20 OCAK ŞEHİTLERİ ANILACAK

Tarih : 2019-01-14 / Kategori : Genel Haber

20 OCAK ŞEHİTLERİ ANILACAK

ANMA PROGRAMINA IĞDIRLILAR DAVETLİDİR

              Sovyet askerleri tarafından 20 Ocak 1990'da Azerbaycan'da İşlenen ve tarihe '20 Ocak Bakü Katliamı' olarak geçen kanlı olayların yıldönümü dolayısıyla Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Iğdır Azerbaycan Evi Derneği tarafından anma programı düzenlenecek.
                   Iğdır’da Atatürk caddesi Zübeyde Hanım Bulvarında   19 Ocak 2019   tarihinde düzenlenecek olan anma programı saat 13. 30 da başlayacak.
                Program şehitler için saygı duruşu ardından Kuran-Kerim okunması ve Dernek başkanı Serdar Ünsal’ın konuşması ile 20Yanvar şehitleri anılmış olacak.
                 Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Genel başkan yardımcısı Serdar Ünsal,” 20 Ocak olayları Ermenistan ve Sovyet ordularının fark gözetmeksizin onlarca masum insanı katlettiği gündür.20 Ocak 1990'da Sovyet ordusu tarafından Bakü'de girişilen saldırıda resmi verilere göre 133 Azerbaycan Türk’ü öldürülmüş, 744'ü yaralanmış ve 841'i de tutuklanmıştı. Rusya’nın 19 -  20 Ocak tarihlerinde Azerbaycan halkına karşı yaptığı katliam insanlığa karşı yapılmış en ağır cinayetlerden biri olarak dünya tarihinde siyah bir sayfa olarak yer almıştı.SSCB’nin son lideri, Ermenilerin en büyük destekçisi Mihail Gorbaçov, Sovyet Savunma Bakanı Yazov, KGB’nin başı Kruçkov bu katliam emrini veren şahıslardır.19.Ocak günü gece yarısında Büke de başlayan katliam günlerce sürmüştü. O gün Azerbaycan’ın tarihi gecenin karanlığı gibi karanlık bir olaya şahitlik etmişti. O gün huzur içinde yataklarında uyuyan Azerbaycan Türkleri  bu kara günü yaşayacaklarını hiç ama hiç bilmiyorlardı. O gece katliamların ve tutuklamaların ardı arkası kesilmemişti. O gün orada bulunan herkes “ boş kurşunlarla bizi korkutmaya çalışıyorlar” diye kurşunlardan sakınmamıştı. Katliam sonrası kaybolan binlerce insan bulunamamıştı. Tutuklanan insanlar KGB hapishanelerinde işkencelere maruz kalmıştı. Binlerce insan nasıl bulunabilirdi ki? Kahpece kurşunlarını genç yaşlı demeden rast gele herkse sıkan Kızıl Ordu cesetlerin bir kısmını Hazar Denizine dökmüş, bir kısmını yük kamyonları ile şehir dışına çıkartıp yakmış ve bir kısmını da petrol kuyularına doldurmuştu. Gözünü kan bürümüş Kızıl Ordu tüm planlarının eksiksiz işleyebilmesi içinde ilk önce onlarca doktoru öldürmüştü. Yaralıları hastanelere yetiştirmeye çalışan ambulansları tankların altında ezmişti. Katliamın kesin sonuca ulaşması için tüm gücüyle çalışan Kızıl Ordu o güne kadar dünyada kullanılması yasak olan kurşun ve mermileri de kullanmayı tercih etmişti.”dedi.
                Ünsal, 19 Ocak Cumartesi günü  saat 13.30 da Zübeyde Hanım Bulvarında yapacağımız 20 Ocak şehitlerini anma programına bütün Iğdır halkı davetlidir. Herkesi bekliyoruz “şeklinde konuştu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.