Kampta verem salgını iddiası: Sadece Iğdır’ı değil Türkiye'yi de etkiler

Tarih : 2019-06-10 / Kategori : Siyaset

Kampta verem salgını iddiası: Sadece Iğdır’ı değil Türkiye'yi de etkiler

HDP Iğdır Milletvekili Doktor Habip Eksik, Geri Gönderme Merkezinde "400 verem vakası" şüphesi olduğunu ve önlem alınması gerektiğini söyledi.

         Iğdır’da Göç 
        İdaresine bağlı Geri Gönderme Merkezini "verem salgını şüphesi" sardı. Kampta "400 verem şüphesi" iddiasının olduğunu belirten HDP Iğdır Milletvekili Doktor Habip Eksik, önlem alınmaması durumunda sadece Iğdır’ın değil Türkiye’nin etkileneceğini söyledi.
        Iğdır’da İçişleri Bakanlığı Göç İdaresine bağlı Geri Gönderme Merkezinde verem salgını şüphesi yaşanıyor. Olaya ilişkin yetkililerden kesin bilgi alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Doktor Habip Eksik, şüphelerin doğru olduğunu ve yetkililerin derhal şüpheye ilişkin çalışma başlattıklarını söyledi.
 
         400 VEREM VAKASI ŞÜPHESİ
          Eksik, Göç İdaresi bünyesindeki Göçmen Geri Gönderme Merkeziyle ilgili çalışanlarından ve yerelden gelen tüberküloz (verem) ile ilgili iddiaları yetkililere sordu. Yetkililerle görüşen ve kampın fiziki yapısı hakkında bilgiler veren Eksik, "Tamamıyla prefabrik yapılardan ve çadırlardan oluşan bir kamp. Doğru düzgün altyapısı oluşturulmamış. Kampta 800 göçmen ve 400’e yakın güvenlikçi, personel ve asker var. 170 tüberküloz vakasının kesin olduğu iddiası aynı zamanda 400 verem vakası şüphesi olduğu iddiaları var. Personeller ve güvenlik güçleri tarafından İl Sağlık Müdürlüğü, 112 Komuta Merkezine gidilerek böyle bir şüphenin olduğu kendilerine iletilmiştir. Sağlık Müdürlüğünden giden ekiplerin de tarama başlattığı bilgisini aldık. Mobil bir akciğer filmi çeken x-ray cihazı götürüldüğü, orada enfeksiyon ve göğüs hastalıkları uzmanı bünyesinde kontrolün yapıldığı bilgisini aldık" dedi.
 
"KONTROLLER ÖNCEDEN YAPILMALIYDI"
Kontrollerin daha öncesinde yapılması gerektiğinin altını çizen Eksik, “Burada AKP iktidarının, ‘her şeyi yaptım oldu’ anlayışı, ciddi sorunlara yol açtığı ortaya çıktı. Kamplar, kreşler, yuvalar, bakım merkezleri ve hapishaneler, kişiler toplu yaşadıkları için birçok bulaşıcı hastalığın, verem gibi hastalıkların yayılmasına kolaylık sağlayan yerlerdir. Ciddi hastalıkların bulaşması söz konusu olan yerlerdir. Öncelikle insanlar buralara alınmadan önce tetkikler yapılması lazım. Taşıdıkları bulaşıcı hastalıklarla ilgili önlemler alınması lazım. Eğer biri bu hastalığa yakalanmışsa o kişinin öbürlerinden izole edilmesi gerekiyor” dedi.
 
TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYEBİLECEK BİR TEHLİKE
Ortada ciddi bir ihmalin söz konusu olduğunu belirten Eksik, “Oradaki insanlar kaderlerine terk edilmiş gibi görünüyor. O insanlar o kampa konulmadan önce taramadan geçilmesi gerekiyordu. Verem çok hızlı yayılabilecek, ölümle sonuçlanacak bir hastalıktır. Kişi sayısı ne kadar çok artarsa, yaşam koşulu ne kadar kötüleşirse o zaman bu hastalığı başkalarına bulaştırma ve topluma yayma durumu artacaktır. 800 kişinin yaşadığı bir kampta böyle bir şüphenin olması kaygı verici bir durumdur. Bu durum halk sağlığı açısından çok büyük bir tehlikedir. Bu tehlike, Iğdır başta olmak üzere Türkiye’yi etkileyebilecek bir tehlikedir” diye konuştu.
 
         "KAMP DERHAL KAPATILMALI"
         Meclise “araştırma komisyonu kurulması” çağrısında bulunan Eksik, şunları söyledi: "Görevini yapmayanlarla ilgili işlem başlatılmasını, halk sağlığının gerçekten sağlanması ve bu bulaşımın topluma ulaşmaması için Sağlık Bakanlığına çağrıda bulunuyorum. Hasta olanların tedavileri mutlaka yapılmalıdır. Kampta bu hastalığın tedavisini yapmak imkânsızdır. Derme çatma, 21’inci yüzyıl Türkiyesi'ne yakışmayan kamp derhal kapatılmalıdır. İhmale sebep olan kim varsa da hesabı sorulmalıdır."
 
         VALİLİK: 2 KİŞİDE HASTALIĞA RASTLANILDI
          Iğdır Valiliği, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Göçmenlere üç öğün yemek verilmekte olup, sağlık ve temizlik ihtiyaçları en iyi şekilde sağlanmaktadır. Geldikleri ülkeler göz önünde bulundurularak, özellikle bulaşıcı hastalık taşıma riskine karşı, toplu yaşama alanı olan Geri Gönderme Merkezi'mizde bulaşıcı hastalıkların önüne geçilmesi adına İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve sağlık ekiplerimizce her türlü tedbirler alınmaktadır. Öte yandan şu ana kadar hastalık bulaşan personelimiz bulunmamakla birlikte tedbir amaçlı olarak bütün personelimiz sağlık taramasından geçirilmektedir. Şu ana kadar 2 göçmende bulaşıcı hastalığa rastlanılmış olup, hastalık şüphesi olan bütün göçmenler karantina bölümünde tutulmaktadır. İl Müdürü ve personelleri görevlerinin başındadırlar. Bu itibarla iddia edilen haber ve paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır." (Iğdır/MA)

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.