Ölümsüzlük Mantarı ve İstiridye- Kayın Mantarı Üretimine Başlandı

Tarih : 2019-02-09 / Kategori : Genel Haber

Ölümsüzlük Mantarı ve İstiridye- Kayın Mantarı Üretimine Başlandı

        Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulan mantar üretim tesisinde Ölümsüzlük mantarı (Ganoderma lucidum-Reishi) ve İstiridye-kayın mantarı (Pleurotus ostreatus) üretimine başlandı. Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü Ziraat Fakültesi üretim tesislerinde yetiştirilen mantarlardan ilk olarak İstiridye-kayın Mantarının hasadı gerçekleştirildi. 
 

         Öğrencilere ve üreticilere kılavuzluk etmek amacıyla kurulan tesiste, ilk hasadı alan Ziraat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Eren Özden ve Öğr. Gör. Mehmet Zeki Koçak, Ganoderma lucidum (Ölümsüzlük- Reishi) mantarı ve Pleurotus ostreatus (istiridye-kayın) mantarı türünün -herkes tarafından kültür mantarı olarak bilinen beyaz şapkalı mantardan sonra- en fazla üretilen ve tüketilen mantar türü olduğunu söyledi. 
        Yatırım maliyetinin düşük olması nedeniyle Pleurotus ostreatus (istiridye-kayın) mantarına olan ilginin her geçen gün arttığını belirten Öğr. Gör. Koçak, şunları söyledi: “Örnek mantar tesisinde öğrenciler mantar dersini uygulamalı olarak görme şansı yakalayacaklar. Ayrıca Ganoderma lucidum (Ölümsüzlük- Reishi) mantarı ve Pleurotus ostreatus (istiridye-kayın) mantarı yetiştirmek isteyen üreticilerimiz, örnek tesisimizi görerek mantar yetiştiriciliği ile ilgili daha fazla bilgi alabilecekler. Ganoderma lucidum (Ölümsüzlük- Reishi) mantarı ve Pleurotus ostreatus (istiridye-kayın) mantarı yetiştiriciliğinde kullanılan ham madde olan kompostu ve tohumluk misel’in yakın çevremizden temin edilememesi, üretime başlamak isteyen girişimciler için büyük engel teşkil etmekteydi. Üniversitemiz bünyesinde misel üretimini gerçekleştirerek, mantar üretimine başlamak isteyen yetiştiricilerin misel’e daha kolay ulaşmasını sağlamayı planlıyoruz.”.
         Protein, vitamin ve mineral maddeler bakımından zengin olan mantarların insan sağlığını koruyucu özelliğe ve önemli bir besin kaynağına sahip olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Koçak, sermayesi az ama kazancı güzel olan mantarların piyasada kısa sürede tüketileceği kaydetti. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.