IĞDIR AFAD VE AKUD DAĞCILIK KULÜBÜ EKİPLERİ BİRLİKTE ARAMA KURTARMA TATBİKATI YAPTILAR

Tarih : 2019-02-20 / Kategori : Genel Haber

IĞDIR AFAD VE AKUD DAĞCILIK KULÜBÜ EKİPLERİ BİRLİKTE ARAMA KURTARMA TATBİKATI YAPTILAR

        İskender Iğdır Ağrı Dağı Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (AKUD) ile Iğdır İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri dağda arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi.
         

         AKUD başkanı Ümit SÖNMEZ arazide AFAD ekipleri ile işbirliği içerisinde hareket ettiklerini belirterek şunları dile getirdi: "Önce vatandaşın kayada düştüğü yer tespit edildi.Tatbikat gereği kazazedenin bir kolu ve bacağı kırıktı, orada ilk müdahalesi yapıldı. Sedyeyle kayadan aşağı indirerek sağlık ekiplerini teslim ettik. Sönmez; ığdır dağcılık sporları açısından başta küçük ve büyük Ağrı dağıları olmak üzere onlarca önemli dağa sahiptir bu nedenler Türkiye dağcılık sporlarının başkenti olarak yad edilmekte ve  bölgemiz dağcılık anlamında aktif bir bölge ve istemedğimiz birçok kaza meydana gelmektedir. Sadece sportif kazalarda değil yerel halkın arazide yaşadığı kazalara da biz gidiyoruz. Bu bağlamda AFAD ile birlikte tatbikatlarımızı yaparak her zaman hazır bulunmaktayız.’’dedi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Şube Müdürü Burhan ÇÖLLÜ yaptığı açıklamada  “Iğdır AFAD ve AKUD  bünyesinde faaliyet gösteren 14 kişilik dağcılık ve arama kurtarma  ekibimizin katıldığı tatbikat üç saat sürdü. Tatbikatta, kaya tırmanışı yaparken dengesini kaybedip pistin dışına yuvarlanan kişi ipler yardımıyla kurtarıldı. Ayrıca tatbikattan bir gün önce İl Afad Müdürlüğü toplantı salonunda Iğdır AFAD ve AKUD arama kurtarma ekiplerince  teknik malzemenin etkin kullanılışı, hayatta kalma teknikleri, yaralı kişlere yapılacak ilk müdahale ve dağcılıkta kaya tırmanışı hakkında teorik bilgiler verilerek tatbikat gününe hazırlık yapıldığını söyledi. Yapılan tatbikatta Ağrı Dağı Melekli beldesi Kültepe mevkiide  senaryo gereği kayada mahsur kalan bir vatandaş arama kurtarma  ekiplerince  mahsur kaldığı yerden indirilerek 112 Acil Servis ekiplerine teslim edildi. Yapılan tatbikatta Kazazedeye başarılı şekilde ulaşılmasıyla tatbikat sona erdiğini” söyledi.
     Tatbikatın senaryo üzerinden icra edildiğini anlatan Iğdır İl Afet ve Acil Durum Müdürü  Bülent ZEĞEM  ise “AFAD ve destek-çözüm ortağımız olan AKUD arama kurtarma ekipleri ile birlikte Kültepe kanyonunda  koordineli olarak başarılı bir tatbikat gerçekleştirildi. Bilindiği gibi Iğdır topraklarının yaklaşık %74’ü dağlık alandan oluşmakta ve bu tür vakalarla sık sık karşılandığından afetlere her an hazırlıklı olmak, bir afet anında etkili ve hızlı müdahale edebilmek, tüm ekiplerimizin bir koordinasyon içerisinde kabiliyetini görmek adına bu tatbikatları icra ediyoruz. " dedi.
Iğdır Melekli beldesi kültepe kanyonunda yapılan tatbikata, ığdır Kamu Hastaneler Hizmetleri Başkanı Dt. Taner BAŞARAN, ığdır Şehit Bülent AYDIN Hava limanı müdürü Fikret BAĞCA, Iğdır Orman işletme Müdürü Taner TAZEGÜN,  ığdır Organize Sanayi Bölge Müdürü Hakan ARAS ve AFAD gönüllüleri katıldılar.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.