Rektör Alma, TİM Doğu Anadolu Meclisi Erzurum Toplantısına Katıldı

Tarih : 2019-03-22 / Kategori : Eğitim

Rektör Alma, TİM Doğu Anadolu  Meclisi Erzurum Toplantısına Katıldı

         Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) tarafından ilki şubat ayında Gaziantep'te "TİM Güneydoğu Anadolu Meclisi" adıyla düzenlenen, açık iletişim platformu niteliğindeki bölgesel meclislerin ikincisi, "TİM Doğu Anadolu Meclisi" adıyla Erzurum'da gerçekleştirildi.
 

          Erzurum Valisi Okay Memiş, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma,  Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmenı, TİM Başkanı İsmail Gülle, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ile çok sayıda iş insanının katıldığı toplantıda, Erzurumlu ihracatçıların sorunları ele alındı.
         Toplantıda Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma da bir konuşma yaptı. Doktorasını Kyoto Üniversitesi’nde yaptığını ve Japonya’daki doktora projelerinin %99’unun sanayi alanındaki olduğunu ifade eden Rektör Alma, atılacak olan adımların sanayi ve tarım alanlarında olması gerektiğini belirtti. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde Teknokent’in kuruculuğunu yaptığını, TÜBA asli üyesi olduğunu ve TUBİTAK’ta uzun yıllar görev aldığını kaydeden Rektör Alma, “Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı tarafından desteklenen GES projesinin içinde yer alarak önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Bu noktada yapılacak yatırımların Erzurum’la sınırlı kalmamasını temenni ediyoruz. Iğdır oldukça verimli tarım alanlarına sahip bir şehir. Doğunun Çukurova’sı olan Iğdır’a sahip çıkılması gerektiğini düşünüyor, yatırımlarla desteklenmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Toplantıda katılımcıların sorularını yanıtlayan TİM Başkanı İsmail Gülle, çifte vergilendirmenin şu anda hükümetin en fazla çaba sarf ettiği ve çalıştığı konulardan biri olduğunu söyledi.
TİM olarak ilk meclis toplantısını 11 Şubat’ta yaptıklarını hatırlatan İsmail Gülle, "Bu toplantının tasarlanmasında güçlü Türkiye, güçlü ekonomi, güçlü ihracat, güçlü insan kaynağı ve güçlü altyapı ihracat ekosistemine uyan 5G misyonumuzu kılavuz edindik. Bugün yapılan çalışmalar sonrası iki gün boyunca gençlere, girişimcilerimize, ihracatçılarımıza, ihracatçıların her alanına ilişkin eğitimler vererek, cesaretlendirerek ihracata hazırlayacağız" diye konuştu.
İhracatın geleceğine yönelik kritik başlıklar belirledik
          Türkiye´de 2018 yılında ihracatın 168 milyar dolar ile rekor kırıldığını söyleyen TİM Başkanı İsmail Gülle, şöyle devam etti: "İller, ülkeler, sektörler bazında nice nice rekorları beraberinde getirdik. Ocak ve Şubat aylarında da rekorlarla kapattık. Bu rekorlardan bizler, sizler onur ve kıvanç duyduk. Aynı zamanda başarılar beraberinde daha iyi yatırımlar ve sorumluluklar getirdi. TİM ihracatın geleceğine yönelik kritik başlıklar belirledik. İhracatımızı değer olarak artırmak, ihracatçı firma sayısı bazında artırmak, sattığımız ürün çeşitliğine göre kapasitesini artırmak. Bu üç olguyla birlikte yaparsak küresel ticaretten aldığımız payı, deyim yerindeyse katlayabilmemiz son derece net. Açık iletim performansı niteliğindeki bölgesel meclis toplantılarımızı devam etmeye kararlıyız."
9 bin firma ihracat dünyasından ayrıldı
         İsmail Güle, 83 bine yakın ihracatçıyla bayrağı tüm dünyada dalgalandırmaya devam ettirdiklerini ifade etti. Konuşmasında firma bazında ihracatı da değerlendiren Gülle, ülke ihracatının büyük bir bölümünü az sayıda firmanın gerçekleştirdiğini belirtti. Gülle, "2018 yılında en çok ihracat yapan ilk bin firma, ihracatın yüzde 63´ünü, 5 büyük firma ise bunun yüzde 84’ünü gerçekleştiriyor. Geçen yıl, yıllık 10 bin dolar altında ihracat yapan 11 bine yakın firmamızın gelecek sene ihracat yapıp yapamayacaklarını kestirmenin zor olacağına siz de katılırsınız. Bir önceki yıla göre 2018´de 15 bin firma ihracat ailemize katılırken, 9 bin firmamız ise ihracat dünyasından ayrıldı. Bu veriler KOBİ´ler için başlattığımız seferberliğin de ne kadar önemli olduğunu, ne kadar acil olduğunu ortaya koymaktadır. Çıkan tablonun özeti şudur: ülke bazında makro planların yanında, iller bazında birlikler, illerimizin kanata önderlerinin desteğiyle mikro ölçekli çalışmalarla bizleri başarıya götürme potansiyeli taşıyor" diye konuştu.
         İhracatçılar, toplantı kapsamında Cazibe Merkezleri Programı'na benzer programların bölgede devreye alınması talebinde bulundu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.