Ruh Sağlığımızı Korumanın Yolları

Tarih : 2019-02-21 / Kategori : Sağlık

Ruh Sağlığımızı Korumanın Yolları

         Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığı; Sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, aynı zamanda fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hali oluşu olarak tanımlamıştır.
 

          Ruh sağlığı anne karnından başlayıp ölüme kadar devam eden duygu, düşünce, iletişim becerileri gibi birtakım süreçleri de ifade eden bir kavramdır diyebiliriz. Bu kavramların ruh sağlığımız üzerinde etkileri neler?
          Gün içinde bizi etkileyen bazı problemlerle karşılaşabiliriz. İş ile ilgili problemlerimiz, aile içi problemlerimiz, bireysel problemlerimiz vs. bunlar bizleri sıkıntıya sokacak olan durumlardır. Bunlar çözüme kavuşmadıkça, ertelendikçe yükleri de artar ve sonucunda kötü bir ruh haline sahip oluruz. İş yerimizdeki gergin havayı eve taşır evde de gergin bir hava oluşturabiliriz. Aynı şekilde evde yaşanılan olumsuz bir durumu iş yerimize taşıyıp çalışma performansımızda bir düşüşe sebep olabiliriz. Benim şahsi fikrim eğer birden fazla probleminiz varsa ve bunların hepsini ortadan kaldırmanız gerekiyorsa bunun sistemli bir şekilde yapılması gerekiyor. Örnek verecek olursam sınavlarınız yaklaştı ders çalışmanız gerekiyor, kilo aldığınızı düşünüyor ve spora yazılmak istiyorsunuz, başlamak istediğiniz bir kitap var ama hala başlamadınız gibi buna benzer birçok irili ufaklı problemlerimiz mevcut. Görüldüğü gibi birden fazla problem karşısında yalnızız. Bunların hepsiyle aynı anda başa çıkamayız fakat sıralı bir şekilde hepsini çözüme kavuşturabiliriz. Problemlerinizin hepsini bir kâğıda yazın ondan sonra ortadan kalkması gereken en önemli probleminiz hangisiyse numaralandırın. Sonra ikinci en önemli, üçüncü en önemli, dördüncü… olarak hepsine bir numara verin. Şimdi işiniz önceki durumdan daha kolay. Ortadan kaldırmanız gereken sıralı problemleriniz var ve sırasıyla problemlerinizi çözerek ortadan kaldırmanız daha kolay olacaktır. Gün içinde kendinize ayıracağınız en az yarım saatiniz olsun. Gürültüden, kalabalıktan uzaklaşın ve sadece kendinizi dinleyin, kendinize kulak verin.    Rahatlamaya çalışın bakın beyniniz size neler söylüyor.
          Değişime şans verin, farklı olanı yapmayı deneyin, ben o yemeği sevmem dediğiniz yemeğin tadına bakın mesela, konuşmak istemediğiniz insanları dinlemeyi deneyin. Bakın neler söylüyorlar. 
Sınırlarınızı koruyun, aynı şekilde karşı tarafında sınırlarının olduğunu unutmayın.
          Engelleri kabul edin, Hayatta her an engellerle karşılaşırız. Aradığımız kişi telefonu açmayabilir, çok çalıştığımız bir sınavı geçemeyebiliriz, en çok hak eden biz olsak da terfi alamayabiliriz. İstediğimiz arabaya paramız yetmeyebilir, sevgilimiz devam etmek istemeyebilir. Engelleri ve kayıpları kabullendiğimizde, toparlanıp yola devam etmek için daha çok şansımız olacaktır.
         Hayır diyebilin, hayır demek beni ikna et anlamına gelmiyor. Sınırlarımızı korumanın etkili bir yolu hayır demektir. Bazı insanlar, başkalarının sevgi ve onayını kaybetmemek için istemedikleri şeyleri kabul ederler.
        Bir amaca sahip olun, bir yaşama emek verin, bir hedef ve amaç sahibi olun, araştırmalara göre bir amacı olan insanların daha uzun yaşadığı görülmüştür.
      Geçmiş ve gelecek dengesini iyi kurun ne geçmişle ne de gelecekle fazla meşgul olup şimdiyi kaçırmayın. Geçmiş bize yaptığımız hataları hatırlatıp suçluluk duygusu yaratır, gelecekse gizem ve kaygı yaratır. Siz şimdide kalmanın tadını çıkarın.
        Düşüncelerinizi paylaşın, bir konu hakkındaki fikirlerinizi siz de sunun.
        Son olarak zihin ve beden sağlığınıza önem gösterin, zihin bedenden etkilenir beden ise zihinden. 
       Bunların hepsini dört dörtlük yapmanıza gerek yok, yapmaya gayret göstermeniz bile sizi daha iyi bir ruh sağlına kavuşturacaktır.
Okuduğunuz için teşekkürler...
        Eklemek istediğiniz yerleri, eksik veya hatalı gördüğünüz yerleri benimle paylaşmak ve sormak istediğiniz sorular için:
Stj.Psk. Ali Tuğrul ŞIKTAŞ
Mail: [email protected]
İnstagram: tugrulsktas

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.