IĞDIR DEVLET HASTANESİNE TAM TEŞEKKÜLLÜ KALP DAMAR CERRAHİSİ VE ANJİYO ÜNİTESİ NEDEN KURULMAZ?

Tarih : 2019-06-27 / Kategori : Sağlık

IĞDIR DEVLET HASTANESİNE TAM TEŞEKKÜLLÜ KALP DAMAR CERRAHİSİ VE ANJİYO ÜNİTESİ NEDEN KURULMAZ?

        Öğretim Görevlisi Sözer AKYILDIRIM
           Iğdır Üniversitesi
           Iğdır ilimiz İller bazında yapılan araştırmalara göre Türkiye’nin en yoksul ileri sıralamasında altlarda yer almaktadır. Yoksulluluk sıralamasında Iğdır, Ardahan, Kars ve Ağrı illerimizle aynı kaderi yaşamaktadır. Kişi başına düşen milli gelir dolar bazında 4.105 dolara tekabül etmektedir.Daha açık bir ifade ile Iğdırlımız yoksulluk liginde 3.lig’de futbol oynamaya devam etmektedir. Çünkü İlimizde sanayi yoktur. Adına fabrika denilen imalathaneler de 10-15 kişiyi istihdam etmektedir. 
 

         Eğer mevsim şartları iyi giderse Kaysıdan para kazanır. Elması elde kalır. Şeker fabrikaları kapatıldığı için şeker pancarından elde edilen kazançta mazide kaldı. Pamuk ekimi başladı. İnşallah onunda semeresini önümüzdeki dönemde göreceğiz. Tır filosu sıralamasında çok iyi bir durumdayken, ihracatın azalması bu sektörü de vurmuştur. İlimiz sürekli göç vermektedir. Iğdır Ekonomisini ayakta tutan, Nahçıvan’lı kardeşlerimiz ve İran’lı kardeşlerimizdir. Günü birlik ihtiyaçları ilimizden karşılanmaktadır.Bütün bunların yanında İlimiz Iğdır’dan  sağlık sorunları nedeniyle her gün onlarca minibüs( sabah saat 3’te hareket eder) ve otobüslerle Erzurum,Van,Kars’a hasta taşımacılığı yapılmaktadır.Hele bu rahatsızlıklardan birisi Kalp damar cerrahisini ilgilendiriyorsa,By pass,Anjiyo,kalp kapakçığı gibiyse Allah yardım etsin diyoruz. Kalp krizi geçirirsen,Van üç saatte,Erzurum en iyi şartlarda 4 saat,Kars iki saatte alınır.Yani ölen ölür kalan sağlar bizimdir.Şahsen durumun ciddiyetini İlimiz Milletvekillerine  ilettim.Cevap alamadım.Birisine mektup yazdım,diğerine bir toplantıda söyledim.Neyse canları sağ olsun,mutlaka çok önemli işleri vardır.
        Ne demiştim İlimiz Ekonomisi oldukça güçsüz,işsizlik ,yoksulluk var.Ekonomimizin  canlandırılması için Sağlık Turizmine ihtiyaç  vardır.Erzurum ,Kars ve Van’ın yükü gereğinden çok fazla.O zaman  Iğdır Devlet Hastanesine   tam teşekküllü bir kalp damar ve Anjiyo birimi neden kurulmasın.Eski Iğdır devlet hastanesi çürümeye terk edilmiş,devasa binanın bir kısmı ağız ve diş sağlığı birimine ayrılmış diğer kısmı ise hayalet bina olarak terk edilmiş durumdadır.O binanın yapımını çok iyi hatırlıyorum,taş gibi binaydı.Yani demem o ki o binayı kalp hastalıkları için tahsis edebiliriz.Bir kaç milyon dolarla,sağlık Bakanlığımız ve yardımlarla hayırseverlerle beraber teçhizatını  temin ederiz.Efendim ya doktor nerden bulacağız diye sorulursa,onun çözümü de  vardır.Memleket doktor cerrah kaynıyor,emekli olmuş doktorlarımız vardır,mezun olan genç doktorlarımız vardır.Elbette ki onlarda göreve seve seve gelecektir..Doktorun emeklisi olmaz .Hele günümüzde ülkede Doktor sıkıntısı varken 65 yaşında doktoru emekli etmenin bir anlamı yoktur.Kalp damar cerrahisi kurulursa nemi olur ? Büyük bir katma değer yaratır.Üç ülkeye sınır kapısı olan ilimiz,şifa kapısı olur.Aynı zamanda Doğu Beyazıt,Ağrı,Kars,Muş’tan vb illerden gelecek hastalar içinde  umut olur.Hem Iğdırlı kazanır,hem de hastalarımız Karakurt derelerinde veya Tendürek dağlarında ölmezler.Haydi Iğdırlım bu kampanyaya destek ol,destek olursan sevdiklerinle beraber uzun yıllar  yaşarsın,çünkü’’ ilk bir saatte müdahale edilirse hasta yaşar’’,yoksa…
       -2012 yılı rakamları.Yaşar Üniversitesi,Dekanı Prof.Dr.Erinç Yelden ve ekibinin Orta gelir tuzağından çıkış raporundan alınmıştır.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası