Rektör Alma Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi Tanıtım Toplantısına Katıldı

Tarih : 2019-03-06 / Kategori : Eğitim

Rektör Alma Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi Tanıtım Toplantısına Katıldı

       Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi “Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi Tanıtım Toplantısı” ve Pilot Üniversiteler İmza Törenine ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Fuat Oktay’ın teşrifleriyle gerçekleştirilen “Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi” tanıtım toplantısına YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Ağrı Valisi Süleyman Elban, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, YÖK yetkilileri, projedeki pilot üniversitelerin rektörleri, bölgedeki üniversite rektörleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
 

Toplantının açılışında konuşan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Karabulut,  “Bugün giderek artan bir şekilde devam eden sanayileşme ve küreselleşme olgusu ile birlikte, insanlığın görülmemiş bir hızla yeni teknolojik gelişmelerle nanoteknoloji çağına gelmiş olması bir gerçektir.” dedi. “Günümüzde teknoloji, toplum içinde yaşam biçimimizi belirleyen en önemli faktörlerden biridir.” diyen Rektör Karabulut konuşmasını şu şekilde sürdürdü, “Dijital Dönüşüm, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Dijital Dönüşüm Ofisi’nin kurulmasının akabinde, Teknolojinin sunduğu yeni imkânları en iyi şekilde kullanmayı amaçlayan, vizyonel projelere imza atan Yeni YÖK’ün Dijital Dönüşüm Projesi ile farklı bir boyuta ulaşmıştır.”
Prof. Dr. Karabulut, “8 pilot üniversite Rektörümüzle çok uyumlu bir şekilde yürüttüğümüz bu projede ilk önce eğiticinin eğitimi kapsamında tüm öğretim elemanlarımıza Anadolu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Sisteminin sunduğu “Dijital Çağda Yükseköğretimde Öğrenme ve Öğretme” eğitimi verildi. Bu bahar döneminde ise Dijital Dönüşümde Öğrencinin Eğitimi kapsamında Dijital Okur-Yazarlık zorunlu ders olarak verilmeye başlandı. Bu projede emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.”
“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla, muhterem YÖK başkanım ve üyelerinin önemli katkı ve destekleriyle, eğitim gönüllüsü İbrahim Çeçen Beyefendinin Tıp Fakültesi binasının yapımını üstlenmesiyle, Tıp Fakültemizin, Mayıs 2018 tarihinde kurulduğunu ve 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında 21 Tıbbiyeli öğrenci ile eğitim öğretime başladığını gururla ifade etmek isterim.” diyen Rektör Karabulut, sözlerini şu şekilde sürdürdü,  “Türkiye’nin 21. yüzyıl için belirlediği vizyon ve hedeflere ulaşmasında diğer üniversiteler gibi üniversitemiz de önemli rol oynayacaktır. Gerek ülkemizin küresel güç olma,  gerekse 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşabilmesi için bilimsel araştırma faaliyetlerinde nitelikli insan gücü yetiştirilmesi büyük önem arz etmektedir.”
Rektör Karabulut’un ardından YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan tarafından projeye ilişkin bilgilendirme sunumu yapıldı. Sunumun ardından konuşmalarını yapan YÖK Başkanımız Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, projenin, 8 pilot üniversitede uygulanmaya başlandığını ve bu sayının tedricen artacağını belirterek konuşmasına başladı. Bu 8 üniversitede gün itibari ile 3 bin civarında akademisyenin dijital okur-yazarlık derslerini aldığını, 40 bin öğrenci de bu yarıyılda bu derse kayıt yaptırdığını ve bu yarıyıl tatilinde derslerini almaya başlayacaklarını sözlerine ekleyen Başkan Saraç, “Üniversiteler, artık gerek öğrenciler gerek akademisyenler için küresel bazda bir rekabet ortamındadırlar.  Dijital kapasite bu rekabette önde yarışabilmek için en önemli ögelerden biri olarak değerlendiriliyor.” diye konuştu.
Bir başka başlığın bilimsel yayınlara ve araştırma verilerine çevrimiçi (online) erişimin günümüzde bilim yapmanın, teknolojik yenilik yaratmanın, ekonomik ve insani gelişmenin en önemli koşulu haline geldiğini vurgulayan YÖK Başkanı, ”Yeni YÖK” olarak, açık erişim ve açık bilim konusunda da çalışmalar başlattıklarının altını çizdi. Ülkemizdeki bütün üniversitelerde uluslararası standartlarda açık akademik arşiv sistemlerinin kurulacağını ifade eden YÖK Başkanı Saraç konuşmasını şu şekilde sürdürdü: YÖK olarak çalışmalarının temelinde önce insan faktörünün olması gerektiğinin bilinci ile hareket ettiklerini dile getiren Başkan Saraç, “sadece sosyal bilimlerde ve sanatta okuyan öğrencilerimizin değil, 8 milyonluk bu değerli beşeri sermayemizin tümünün, akademik bilginin yanında ruhlarına hitap edecek, fikir dünyalarını geliştirecek, zenginleştirecek edebiyat, tarih, sanat gibi alanlarda engin donanımlarla yetişmelerini sağlamayı da asla göz ardı etmemekteyiz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
YÖK Başkanı Saraç’ın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay dijital dönüşüm ve yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılmasında her zaman öncü olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını katılımcılara ileterek konuşmasına başladı. Almanya'da Endüstri 4.0, Japonya'da Toplum 5.0, ABD'de 4. Devrim gibi adlar verilen bu dönemin ülkemizdeki karşılığı Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye olduğunu belirten Oktay, veri üretiminden güvenliğine, savunma, sağlık, eğitimden bilişim teknolojilerine kadar her alanda kendi ayaklarımızın üzerinde durmak mecburiyetinde olduğumuzun altını çizdi
Bu sorumlulukların bilinciyle tüm bu süreçlerin gerektirdiği mevzuat çalışmalarını da yaparak, ülkemizin dijitalleşme standartlarını belirlediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı, “Dünya Ekonomik Forumu'nun hesaplarına göre gelecek 10 yılda dijitalleşmenin, dijital dönüşümün ekonomiye etkisi yaklaşık 100 trilyon dolar tutarında olacak. Bu çerçevede, Türkiye'nin dönüşüm alanında rekabetçi konuma gelmesi için tam bir seferberlik halinde yerli ve milli teknolojileri geliştirmeye gayret ediyoruz. Bu gayretlerde üniversitelerin öncü rol üstlenmeleri ve önden gitmeleri gerekiyor” ifadelerinde bulundu. E-Devlet sisteminin 41 milyonun üzerinde kullanıcı sayısına ulaştığını söyleyen Fuat Oktay, bugün itibariyle 511 kurumun 4 bin 261 işleminin e-devlet kapısı üzerinden gerçekleştirebildiğini katılımcılarla paylaştı.
Açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın da katılımıyla, projenin ilk olarak doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesinden seçilen sekiz pilot üniversitede uygulanmasını içeren protokollerin ilgili üniversite rektörleri tarafından imzalandığı tören gerçekleştirildi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası