İLİMİZDE TURİZM HAFTASI ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

Tarih : 2019-04-22 / Kategori : Kültür & Sanat

İLİMİZDE TURİZM HAFTASI ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

        16/21 Nisan tarihleri arasında bütün ülkemizde kutlanan Turizm Haftası ilimizde de etkinliklerle kutlandı. Hafta boyunca okullara tarihi ve turistik yerlerin gezdirilmesi, turizm işletme belgeli tesislere kurum ziyareti, seyahat acentelerine kurum ziyareti yapıldı. İl Kültür merkezi salonunda ise turizm haftası kutlamaları yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal marşı okunmasından sonra protokol konuşmaları yapıldı. İlimizi tanıtıcı film gösterimini Iğdır Üniversitesi öğretim görevlisi Arslantürk Akyıldız ile Dr. Öğretim üyesi Gülşen Bayat, Iğdır’ın Turizmi konulu panel yaptılar. Iğdır güzel sanatlar lisesi ise yöresel turizmi tanıtıcı resimlerini sergilediler.
 

Günün  önemine ilişkin konuşmayı yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Muharrem Tenlik koşmasında; 
Sayın Valim , kıymetli protokol, sevgili öğrenciler 43.Turizm haftası programına hoşgeldiniz.
Her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında Turizm Haftası olarak kutlanılmaktadır.
Bakanlık ve  turizm sektörü tarafından yapılan çalışmalar , projeler hafta boyunca çeşitli etkinliklerle gençlere ve halklara anlatılmakta , turizmden en yüksek geliri sağlamada yapılması gerekenler ve elimizdeki değerlere sahip çıkma konusunda halkımız bilinçlendirilmektedir.
Müdürlüğümüzce 16 Nisanda öğrencilere tarihi ve turistik yerlerimize gezi düzüenlenmiştir.
17 nisanda turizm işletme belgeli tesislerimize kurum ziyareti yapılarak, Turizm konusunda istişare yapılmış, ve tanıtım materyalleri bırakılmıştır.
18 nisan tarihde ise seyahat acentalarına kurum ziyareti yapılarak, turizm konusunda istişare yapılmış olup  tanjıtım materyalleri bırakılmıştır.
İlimiz merkezinde 38 adet tescilli yapı ve alan, tuzluca ilçesinde tescilli  39 yapı ve alan , aralık ilçesinde tescilli  10 adet yapı ve alan, ve Karakoyunlu ilçesinde 5 adet tescilli yapı ve alanımız  bulunmaktadır.
İlimizin profili: Sahip olduğu kültürel mirası , tarihi , gelenek-görenek zenginliği ve sıcak kanlı insanları ile kendine özgün doğasını koruyarak günümüze gelebilmiş nadide illerimizden biri olan ığdır, aynı zamanda bulunduğu coğrafya itibariyle de ülke tarihinin sembol ili olma özelliğini korumaktadır.
Sadece tarihi değil , bereketli toprakları ve eşsiz doğasıyla günümüz Çukurovası olarak da bilinen Iğdır ili, sahip olduğu zengin turizm potansiyeli ile de şüphesiz Türk turizminin gelişip çeşitlenmesinde önemli bir rol üstlenecektir.Bir yandan  bingöl dağlarından kaynağını alıp İlimize hayat vererek geçtikten sonra sınırlarımızı aşıp Hazar denizine dökülen Aras nehri, öte yandan türkiye’nin ve avrupanın en büyük dağı olan mitolojik kimliği ile hemde doğal güzelliği ile , ülke turizminde önemli bir merkez olmayı hedefleyen Ağrı dağı 2004 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Milli Park olarak ilan edilmiştir.
Yayla turizmi, Kuş gözlemciliği faaliyetleri, Bitki inceleme, Çim kayağı, yamaç paraşütü, dağ bisikleti ve atlı sporlar, gibi sportif faaliyetlerin gözde merkezi olan ığdır; ayrıca Tuzluca ilçemizdeki tuz mağaraları ve sayısız tuz kayalarının oluşturduğu galerilerin görsel şölenine ev sahipliği yapmaktadır.Kış turizmindede  önemli özelliklere sahip olup , kış turizminin yanı sıra yaz turizminede son derece elverişlidir.
Ağrı dağının turizm potansiyeli:
 Yabancı ve yerli turistler ile yerli nufusun ihiyaçlarına cevap verebilir.
Ağrı dağı turizm faaliyetleri için tespit edilen kıstaslara uygundur.
Tarihi ve kültürel misyon üstlenmiştir.
Doğa yürüyüşü tırmanma , mağara , yayla ve sağlık turizmi faaliyetlerine elverişlidir.
Korhan da tarihi bir yapı olan ığdır kalesi bu bölgededir.
Kış sporları ile ilgili aktivitelerden faydalanma süresi uzundur.
Bölge yayla turizmi açısından değerlendirilebilecektir.
Kış sporlarına uygun kar yağışı , kar kalınlığı ve karn yerde kalış süresi yeterlidir.
Bakanlığımızdan turizm yatırımı belgeli olup henüz işletmeye açılmamış 3 adet konaklama tesisi bulunmaktadır.Bu tesislerin yatak kapasiteleri 270 kişidir.Yeme içme kapasitesi de 250 kişidir.İlimizde 1 adet 3 yıldızlı,  1 adet 2 yıldızlı, 1 adette tek yıldızlı olmak üzere 3 adet turizm işletme belgeli konaklama tesisibulunmaktadır.Bu tesislerin toplam yatak kapasitesi 279 kişidir.Bu tesislerin yeme içme kapasitesi 300 kişidir.Müdürlüğümüzce yapılan incelemede : İlimize 1.sırada Azerbaycan uyruklu, 2.sırada İran uyruklu turistlerin geldiği tespit edilmiştir.İlimizde bulunan Dil ucu sınır kapısında yıllık yaklaşık 300.000 bin kişi civarında yolcu giriş çıkışı yapılmaktadır.
En çok ziyaret edilen yerlerin başında Tarihi Kervansaray, Kılıçlar Anıt Müzesi, ve Tuz mağarası gelmektedir. 
Son olarak Turizm Haftası ile ilgili güzel sözlerle konuşmamı bitirmek istiyorum.
Turizm bacasız fabrikadır.
Memnun ayrılan turist daha çok turist demektir.
Yurdumuzdan hoşnut ayrılan her turist bizim yeni dostumuzdur.
Turizmin yolu, barış ve kalkınma yoludur.
Hiçbir mavi Akdeniz’den güzel değildir.
Beni  dinlediğiniz için çok teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum…” diye konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen ilimiz Vali Yardımcısı Yunis Koş, Iğdırın turizm açısından çok önemli olduğunu, tarihimize sahip çıkarsak turizmi canlandırabilir ve ekonomimize katkısı olur diye konuştu.
Öğretim görevlisi Arslantürk Akyıldız ile Dr. Öğretim üyesi Gülşen Bayat, düzenledikleri panelde Iğdır’ın Turizmi hakkında akademik bilgiler sundular. Iğdır turizminin ekonomik gelişmesi hakkında konuşma yapan Dr. Öğretim üyesi Bayat, turizmin yöreye ekonomik katkı sunmakta olduğunu belirtti. Öğretim görevlisi Akyıldız ise Iğdırın tarihi yerlerini, kaleleri, tarihi binaları, Ağrı dağı turizmi, Selçuklu yapıları olan Çakırtaş ve Ermenistan tarafındaki kümbetlerin tarihi değerlerini vurguladı. Çok sayıda mağaralar bulunduğunu, Ermeni mezalimi müze ve anıtının değerini, belge açısından geliştirilmesi gerektiğini ekledi.
Konuşmalardan sonra Iğdır sanat lisesi öğrencilerinin hazırladığı yöresel kültürümüzü tanıtıcı resimler sergilendi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.