BAŞARALIM ŞU İŞİ

Tarih : 2019-05-23 / Kategori : Genel Haber

BAŞARALIM ŞU İŞİ

         Yıllar önce çok büyük bir adım atıldı ve İran ile Türkiye arasında ki üst düzey görüşmeler hepimize heyecan vermeye başlamıştı.  2010 yılında Iğdır Ak Parti Milletvekili Ali Güner aynen şöyle demişti: “Iğdır’ın nüfusu bir yıl içinde 1 milyonu geçer.” Bu devasa rakam aslında hayal değildi. Iğdır’a İran’dan heyetler geldi. Heyetleri dönemin Milletvekili, Valisi, Belediye Başkanı, Ticaret odası, esnaf, iş insanları hepimiz seferber olarak ağırladık… Proje gerçekten çok büyük bir projeydi.
         

             Yine böyle bir savaş seslerinin yükseldiği, ABD’nin İran’ı köşeye sıkıştırmak için entrikalar çevirdiği bir dönemde İran’ın dışa açılabilmek için, formüller geliştirmek amacıyla bölgede kurmak istediği Serbest Sanayi Bölgesi hamlesi aslında halen rafa kalkmış değil. Van’ın bizden daha etkili bir siyasi, bürokrasi ve sivil toplum kuruluş yapısı olduğunu hepimiz biliyoruz.
            Ancak hem arazi koşulları, hem de İran ile manevi yakınlık bakımından Iğdır’ın avantajlı konumda olduğu, olması gerektiği İran’lı yetkililere bizatihi izah edilmiştir.
           İran ile ABD-İSRAİL arasında devam eden soğuk savaş giderek ısınıyor. ABD İran’ı ekonomik olarak çökertmek için her yolu deniyor. İran ise dimdik ayakta durmakla beraber, yeni Pazar arayışlarını sürdürmekten geri kalmıyor.
           İran ile Türkiye arasında yapılmak istenen ve bizim Aralık, Küçük ağrı ve Maku istikametinde yapılmasını istediğimiz serbest sanayi bölgesinin genişliği 5 km. uzunluğu ise yaklaşık 70 Km. olarak hesap ediliyordu. Bu serbest Sanayi bölgesinde uçak fabrikası, dahil aklınıza gelebilecek bir çok farklı fabrikalar kurulacak ve serbest pazardan satılır gibi dünya pazarında  satılacaktı.
           Bu devasa serbest bölgenin kurulumu henüz gerçekleşmedi ama İran komşu ülkelerle bu ve benzeri yatırımlara imza atarak hem kendisi ve hem de ortaklık kurduğu ülkelere kazandırmaktadır.
Bu büyük proje o günün şartlarında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile İran eski Cumhurbaşkanı Sayın Mahmud Ahmedinejad ile yapılan görüşmeler doğrultusunda gündeme alınmış, bürokratlar konuyla alakalı bir süre çalıştıktan sonra devamını getirmemiş, siyasetçi ve bürokrat değişimleri bu işlerin unutulmasına sebep teşkil etmiştir.
Konuyu tekrar açarak üzerinde çalışılması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Ticaret odası bu işe öncülük edebilir. Ankara’ya bu iş taşınabilir. Akabinde İran ile görüşmeler başlatılabilir. Ama geçen dönem olduğu gibi nefsi davranıp insanları kategorize ederek İran’a sözde heyet gibi gidilmesinin bir manası olmaz. Karşınızda ki kişilerin sizi ciddiye alacakları bir altyapının oluşturulması gerekmektedir. Devlet ciddiyetiyle gidilmeli, üst düzey görüşme önceden ayarlanmalı ve taleplerimiz profesyonelce dile getirilmelidir.  
Bu büyük projenin hayata geçmesi için büyük düşünüp büyük hamleler yapmak gerekiyor. Böylesi projeleri düşünemeyenler, Iğdır’a pek bir şey yapma peşinde değiller demektir.
Umuyoruz ki bu dev projenin Iğdır’a kurulması için bir girişim başlatılır.  Siyasetçi, bürokrat, iş insanı, ticaret odası, sivil toplum önderleri, din adamları bir heyet kurar, bu işi değerlendirir, tartışılır ve bir yerden başlanılır.  Ve umuyoruz ki bu süreçte Boralan sınır kapısı bir an önce açılır.
         KONYLA ALAKALI 2010 YILINDA YAPTIĞIMIZ BİR HABERİ YENİDEN SİZLERİN OKUMASINA SUNUYOR.  
          O TARİHLERDE İŞTE BUNLAR OLMUŞTU:

                Tarih : 2010-04-09
             Türkiye ile İran arasında son yıllarda gelişen ekonomik ilişkiler ve iki ülkenin Cumhurbaşkanlarının aldığı ekonomik işbirliğini artıralım kararından sonra başlatılan çalışmalar sonucunda İran ile Türkiye arasında kurulmasına karar verilen serbest ortak sanayi bölgesi için iki ülkenin teknik heyetleri çalışmalar için ilimize geldi.
              İran'ın başkenti Tahran ‘dan ve Ankara'dan gelen teknik heyetteki ekipler onuruna Iğdır valisi S.Saffet Karahisarlı bir yemek verdi.
      Bike kebap salonunda verilen yemeğe Iğdır valisi S.Saffet Karahisarlı, Iğdır milletvekili Ali Güner, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Küçük Sanatlar ve Sanayi Bölgeleri ve Siteleri Genel Müdürü Ramazan Yıldırım ve heyeti ile İran İslam Cumhuriyeti  Serbest sanayi bölgelerinden sorumlu genel müdür danışmanı  İraj Movafagh ve heyeti Emniyet müdürü Mustafa Aydın, Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Aslan, İş Adamları katıldı.
           Yemekte konuşan Iğdır valisi S.Saffet Karahisarlı, “ilimize gelen her iki heyette teknik olarak Türkiye ve İran Nahcıvan sınırında serbest sanayi bölgesi için çalışma yapacaklar. Ardından da Ağrı, Van, Hakkari sınırlarında incelemelerde bulunarak Serbest sanayi bölgesinin nereye kurulması konusunda rapor hazırlayacaklar" dedi.
         Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Küçük Sanatlar ve Sanayi Bölgeleri ve Siteleri Genel Müdürü Ramazan Yıldırım’da "Her iki ülkenin Cumhurbaşkanlarının almış oldukları ekonomiyi geliştirme kararının ardından başlatılan çalışma çerçevesinde İran ile Türkiye sınır illeri arasında serbest sanayi bölgesi kurulması için inceleme yapacağız. Ticaret hacmini artırmak yeni sınır kapılarının açılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

  İran İslam Cumhuriyeti Serbest sanayi bölgelerinden sorumlu genel müdür danışmanı ve heyet başkanı İraj Movafagh’da “Iğdır'da bulunmaktan çok mutluyum. Bu toplantı Tahran'da yapılan toplantının devamıdır. O toplantıda iyi sonuçlar alındı. Bu konuda İranlı uzmanlar güzel bir çalışma yaparak sanayi bölgesi oluşturulmasına destek veriyor. Daha olumlu sonuçlar için çalışıyoruz. İki ülke arasında ticareti artırmak bölge güvenliğine de katkı sağlayacaktır. İki ülkenin halkının refah düzeyi artacaktır" dedi.
            Ak parti Iğdır milletvekili Ali Güner'de “İran ile iyi ilişkilerimiz var bazı güçler bu ilişkileri yıllarca bozmak için uğraşmışlardır. Fakat Allahı, kıblesi bir olan İranlı kardeşlerimizle her türlü engellemeye rağmen ticaretimizi dostluğumuzu geliştireceğiz. İran İle Iğdır arasında sınır kapısı en kısa sürede açılacaktır. Şimdi isteğimiz serbest sanayi bölgesinin Iğdır'da kurulmasıdır kurulduğunda İran Türkiye ve Nahcıvan halkı faydalanacaktır." şeklinde konuştu.
    Heyetler bugün Türkiye, İran, Nahcıvan sınırında teknik incelemelerde bulundular.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.