Biz artık 10.000.000`nuz

Tarih : 2019-04-18 / Kategori : Genel Haber

Biz artık 10.000.000`nuz

Modern Azerbaycan kendi bağımsızlığı sürecinde karmaşık ve aynı zamanda şerefli bir yol geçmiştir. 
 

20. Yüzyılın 90. Yıllarının başlarında sosyalizm sosyal-siyasi oluşumunun derin iflası ve Sovyetler Birliği gibi kocaman bir devletin sükutu diğer Sovyet düşergesi ülkelerinin yanısıra Azerbaycan`da da siyasi kaos, ekonomik felçlik ve sosyal çöküş durumunun oluşmasıyla sonuçlanmıştı. Üstelik o zamanlar Azerbaycan`ın askeri tecavüze maruz kalması – ermeni milletcilerinin soykırımı ve işgal siyaseti sonucunda ülke arazisinin yüzde 20`sinin işgali, bir milyon Azerbaycanlı`nın kendi yer-yurtlarından ayrı düşmesi devam eden durumun daha da ağırlaşmasına sebep olmuştu.
Bütün bu zorluklara rağmen 90. Yılların ortalarından itibaren ülkemiz ulu önder Haydar ALİYEV`in başkanlığı altında tedricen kalkınmaya ve taleyüklü sorunların çözümü yönünde inançlı adımlar atılmaya başladı. Ilk önce, devlet bağımsızlığımızın devamlılığına nail olmak için  ülke dahilinde siyasi sabitliğin mevcut olması temin edildi. 
Bundan başka, demografig tarazlığın temin edilmesi de tam da bu devirlere tesadüf etmektedir. Ümummilli lider Haydar ALİYEV`in yeniden hakimiyyete dönmesi  ülkemizde geniş ölçekli yeniliklerin başlatılarak derinleştirilmesi, toplumumuzun yüksek sosyal-ekonomik gelişim pillesine kalkmasına zemin yarattı. Ulu önderin başkanlığı ile Azerbaycan ahalisinin sağlıklılığının muhafaza edilmesi ve tıbbi hizmet kalitesinin iyileştirilmesi, eğitim seviyesinin yükselen hatla gelişmesi, aynı zamanda insan hakları, kültür, ekonomik, sosyal konular, ekolojik alanlar, cinsiyet eşitliği ve diğer alanların dinamik gelişimi için bir sıra zorunlu önlemler alındı ki, bu da kendi sırasında Azerbaycan halkında geleceğe inanç yaratdı.
Tüm bunların hepsi düşünülmüş ve amaç yönümlü siyasetin ard-arda geçekleştirilmesi sonucunda mümkün olmuştur. Ülke başkanlığı alanında kabul edilen kararlar, yeni evlenmiş ailelere karşı devlet ilgisi ahalinin güvenilir sosyal savunma sisteminin daha da geliştirilmesine olanak sağladı. 
Tam da bu siyasetin sonucudur ki, bugün Azerbaycan`da nüfusun sayı 10 milyon kişiye ulaşmıştır. 2019 yılının Nisan ayının 6`da geçmiş Ağdere ilinin sakinleri, şuan Ağdam ilinin Baş Güneypeye köyüne kayıtlı olan zorunlu mülteci OCAQOVA Nigar Çerkez kızı ile HASANOV Rauf Yunis oğlunun ailesinde Azerbaycan`ın 10 milyonuncu sakini dünyaya gelmiştir. 
Bu bağlamda, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham ALİYEV ve birinci hanım Mihriban ALİYEVA Nisan ayının 9`da Cumhuriyet Perinatal Merkezinde Azerbaycan`ın 10 milyonuncu sakini Mihriban HASANOVA`nın ebeveyinleri Rauf HASANOV ve Nigar OCAQOVA ile görüşmüşler. Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV ve birinci hanım Mihriban ALİYEVA bu önemli gün vesilesiyle yeni doğulmuş bebeğin ebeveyinlerinin yanısıra Azerbaycan halkını da tebrik etmişlerdir. 
Konu ile doğrudan bağlantılı olduğu için belirtmeliyiz ki, Azerbaycan nüfusunun sayı 2010 yılında 9 milyon olmuştur. 9 yıl sonrasında bu sayı 1 milyon artım göstermiştir. Azerbaycan`da nüfusun sayı son 15 yılda ise 1.7 milyon artmıştır. Bu tüm alanlarda olduğu gibi nüfus artımının gelişimide de oluşa bilecek engellerin aradan kaldırılması ve her tür yasal-pratik durumun temin edilmesi yönünde Azerbaycan devletinin amaç yönümlü siyaseti ve özel ilgisinin var oluşunu bir daha kanıtlamaktadır. 
Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.