TAŞLIK ALANI, TARLAYA DÖNÜŞTÜRDÜ

Tarih : 2019-06-21 / Kategori : Genel Haber

TAŞLIK ALANI, TARLAYA DÖNÜŞTÜRDÜ

ŞIKTAŞ Hayvancılık zoru başardı ve Karakoyunlu ilçesinde bulunan taşlık mera alanını Tarım Bakanlığından kiralayarak ıslah edip tarlaya dönüştürdü.

            2012 yılında Şıktaş Hayvancılık Ltd. Şti. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden ıslah amaçlı kiralamış olduğu 1040 dönümlük mera alanını tarlaya çevirmeyi başardı.
            İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu ve Karakoyunlu Belediye Başkanı Bayramali Ballı’nın sahada ziyaret ettiği Şıktaş Hayvancılık şirket müdürü Sabri Şıktaş ziyaretçileri bilgilendirerek şöyle dedi: “2012 yılında şirketimiz adına kiralamış olduğumuz 1040 dönümlük arazi üzerinde hiçbir bitki bulunmuyordu.  Zira her aşaması fotoğraflanarak belgelenmiş, her yıl yapmış olduğumuz faaliyet raporları da Tarım Müdürlüğümüze sunulmuştur. Tarım müdürlüğümüzün yetkilileri de önceki halini ve şimdiki halini her aşamasında takip etmişlerdir. Bu görmüş olduğunuz alan taşlık ve kayalık alanlardı. Tamamıyla öz kaynaklarımız ile bu alanların taşları toparlanmış, zaman zaman il özel idaremizin destekleri ve yaptığımız kiralamalarla çalışmamıza katkı sunulmuştur. 7 yıldır yaz kış demeden taş toplamış, tesviye yapmışızdır. Gördüğünüz gibi Ağrı dağımızın eteklerinde bulunan bu mera alanı, tarım arazilerinden 18 metre kod farkına sahiptir. Böyle olunca sulama suyundan yararlanamadığımız için birkaç adet sondaj vurmak suretiyle su çıkarılmakta ve ıslah edilen araziler sulanmaktadır. Yine yaklaşık 4-5 km. elektrik hattı ve trafosu tarafımızdan alınmış ve yüksek meblağlarda elektrik giderleri ile sulama yapılmaktadır. Eski Tarım Bakanımız Sayın Ahmet Eşref Fakkıbaba Iğdır’a teşrif edip çiftçiyle buluştuğunda yaptığımız çalışmaları kendisine sunmuş ve sıkıntılarımızı dile getirmiştik. Talebimiz doğrultusunda Türkiye tarihinde ilk defa kiralanmış mera arazileri Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS)’ye kaydedilmiştir. Bu işlem bizim talebimiz ve Sayın Bakanımızın gayretleri ile gerçekleştirilmiştir. Ancak ne var ki ÇKS’li arazilere gübre, mazot, yonca desteği verilirken, Meradan kiralanmış olan ve ÇKS’si bulunan arazilere hiçbir destek verilmemektedir. Ben 7 yıldır tamamıyla öz imkanlarımız ile bu çorak araziyi ıslah etmeyi başardık. Buraya harcanan para ile fevkalade tarım arazisi ile de satın alabilirdik. Ancak girdiğimiz bu işten geri adım atmadık ve bu seviyelere getirdik. Bu alanda rüzgarı kesmek için binlerce ağaç ekimi yaptık. Devlet orman yaratmak için milyarlarca TL harcarken, bizler bu  kendi iş gücü ve imkanlarımız ile bu yükün altından kalkmaya çalıştık. Islah tam bitmiş değil. Ama arazinin büyük bir çoğunluğunu koruma altına aldık ve ıslahını hemen hemen tamamladık. İnşallah bu yaptığımız çalışma devletimiz tarafından da görülür.” Dedi.
          Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu’da yaptığı açıklamada: “Şıktaş hayvancılık 2010 yılında kurulurken bölgede rol model olmuş, bölgede hayvancılığın teşvik edilmesinde önemli katkıya sahiptir. Müdürlük olarak bu ve benzeri işletmelerimizi sürekli ziyaret ederek bürokratik anlamında sorunları olduğu takdirde  çözümüne, moral ve motivasyonlarının sağlanmasına özel göstermekteyiz.” Dedi.
         Karakoyunlu Belediye Başkanı Bayramali Ballı da yaptığı açıklamada: “Şıktaş hayvancılık firmasının sahibi Sabri Şıktaş ilçemize çok büyük ve güzel bir yatırım yapmıştır. Bu gördüğünüz alan yüzyıllardır çorak ve taşlık bir alandı. Volkanik bu araziden toz bulutları kalkarak ilçemizi inanılmaz ölçüde etkiliyordu. Bu gün ise ıslah edilerek yeşillendirildi. Bu başarı ancak 7 yılda sağlanabildi. Sabri beye ve ekibine başarılarından ötürü teşekkür ediyorum. Keşke diğer müteşebbislerde bu alanda binlerce dönüm meradan kiralama yapsalar ve ıslah etseler.” Dedi. 

Foto Galeri
TAŞLIK ALANI, TARLAYA DÖNÜŞTÜRDÜ TAŞLIK ALANI, TARLAYA DÖNÜŞTÜRDÜ TAŞLIK ALANI, TARLAYA DÖNÜŞTÜRDÜ TAŞLIK ALANI, TARLAYA DÖNÜŞTÜRDÜ

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.