Iğdır Milletvekili Dr.Habip EKSİK Ardahan Valiliğinin aldığı karara Tepki Gösterdi

Tarih : 2019-05-18 / Kategori : Siyaset

Iğdır Milletvekili  Dr.Habip EKSİK Ardahan Valiliğinin aldığı karara Tepki Gösterdi

         Iğdır Milletvekili  Dr.Habip EKSİK Ardahan Valiliğinin aldığı karar ile mağdur olan ve hayvancılık ile geçimlerini sürdüren Iğdırlı vatandaşlarımızın sorunlarını meclis gündemine taşıdı.
          Iğdır Milletvekili  Dr.Habip EKSİK, Ardahan Valiliğinin aldığı kararara tepki göstererek Tarım ve Orman Bakanına soru önergesi verdi. Venilen önergede şunlar kaydedildi; 
 

          TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
          Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM içtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygıyla arz ederim.
Dr. Habip EKSİK
Iğdır Milletvekili

          Iğdır coğrafi yapısı ve sahip olduğu geniş̧ çayır ve mera varlığı nedeniyle hayvancılığa elverişli konumdadır. İklimin elverişli olması büyük ve küçükbaş hayvancılığın gelişmesini sağlamıştır. Iğdır Ovasının rakımı düşük olması nedeniyle yaz aylarda hava ısısının yükselmesinden kaynaklı hayvancılık Kars, Ağrı, Erzurum, Van ve Ardahan illerinin yüksek yaylalarında yapılmaktadır. Fakat hükümetin yaylaları yasaklaması bazı yaylalarında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yaylanın bulunduğu ilde yaşayan vatandaşlar dışında yararlanmasına izin verilmemesi nedeniyle hayvancılık ciddi oranda darbe almış ve hayvancılık sektörünün büyük oranda gerilemesine sebep olmuştur. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ardahan Valiliği Ardahan dışından gelebilecek yaylacıları mağdur edecek bir karara imza atmıştır. Dolaysıyla bugüne kadar Iğdır ilinden Ardahan ili sınırları içerisinde yaylacılık faaliyetinde bulunan ve geçimini hayvancılık ile sürdüren vatandaşlarımızın Ardahan ili meraları ve yaylalarının satın alınmasını veya geçici olarak otlatılmasını sadece Ardahan ilinde yaşayan vatandaşların yararlanabileceği kararı verilmiştir. Bu karar hayvancılık ile geçimini sağlayan Iğdırlı vatandaşlarımızın mağdur olmasına sebep olmaktadır. 
Özellikle Ağrı Dağı eteklerinde bulunan yaylaların yasaklı bölgeler olarak ilan edilmesinden sonra besicilik alanına yönelen vatandaşlar devletten istenilen desteği alamamaktadırlar. Bu nedenle Iğdır ilinde modern tarım ve hayvancılık sektörü gelişememektedir. Yayla yasaklarının uygulanması ve besiciliğin istenilen düzeyde desteklenmemesi ilimizde ekonominin adeta çökmesine sebep olmuştur.

Bu bağlamda;
1- Iğdır ili ve çevre illerinde yasaklanan bölgeler var mıdır? Yasaklı bölgeler(yaylalar) var ise hangi bölgeleri(illeri) kapsamaktadır.
2- Yasaklı bölgeler var ise vatandaşlar bu konuyla ilgili bilgilendirilmiş midir?
3- Yasaklı bölgeler sebebiyle zarara uğrayan vatandaşlara yönelik bir çalışma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise bu durum ile ilgili bir komisyon kurulmuş mudur?
4- İnsana, canlıya ve tüm yaşam alanlarına getirilen bu keyfi ve baskıcı sistemin gerekçesi nedir? Ülke ekonomisine zarar veren bu yasakçı yönetim tarzının doğa ve yaşama yönelik kısıtlamaların sebebi nedir? Bu yasakçı uygulamalardan ne zaman vazgeçilecektir. 
5- Ardahan valiliğinin il dışından gelebilecek yaylacılara yönelik alınan kararın sebebi nedir?
6- Ardahan valiliği böyle ani bir karar vererek yaylaların hayvancılıkla geçimini sağlayan Iğdır gibi diğer illerde yaşayan vatandaşların Ardahan ili meralarından yararlanılmasına izin vermemesi durumu nedeniyle ortaya çıkan ve çıkacak mağduriyetlerin giderilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır, olacak mıdır? Ardahan Valiliğinin aldığı bu karar neticesinde Iğdırlı vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda Iğdır İl Tarım Müdürlüğünün mağduriyetlerin giderilmesi hususunda almış olduğu bir tedbir var mıdır?
7- Iğdır ilinde hayvancılık ile geçimini sağlayan vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur?
8- Iğdır ilinde besiciliğin gelişmesi ve yaygınlaşması hususunda hayvancılık sektörü ile geçimini sağlayan vatandaşlarımıza yönelik bakanlığınızın bir çalışması veya planlanması var mıdır?

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.