55. KÜTÜPHANE HAFTASI KUTLANDI

Tarih : 2019-04-04 / Kategori : Eğitim

55. KÜTÜPHANE HAFTASI KUTLANDI

25/31 Mart tarihleri arası 55. cisi kutlanan Kütüphane haftası ilimizde de Kültür sarayında kutlandı.
 

55. nci Kütüphane haftası kutlamaları saygı duruşu, istiklal marşı okunması akabinde dinleyicilere bilgi sunan Kütüphaneci Öztürk Caf, “Sayın Vali yardımcım, sayın il kültür ve turizm müdürüm, değerli misafirler, Türkiye’nin umudu sevgili öğrenciler ilk kütüphanenin tarihi oldukça eskidir ve Asurlular tarafından m.ö 625 yılında kurulmuş Ninova kütüphanesidir. Asya Türklerinde ilk kütüphane uygurlar tarafından, Osmanlı devleti’nde ise Osman bey tarafından İznik’te kurulmuştur. Türkiye’de ise kütüphane ilk kez 1924 yılında kurulmuştur. Yaşadığımız yüzyıl bilgi ve ilerleme dönemidir. Çağımızın tüm buluşlarını, gazete, dergi, kitap gibi çeşitli materyallerden öğreniriz. Okumak, ikra! oku ayetiyle başlayan ve sonu olmayan bir yolculuktur. Halk kütüphaneleri, kadın, erkek her yaştan ve her düzeydeki okuyucunun çeşitli konularda hazırlanmış eserlerden ücretsiz ve serbestçe yararlanmasını sağlayan enformasyon kurumlarıdır. Halk kütüphaneleri hizmet verdiği bölgenin sosyal, kültürel ve teknik alanlarda kalkınmasını sağlar. Kütüphanemiz 15 ocak 1963 yılında kurulmuş olup, 2007 yılında mevcut binası yapılmıştır.
Kütüphanemiz, 1 gezici kütüphne aracı (3.000 kitapla 38 köy, 2 beldeye hizmet vermektedir.), 1 süreli yayınlar bölümü (350 farklı basılı ve elektronik süreli yayın), 1 internet erişim merkezi (10 bilgisayardan kesintisiz internet erişimi), 1 çocuk bölümü (dilucu şehit polisler çocuk okuma salonu- 8.000 kitap), 1 öğrenci velisi bekleme ve okuma salonu, 1 asıl kütüphane salonu (ödünç kitap servisi), 17.000 farklı elektronik kitap, 1 kataloglama merkezi, sinema film gösterimi birimi (bakanlığımız tarafından satın alınan sinema filmlerinin sinemaya gidemeyen her kesimden kullanıcının ücretsiz ve eşit olarak yararlanmasını sağlamak), 3 çalışma salonu olmak üzere çeşitli birimlerden oluşmaktadır. Iğdır il halk kütüphaneleri çeşitli eserlerden oluşan zengin bir materyal koleksiyonuna sahiptir.
Kütüphanemizde 70.000’e yakın çeşitli bilimsel, elektronik, sesli, basılı ve görsel eser mevcuttur. Yaklaşık 350 farklı süreli yayın(dergi) aboneliğimiz vardır. Kütüphanemize her yıl bakanlığımız tarafından yaklaşık 10.000 çeşit materyal satın alınmakta, bağış veya devir yoluyla gönderilmektedir. Kütüphanemize gönderilen birçok materyalin kütüphane otomasyon sistemine girişi 2 hafta içerisinde tamamlanarak okuyucunun hizmetine sunulmak üzere raflara yerleştirilmektedir.” Dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Muharrem Tenlik, kütüphane haftasının dolayısiyle yaptığı konuşmasında, okumanın önemine değindi. Müdür Tenlik “Okuyucularımıza her türlü kolaylığı sağlıyoruz. 70 bin kitabımız her isteyene sunulmaktadır. Tüm Türkiye’deki Halk Kütüphanelerimiz teknolojik gelişmelere uyumlu hale getirilmiştir. Kütüphane haftamız kutlu olsun” Dedi.
Iğdır Vali Yardımcısı Halit Benek günün önemine binaen yaptığı konuşma da 55. kütüphane haftasını tebrik ederek, okumanın her yaşta insan için önemli olduğunu belirtti.
Son konuşmacı Iğdır üniversitesi öğretim görevlisi Mustafa Cesur ise 55. kütüphane haftası ile ilgili sunumu ve “sürdürülebilir kalkınmada kütüphanelerin rolü” konulu konuşmasını yaptı.
Daha sonra 55. Kütüphane haftası dolayısıyla en çok kitap okuyanlara Vali Enver Ünlü imzalı teşekkür belgeleri Vali Yardımcısı Benek tarafından dağıtıldı.
Kütüphane haftasında 25 mart/ 31 mart tarihleri arası Iğdır merkeze bağlı köy ve beldelerde ki okullara gezici kütüphane aracıyla gidilerek 9. Sıra dışı okurlar belgesi film gösterimi yapılarak 55. kütüphane haftasının amacı, önemi, tarihsel süreci anlatılarak İl Halk kütüphanesi hakkında çeşitli teknik ve diğer bilgiler paylaşıldı. Ayrıca Halk kütüphanesinde 12:00-12:30 saatleri arasında okuma saati düzenlendi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.