Tarım ve Hayvancılık İçin Bir Araya Geldiler

Tarih : 2019-05-17 / Kategori : Genel Haber

Tarım ve Hayvancılık İçin Bir Araya Geldiler

          Iğdır’ın Aralık İlçesi Yukarı Çamurlu Köyü’ndeki tarım üreticileri ile Iğdır Üniversitesinin akademisyenleri bir araya geldi. Çiftçiler ile akademik personelin görüş alış verişinde bulunduğu toplantıda, bitkisel ve hayvansal üretimde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.
          Iğdır Üniversitesi Çiftçi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde Ziraat Fakültesi ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu öğretim üyeleri Aralık İlçesi Yukarı Çamurlu Köyü’nde çiftçilerle bir araya geldi. Tarım ve hayvancılık konusunda fikirlerin paylaşıldığı toplantıda, üretimle alakalı yaşanan sorunlar analiz edildi.
 

          Yeniden pamuk üretilmesinin yolları görüşüldü
          Iğdır Üniversitesi akademisyenleri ile çiftçiler arasında soru cevap şeklinde gerçekleşen toplantıda, öncelikli olarak bölgede üretimi yapılan ürünlerin yetiştirme teknikleri ve pazarlama sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü. Önceki yıllarda üretimine ara verilen ve 2018 yılında bölgede tekrar ekilen pamuk bitkisinde ekim ve hasat makinalarının eksikliğinden dolayı bölge çiftçisinin pamuk üretimine sıcak bakmadığı ancak bu makinaların temin edilmesi durumunda pamuk üretebilecekleri belirlendi. DSİ tarafından yapılan sulama kanallarındaki Savak Kapaklarının çalınma probleminden dolayı sulama sorununun olduğu, çözüm olarak ise bu Kapakların yenilenip ve belirli alanlara kamera konulması yönünde karar kılındı.
Tarım ve hayvancılıkta püf noktalar anlatıldı
         Yonca hortumlu böceğinin zararı ve bu konuda alınacak önlemlerle ilgili olarak da,  yonca hortumlu böceğinde bitki boyu 5 cm iken ilaçlama yapılması gerektiği ve sulama sayısı ile ekim sıklığının böcek oluşumuna engel olduğu konusunda bilgi verildi. Büyükbaş hayvancılıkta yavru atma sorunu olduğu ve çözüm önerisi olarak üreticilerin küflü yem yedirmemeleri gerektiği ve il-ilçe tarım müdürlüklerine başvurarak kan tahlili sonucu hastalığın teşhis ettirilmesi gerektiği ifade edildi. Bölgede tarım ürünlerinin pazarlanması noktasında kooperatiflerin kurulması ve üreticilerin bu organizasyonlara üye olması görüşü soruldu ve bütün üreticiler olumlu görüş beyan etti.
          Bölge üreticilerine ihtiyaç duymaları ve Çiftçi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile iletişime geçmeleri durumunda bitkisel veya hayvansal üretim ve pazarlama konularında eğitim verilebileceği konusunda da mutabık kalındı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.