IĞDIR’da YAŞAYAN AHISKA TÜRKLERİNİN ACI HİKAYESİNİ BİLİYOR MUSUNUZ ?

Tarih : 2019-08-21 / Kategori : Kültür & Sanat

IĞDIR’da YAŞAYAN AHISKA TÜRKLERİNİN ACI HİKAYESİNİ BİLİYOR MUSUNUZ ?

     Öğr.Görv.Sözer AKYILDIRIM,IĞDIR,4 TEMMUZ 2017
’ARMUT DALDA,DAL YERDE
BÜLBÜL ÖTMEZ HER YERDE
FELEKTE VURUP DAĞITTI
HERBİRİMİZ BİR YERDE’’ 
Sebile GELİYAGİL (Iğdır Ahıska Türklerinden)
 

Öğretim Görevlisi Sözer AKYILDIRIM
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ

        Yüzlerinde, kalplerinden gelen bir güzellik, şefkat olan bu insanları ,unutmak mümkün değil…İşte onların hazin ve bir o kadar acı hikayelerinin kısa bir özeti:
         Ahıska ,Güneybatı Kafkasya’da ,Gürcistan sınırları içinde yer alan ,Türkiye’nin kuzeydoğusunda ,Ermenistan’ın kuzeybatısında yer alan bir bölgenin merkezindeki bir vilayettir. Ahıska Gürcistan sınırlarında, Meseti bölgesinde(Meshetya) yer almaktadır. Osmanlı mülküdür.1829 Edirne Anlaşması gereği olarak Ahıska Bölgesi Ruslara savaş tazminatı olarak sunulur.
         Ahıska Türklerinin hikâyeleri yürek yakıcıdır.’’ Felek  bu güzel insanları her bir yere dağıtmış’ ’Vatanlarını terk etmeye zorlanmışlardır.75 yıl hep diyardan diyara sürgünlere mahkum olmuşlardır.
         Ahıska Türklerinin birinci dramı,   ikinci dünya savaşı yıllarına rastlar. Kafkasya bölgesinde yaşayan Türklerin Nazi Almanya’sını desteklediği gerekçesi ile, Sovyet yönetimi Kafkasya yaşan etnik toplulukları Asya’nın içlerine sürgün etmiştir. Yazar Cengiz Dağcı ölümsüz eseri Kırımlıda, Kırım Türklerinin Nazi saflarında savaşa girdiklerini, anlatır. Ya Kızıl yıldız yada Gamalı haç arasında bir yaşam onları bekleyecektir…Sınır güvenliği tehlikeye  giriyor gerekçesi ile 14 Kasım 1944 yılında ,Stalin yönetimi On binlerce Ahıska Türkünü  ,Tren vagonlarına doldurup, Karda kışta ,açlık, içinde Sovyet topraklarına sürer,  ve onlar  bir daha geri dönemezler . Ahıska’daki  evleri Gürcüler tarafında yağmalanır .İnsanlık dışı ,ırkçı bir anlayışla bu insanlar Anavatanlarından koparılarak ,Orta Asya da ki Cumhuriyetlere iskan edilirler. Bu yolculuk iki hafta sürer. Aileler birbirini kaybetmiş, binlerce insan açlık, hastalık, soğuktan yaşamlarını yitirmişlerdir… Ölüler trenlerden atılarak, kurda kuşa yem olmuşlardır…
          Öz be öz Türk oğlu, Türk olan bu insanlar, sürüldükleri Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde bile barınamazlar ikinci dram 4 Haziran 1989 yılında başlar. Üç yüzden fazla Ahıska Türkü, soydaşları Özbekler tarafından vahşice öldürülmüşler, yüzlercesi  yaralanmış, mahalleri, köyleri yakılıp yıkılmış, iş yerleri, otomobilleri zarar görmüş, çocuklar  vahşice öldürülmüş, ırza tecavüzler edilmiştir…  45 sene dostça, akrabaca yaşayan iki kardeş toplumda, Özbekler Ahıskalılara süre veriyor, Özbekistan’ı terk  edeceksiniz deniliyordu…Sovyet istihbaratı KGB  bu senaryoyu uygulamış ,Kızıl orduyu ve Sovyetleri kurtarıcı gibi  göstermiştir. Ahıska Türkleri ,Askeri uçaklarla taşınırlar , Rusya’nın Kursk Belegorod, Tula, Smolesk  vilayetlerine yerleştirilirler.. ikinci bir sürgün daha yaşamışlardır, kurbanlar vererek yeni bir yurt yeni  bir vatan bulmak  zorunda kalmışlardır…….Özbekistan Ferganada 1989 yılında kışkırtmalar sonucu bu kardeşlerimize bir kez daha  yollar gözükmüş Ukrayna ,Rusya ve Türkiye’ye göçler başlamış, bir kısımda ABD  göç etmişlerdi.
         Türkiye Cumhuriyeti nihayetinde bu kardeşlerimizin feryatlarını duyar,bir kısmını Iğdır’a davet eder.1993 yılında 150 aile  devlet tarafından yaptırılan konutlara yerleştirilir Büyük bir kısmı kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler. Iğdır halkı bu kardeşlerini kucaklar..
          Zaman içerisinde artan nüfus ve geçim sıkıntısı ile Tekrar yollara koyulurlar ama bu kez kendi öz vatanlarında göç ederler, büyük bir kısmı Bursa ya ,bir kısmı Antalya’ya giderler, bu gün Iğdır’da kalan aile sayısı 15’ dir…
          Ahıska Türkleri çalışkan, tutumlu, inançlarına sıkı sıkıya bağlı olan, dürüst ve onurlu Türkiye’yi Vatan sayan güzel insanlardır…

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.