Azerbaycan, Nahcivan ve Ulu Önder Aliyev’i Konuştuk

Tarih : 2019-06-10 / Kategori : Gündem

Azerbaycan, Nahcivan ve Ulu Önder Aliyev’i Konuştuk

         AZERTAC haber ajansının Türkiye büro başkanı gazeteci yazar ve siyasi bilimler doktoru Sabri Şahtaxdı ile Azerbaycan, Nahcivan ve Azerbaycan’ın Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’i konuştuk, geçmişi yad ettik. 

        Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Iğdır’a gelen ve çeşitli temaslarda bulunarak röportajlar yapan Sabri Şahtaxdı, Iğdır Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı Ziya Zakir Acar ile birlikte Yeşil Iğdır ve 15 Temmuz gazetelerinin sahibi ve başyazarı Cabbar Şıktaş’ı makamında ziyaret etti. 

        Merhum Ulu Önder Haydar Aliyev’in 1991 yılı ile Nahcivan’da başlayan Al-i Meclis başkanlığı dönemi ve sonrasında yaşanan süreçle alakalı gelişmeleri, Merhum Aliyev’in devlet adamlığı, yöneticiliği, hayata bakışını bire bir yanında olarak gören, o yılları sürekli Nahcivan’da mesai geçirerek bilen Cabbar Şıktaş’dan dinledi. 

        Şıktaş yaklaşık 27 yıl önce yaşanan ve hafızasında kalan gerçek ve yaşanmış olayları anlatarak şöyle dedi: “Ben ilk olarak 1991 yılında Merhum Haydar Aliyev ile tanıştım. İlk ziyaretine gittiğimde elini öpmüş kendimi tanıtmıştım. İlgi alakası çok babacandı. Tam bir devlet adamı ve etkileyici bir karizması vardı. Yanına varan birçok kişi söyleyeceğini unuturdu. Ama o hep bir babacan tavrıyla beni karşılardı. Olaylara, gelişmelere karşı çok soğukkanlı davranır, her olayı mütalaa ettikten sonra karar verirdi. Ben birçok olaya şahitlik etmişimdir. Ruslar Nahcivan’ı terk ettiklerinde de yayındaydım. (Rusların silahlarını götürmelerine izin vermemişti) Ermeniler Sederek’e saldırdıklarında da yayındaydım. Şehitlerin geri alınması, dünya kamuoyunun bilgilendirilmesi, Ermenilerin Nahcivan’a saldırmasıyla ilgili dünya basınına mesaj verirken aynı paralelde Karabağ hadiselerini gündeme getirerek dünya kamuoyunun dikkatini Karabağ’a çekme girişimlerini, onlarca gazeteciye ayrı ayrı cevap verirken bazı sözlerin tercümesini bizzat ben, beraber gittiğimiz gazeteci arkadaşlara yapıyordum.  Merhum Aliyev gerçekten müthiş bir hafızaya sahipti. Baktığında karşısında ki kişinin ona karşı yalan ve yanlış bir şey söylemesi imkânsızdı. Donanımlı ve Türk dünyasının ender şahsiyetlerinden biriydi. Hem Azerbaycan ve hem de Nahcivan’ın kurtuluşu için sanki yüce Allah Merhum Haydar Aliyev’i görevlendirmişti. Göreve geldi ve benimde şahit olduğun birçok hadiseyi büyük bir ustalıkla hallederek yoluna koydu. Onu tanıma şerefine nail olduğum için mutluyum.” Dedi. 

        AZERTAC haber ajansının Türkiye büro başkanı gazeteci yazar ve siyasi bilimler doktoru Sabri Şahtaxdı, Cabbar Şıktaş’a ev sahipliği ve verdiği bilgilerden ötürü teşekkür etti ve ayrıldı. 

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.