ÖZDEŞLEŞEN İKİ BAYRAK: TÜRKİYE-AZERBAYCAN

Tarih : 2019-08-05 / Kategori : Kültür & Sanat

ÖZDEŞLEŞEN İKİ BAYRAK: TÜRKİYE-AZERBAYCAN

        “Kardeş” kelimesinin en güzel anlamını bulduğu başka bir ülke var mıdır?
         Azerbaycan ve Türkiye’nin derin bağlarını ifade etmesi bakımından söylenebilecek en güzel ifade‘ ‘kardeş’’ ifadesidir şüphesiz. Sözden öteye geçip, yaşanılan ortak kaderin ve kadim dostluğun bir neticesi olarak ortaya çıkan bu bağlılık, geçmişin, şimdinin ve geleceğin en güzel dostluk örneklerinden biridir.
 

Birbirini hiçbir zaman kendinden farklı görmeyen, sevincine sevinen kederine üzülen bu iki millet aynı köklerin üzerinde büyüyen bir çınarın bu güzel coğrafyada uzanan dalları gibi her zaman bu kardeşlik duygularından güç almıştır. Çok uzaklara gidilse bu köklerin bir yerde birleştiği görülür. Ancak yakın tarihimizde bile arada mesafeleri olmasına rağmen her zaman bu iki millet dar günlerinde bir ve beraber olmayı başarmışlardır.
Iğdır’da düğün yapacak çiftlerin gelin arabalarında, konvoydaki bütün arabalarda Türkiye ve Azerbaycan bayrakları yan yanadır. Bu güzel manzarayı bütün düğün arabalarında görürsünüz.  Halk oyunları gösterilerinde Ay yıldızlı Bayrağımız ve Azerbaycan Bayrağı yan yana, yapılan bütün etkinliklerde sahnelerde Türkiye Azerbaycan bayrakları yan yana…
Azerbaycan da aynı manzaralar. Spor karşılaşmalarında ve diğer etkinliklerde Türkiye ve Azerbaycan bayrakları yan yana… Azerbaycan’ın kederi, sevinci Türkiye’nin sevinci, kederi; Türkiye’nin kederi, sevinci de Azerbaycan’ın kederi ve sevincidir. 
Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde Ermenilerin doğu illerinde yaptıkları katliamlar neticesinde zor durumda kalan Türk halkının imdadına Azerbaycanlı kardeşleri yetiştiği gibi yüzyılın başında Ruslar ve İngilizlerin desteği ile Bakü’de Azerbaycanlı kardeşlerimize karşı Ermenilerin yapmaya çalıştıkları katliamların karşısında Azerbaycan’ın asil evlatları ile beraber Kafkas İslam Ordusu omuz omuza savaşmış ve bu vatan topraklarını düşmanın kirli emellerinden kurtarmıştır. 
Bu gün Azerbaycan’ın birçok yerinde ay yıldızlı bayrağımızın dalgalandığı şehitliklerin olması bunun en güzel ispatıdır. Bu ilgi ve alaka şüphesiz her zaman birçok unsurla devam etmiş ve hâlâ devam etmektedir.
1992 yılında Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilan etmesi ile ortaya çıkan ve onlarca insanın şehit edildiği ‘‘20 Ocak Faciası’’ olarak tarihe geçen hadiselerde de Türkiye yine Azerbaycan’ın yanında olmuştur.
Azerbaycan’ın yetiştirdiği büyük şahsiyetlerin kalem ve gönüllerinde Türk Dünyası ve Türkiye var. 20 Ocak ‘‘Ağla karanfil Ağla’’ diye ağıta dönüştüren Mehmet Aslan da işte bu kardeşliğin ete-kemiğe büründüğü önemli bir şahsiyettir. Hiç şüphesiz mayası şiir olan birçok insan var Azerbaycan’da. Sırtını Fuzuli, Nesimi, Samet Vurgun, Mirze Elekber Sabir, Hüseyin Cavit, Nizami, Şehriyar ve Bahtiyar Vahapzade’ye  dayayan bu güzel milletin her birinde şairlik istidadının olması çok şaşılacak bir durum değildir.  Azerbaycanlı Büyük Şair Bahtiyar VAHAPZADE, Türkiye-Azerbaycan başlıklı şiirinde kardeşliği vurgulamıştır. Bir ananın iki oğlu/Bir emelin iki kolu/O da ulu, bu da ulu/Azerbaycan - Türkiye. Bir milletiz, iki devlet/Aynı arzu, Aynı niyet/Her ikisi cumhuriyet/Azerbaycan-Türkiye
7 Haziran 1992 tarihinde Azerbaycan’da yapılan ilk serbest demokratik seçimle Azerbaycan’a Cumhurbaşkanı olarak seçilen Ebulfez Elçibey, Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin her alanda kurulabilmesi için büyük çaba sarf etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunu benimseyen Elçibey, Türkiye’yi rol model olarak görmüş ve diğer Cumhuriyetlerinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile yakınlaşmasında da önemli bir paya sahip olmuştur.
Azerbaycan Türkiye ilişkilerinde önemli bir adımda 30-31 Ekim 1992 tarihlerinde Türkiye’de yapılan ve Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye’nin katılımı ile gerçekleşen Türk Dünyası zirvesidir. Bu zirveye ilgili ülkeler devlet başkanları düzeyinde katılmışlardır. Azerbaycan Cumhurbaşkanı zirve ile ilgili memnuniyetini basın mensuplarına dile getirmiş ve 1993 yılında aynı zirvenin Azerbaycan’da yapılması da kararlaştırılmıştır. 
Toplantının özellikle kimseye karşı olmadığı belirtilmiş zirve uluslararası basında da geniş yer bulmuştur. Örneğin: Washington Post Gazetesi, “Türk Asrı Geliyor… Türk Cumhuriyetleri Yumruk Gibi” başlığını atmıştır. Toplantıda öne çıkan görüşler; ortak tarih, dil ve kültür kaynakları, kardeşlik dayanışma ve işbirliği, ilişkilerin bağımsızlık, egemenlik hakkı, toprak bütünlüğüne saygı, iç işlerine karışmama ve eşitlik temelinde olması üzerinde durulmuş ve ortak bir bildiri yayımlanmıştır.
 Bildiride yukarıdaki konulara ek olarak; Demokrasi, insan hakları, laiklik, sosyal adalet, piyasa ekonomisi, uluslararası kuruluşlarda ortak çalışma, Asya Kıtası’nın güvenliğine ilişkin Aşkabat zirvesinin teyit edilmesi, deniz, kara, hava yolları ve iletişim ağlarında işbirliği, tarım, sanayi, enerji ve altyapı konularında işbirliği, parlamentolar arası işbirliği, devlet ve hükümet başkanları ve dışişleri bakanları düzeyinde yılda en az bir kez toplantı yapılması gibi çok geniş perspektifi olan kararlar alınmıştır.
Çağdaş Azerbaycan Devleti’nin kurucusu Merhum Haydar Aliyev, Mustafa Kemal Atatürk’e karşı büyük muhabbet besleyen bir devlet adamıydı. Haydar Aliyev; “Atatürk’ün yarattığı Türkiye, sadece Türkiye Cumhuriyeti için değil, tüm Türk dünyası ve özellikle de Azerbaycan için önemlidir” derdi. Atatürk’ü Türk dünyasının tarih boyunca çıkardığı en büyük insan olarak nitelendirilen Haydar Aliyev, TBMM’de yaptığı konuşmasında; “Bana sorarsanız, Atatürk’ün Türk milletine verdiği en büyük eser nedir, buna cevap verebilmek o kadar kolay değildir. Ama Atatürk’ün bıraktığı en önemli eser; O’nun yarattığı, kurduğu ve yaşattığı Türkiye Cumhuriyeti’dir” demişti.
Merhum Haydar Aliyev her zaman bağımsız devleti kurmaktan çok yaşatmanın önemli olduğunu vurgular, dolayısıyla yaşayan Türkiye Cumhuriyeti’ne büyük önem atfederdi. Atatürk’ün ülkesinde gereği gibi tanınması ve bilinmesi için Azerbaycan’da Atatürk Merkezi’ni de kuran Haydar Aliyev, 8 Şubat 1994 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmasında; “Azerbaycan halkı milli bağımsızlığı yolunda milli devletini kurarken kendine rehber olarak Mustafa Kemal Atatürk’ü almış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin tecrübelerinden faydalanmıştır” demişti.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bir konuşmasında;  “Azerbaycan bizim için sadece devletlerden bir devlet, Azerbaycanlı kardeşlerimiz de milletlerden bir millet değildir. Biz aynı dili konuşan, aynı inanca mensup, ortak bir tarihi geçmişi paylaşan, sözde değil, özde kardeş iki milletiz. 1918 yılında Bakü’yü işgalden kurtaran Kafkas İslam Ordusunun yarısı Anadolu halkından, yarısı da Azerbaycan halkından oluşuyordu. Bakü’nün, Gence’nin, Derbent’in, Dağıstan’ın düşmandan kurtuluşunu, işte bu kardeşler omuz omuza vererek, yan yana şehit olarak sağlamışlardı” demiştir. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, bugün de Karabağ’da zulme maruz kalan Azerbaycanlı kardeşlerimizin acısını, Anadolu topraklarındaki herkesin yüreğinde hissettiğini söylemektedir.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham ALİYEV de babası Merhum Haydar ALİYEV’den devr aldığı “Bir Millet, İki Devlet” sloganını ekonomi, sosyal ve kültürel alanlarda daha ilerilere götürmektedir. Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı Sayın İlham ALİYEV döneminde Yürütülen özel çabalarla diplomasinin yanında ayrıca ekonomi, enerji, ticaret, eğitim, kültür, askeri ve diğer alanlardaki ilişkiler güçlenmiş, stratejik müttefiklik düzeyine erişmiştir. Bu sağlam temeller üzerine inşa edilmiş ikili ilişkilerin daha da gelişmesini sağlayan yasal altyapının güçlendirilmesi yönünde 200’den fazla anlaşma imzalanmış, ülkelerimiz arasında üst düzey resmi ziyaretlerin sayısı her sene katlanarak artmıştır.
Özellikle Hazar Denizi enerji kaynaklarının dünya piyasasına çıkarılmasını öngören “Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı” ve “Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı” projelerinin gerçekleştirilmesi Azerbaycan ve Türkiye arasında kardeşlikten stratejik ortaklığa giden yolda adeta miladi bir görev görmüştür.
İki kardeş devletin bayrakları yan yan ilelebet dalgalanacaktır. Yüce Rabbim iki kardeş ülkeye keder vermesin.
                Ziya Zakir ACAR
 Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih ve kültür Birliğini 
      Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası