IĞDIR KİTAP FUARININ ARDINDAN

Tarih : 2019-03-13 / Kategori : Genel Haber

IĞDIR KİTAP FUARININ ARDINDAN

Iğdır, Ağrı Dağları ve Aras Vadisi arasına yayılmış bir Kent! Yemyeşil bir coğrafya, Türkiye’nin en yüksek Dağı, “Ağrı Dağı” Cennetten doğduğu rivayet edilen bir nehir “Aras”; irili ufaklı dereler, çaylar, sisli sarp dağlar, bunların arasına serpilmiş tarihi dokular şehri IĞDIR!
Bir parça huzur ve nefis gün gün doğumları ve gün batımlarını arayanlar için bir Kent! 
Ve bu kentte “Her Kitap Bir Hayat” sloganıyla gerçekleştirilen “Iğdır Kitap Fuarı”
 

Iğdır Valimiz Sayın Enver ÜNLÜ ’nün himayelerinde ve Serhat Kalkınma Ajansı işbirliği ile hayata geçirilen ve 05-10 Mart tarihlerinde Iğdır Kitap Fuarı Iğdır halkı ve çevre illerden gelenlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Alyans Düğün Salonunda gerçekleştirilen Kitap Fuarının açılısında;   Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sayın İbrahim ER, Valimiz Sayın Enver ÜNLÜ, eşleri Sayın Sema ÜNLÜ Hanımefendi, Milletvekili Yaşar KARADAĞ, Onur Yazarı Rasim ÖZDENÖREN, Şair ve Yazar Bestami YAZGAN, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri ile çok sayıda öğrenci ve vatandaş bulundu.
Iğdır’da bir ilk olan “kitap fuarını” Büyük bir izle arkamızda bıraktık. İster yazar olsun, ister okuyucu olsun; Kitap fuarının açıldığı salona giren herkes öncelikle fuar havasını soludu. Yayınevlerinin açmış olduğu stantların bulunduğu salona girdiğiniz anda sanki bambaşka bir dünyaya ayak basmış gibi kendinizi hissediyorsunuz. Bir an için kitapların içine dalmak için bir heyecan kaplıyor bütün vücudunuzu. 
Birçok okuyucu kitap almak dışında önemli yazarlarla bir araya gelmek, onlarla tanışmak, imzalarını almak, görüntü almak amacında…
Stantta gözlediğim olay çoğunluğunun çocuklar ve gençlerin oluşturduğudur. Küçük çocuklar; ya öğretmenlerinin ya da anne babaları veya yakınları tarafından ellerinden sımsıkı tutarak stantları dolaşıyorlardı.
Hemen hepsinin gözlerinde  ışıl ışıl bir pırıltı, yüzlerinde tatlı bir gülümseme vardı. O dünya tatlısı miniklerin kitapları gözlemlerken içlerinden fışkıran mutluluk gözlerinden okunuyordu.
Bir yazar olarak kitaba karşı duyulan bu sevgi doğrusu yüreğimi kabarttı.  Stantta otururken bir ara karşımda yıllar önce “Eğitim Bilimleri Program Geliştirme ve Uygulama” alanında yüksek lisans yaptığımda derslerime giren hocalarımla karşılaştım. İnanılmaz derecede mutlu oldum. Grup şeklinde Kafkas Üniversitesinden Iğdır’a kitap fuarını görmek için gelmişler, çocuklarıyla, hem de 40-50 kişilik gruplarla…
Sonra kültür Bakanlığının düzenlediği şiir etkinliğine katıldığımda tanıştığım Doğubayazıt Kaymakamı ve Ağrı İlinden gelen akademisyenler… Barışın ve kardeşliğin ortak dili olan kitaplarda buluşmak için..
 Neden kitap fuarı dendiğinde: Kitap fuarları; yazar, yayıncı, dağıtımcı, matbaacı, grafiker, okuyucu kısacası kitap eksenin etrafında yaşayan herkesin buluşma noktasıdır.
Bir okur olarak yazarlarla doğrudan iletişime geçebilir, panel ve söyleşilere katılabilir, yayıncılarla sohbet edebilirsiniz.
Bir yazar olarak ise, kitabınızı ve yazar kimliğinizi tanıtma fırsatınız olur. Fuar katılımcılarına kitabınızı anlatır hatta kitabınızı okuyanların değerlendirmelerini ve geri bildirimlerini alabilirsiniz. On binlerce kitabı ve yayını bir arada bulabileceğiniz tek platform. Sevdiğiniz yazarlarla tanışma, sohbet etme ve kitaplarını imzalatma imkânı,  yayıncılık sektörü ile ilgili yenilikleri takip etme şansı, Geniş ve farklı dillerde yayın yelpazesine ulaşma imkânı…
Gözlemleyebildiğim kadarıyla edebi kitaplar daha çok ilgi gördü. Dinî veya siyasi kitapların da okuyucusu vardı; öğrenciler, istemeye istemeye test kitaplarını da satın alıyordu. Fakat roman, öykü ve şiir kitaplarını inceleyen, okuyanların sayısı daha fazlaydı. Bunun nedeni belki de insanların, muhtemelen gerçek yaşamın acımasızlığından kaçmak, yeni ve mümkün bir dünyanın kapılarını aralamak istemesi olabilirdi. Edebiyat ile hayal kurup farklı bir yaşama tanıklık etmek kim bilir ne kadar hoş bir duyguydu. 
Cebinde birkaç kuruş harçlıkla fuarı gezen birçok çocukla karşılaştım. Kitap alamaya parası olamayan bu gül yüzlü çocuklar; yanlarında getirdikleri not defterlerine veya ayraçlara yazarlardan imza almaya çalışıyorlardı. Standımıza yüzlerce bu durumda olan pırıl pırıl çocuklarla karşılaştım. Ellerinde not defterini ya da ayracı uzatarak imzalar mısın?
Tabi ki kıyılır mı bu gül yüzlülere. Ben ve standa olan arkadaşlar kitaplarımızı imzalayıp hediye olarak verdiğimizde, bir de fotoğraf çektirdiğimizde gözlerindeki mutluluk bizlere de yansıyordu.
  Fuar oldukça kalabalıktı. Gelenler arasında gençlerin çoğunluğu oluşturması sevindiriciydi. Öyle ki bu kalabalık nedeniyle kimi zaman fuar alanına girmekte zorluk çekildiğine de tanık oldum. Kitap kokusunu sadece ben seviyorum sanırdım. Kitap standındaki çoğu kişi, arka kapağını okuduktan sonra kitabı açıyor ve bir iki saniye kitabın kokusunu içine çekiyordu. Demek ki kitabı hissetmek, birçok kişi için hâlâ önemliydi. Bundan birkaç yıl önce kitapların basılı kitapların yerini alacağı, hatta basılı kitapların tarihe karışacağı söyleniyordu. Fakat görünen o ki kitap kokusu, sayfalara dokunmak, ayraç kullanmak; kokusuz ve ruhsuz tabletlerden daha çekici geliyor bize. 
Zaman hızla değişiyor. Kitap dışında bilgiye ulaşmanın sayısız yolu var artık. Sözgelimi cep telefonları ile insanların her an bilgiye ulaşması, hatta bu bilgiyi yayması imkanlı. Kitap okumak, eski popülerliğini yitiriyor gibi. Buna rağmen özellikle edebi kitaplar hâlâ ilgi çekiyor. İnsanlık, bütün zor zamanlarında edebiyata sıkı sıkı sarılmış. Savaşların, baskıların, ekonomik bunalımların yaşandığı dönemlerde hem edebiyat üretimi hem de okuyucusu artmış. Geçmişten günümüze edebiyat, hayal kurmamızın, duyguları fark etmemizin, empati kurmamızın en önemli yollarından biri olmuş. Yaşadığımız zorlukları aşmak için bir oksijen maskesi olmuş ve olmaya devam ediyor edebiyat. Bunu da yine kendimizle baş başa kalıp kitaba sarıldığımızda gerçekleştirebiliyoruz.
Kitap fuarı ve dolayısıyla Iğdır, önemli gazetelerde yazıldı, köşe yazılarında bahsedildi, tanıtıldı. Güzel Iğdır’ımıza büyük katkı sağladığının inancındayım. Bu organizasyonun gerçekleşmesinde başta Sayın Valimiz Enver ÜNLÜ’ ye, Vali Yardımcımız Sayın YUNUS KOÇ’ a, SERKA yetkililerine, Naciye PARLAR’ a, emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Yeni Kitap Fuarlarında buluşmak ümidiyle… Ziya Zakir ACAR
        Eğitimci-Araştırmacı-Yazar

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.