŞLADI

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Muhammed BEKTAŞ, inşaatlarda kullanılan betonun denetimini, beton numunelerine yerleştirilen çiplerle elektronik ortamda takibini sağlayacak Elektronik Beton İzleme Sistemi'nin (EBİS) uygulanmaya başladığını açıkladı.

 

Metin Kutusu: Yapı denetim sistemi ve EBİS yazılımlarının birbirine entegrasyonuyla vatandaşlarımız alacağı evin geçmişini ve hangi standartlarda yapıldığını öğrenip, kullanılan yapı malzemelerinin durumunu sorgulayabilmesine de olanak sağlanacaktır.
Yapı Denetimi Hakkında Kanun Kapsamında Denetimi Yürütülen Yapılara Ait Taze Betondan Numune Alınması, Deneylerinin Yapılması, Raporlanması Süreçlerinin İzlenmesi ve Denetlenmesine Dair Tebliğ'in 18 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından 25 Aralık 2018'de yürürlüğe girdi. Yapılarda taze betondan numune alınması, deneylerinin yapılması ve raporlanmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği tebliğe göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hayata geçirilecek "e-beton" ya da "çipli beton" olarak da adlandırılan "Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS)" ile inşaatlarda kullanılan betonların içerisinde özel çip yerleştirilerek, beton numunelerinin elektronik ortamda takibinin yapılması sağlanacak.
İl Müdürlüğünce, yapılan açıklamada ; "Bu sistemle inşaatlarda kullanılan betonun standartlara, projelere uygunluğunun tespitine yönelik yapılan işlemlerin her biri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından izlenebilir olacak. Beton numunelerinin elektronik ortamda takibi sayesinde betondaki hata, kayıp ve kaçak oranlarının sıfır ya da sıfıra en yakın hale getirilmesi sağlanacak. Ayrıca çiplere ya da deneylerin gerçekleştiği cihazlara Bakanlık bilgisi veya izni dışında herhangi bir müdahale yapılamayacak ve sonuçlar doğrudan yazılım sistemine aktarılacak.’’ diye konuştu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.