Rektör Alma’nın İstanbul Aydın Üniversitesi Ziyaretinden İş Birliği Çıktı

Tarih : 2019-10-14 / Kategori : Eğitim

Rektör Alma’nın İstanbul Aydın Üniversitesi Ziyaretinden İş Birliği Çıktı

         Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, İstanbul Aydın Üniversitesi’ni (İAÜ) ziyaret etti. Rektör Alma, İAÜ’yü ziyaretinde İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın ve İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli’yle görüşmelerde bulundu. İAÜ Diş Hekimliği Fakültesi ve İAÜ Teknoloji Transfer ve Proje Yönetim Ofisi’ni (TTPYO) de ziyaret eden Rektör Alma, İAÜ yetkilileriyle Iğdır Üniversitesi ve İAÜ arasındaki iş birliği olanaklarını görüştü.
 

         İstanbul’da bulunduğu zamanlarda, üniversitelerde yapılan çalışmaları yerinde görmek amacıyla en az bir üniversiteyi ziyaret etmeyi prensip edinen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın bu seferki durağı, İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) oldu. Ziyareti sırasında İAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın ve İAÜ Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli’yle görüşmeler gerçekleştiren Rektör Alma, Türkiye'nin tek akredite JSI belgeli ve SGK anlaşmalı diş hekimliği fakültesi ile İAÜ Teknoloji Transfer ve Proje Yönetim Ofisi’ni (TTPYO) ziyaret ederek üniversiteler arası karşılıklı iş birliği için fikir alışverişinde bulundu.
         “Batıdaki üniversitelerin imkanlarını, serhat şehri Iğdır’ın avantajları ile birleştirmek istiyoruz”
         Makamında gerçekleşen görüşmede, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli; “İAÜ’nün Amerika dâhil birçok ülkede faaliyeti bulunuyor. Özellikle İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle aldığımız makinalar ile İstanbul imalat sektörü ile işbirliği içerisindeyiz. Bu ve benzeri konularda Iğdır Üniversitesi ile irtibata geçmekten kaçınmayız.” şeklinde konuştu. Ev sahibi üniversite yetkililerine, nazik karşılamalarından dolayı teşekkür eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ise; “Batıdaki üniversitelerin imkanlarını, serhat şehri Iğdır’ın avantajları ile birleştirmek istiyoruz. İAÜ Rektörü İzmirli hocamızın da ifade ettiği gibi, imalat konusu ve diğer başka konularda yapacağımız iş birliği ile bölgesinde üç ülkeye komşuluğu olan Iğdır’ı, önümüzdeki yıllarda daha cazip hale getireceğiz.” dedi. Iğdır Üniversitesi’nin komşu ülkelerin üniversiteleriyle yaptığı iş birliklerinden de söz eden Rektör Alma, bu yolla öğrenci ve öğretim görevlisi/üyesi transferi gerçekleştirip, diploma denkliği sağladıklarını da belirtti. İAÜ’yü ziyareti sırasında kendisine önemli bilgilendirmelerde bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Danışmanı Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç’a hassaten teşekkür eden Rektör Alma, kendisinden İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyelerinin Iğdır Üniversitesi’ni ziyaretleri için yaptığı daveti iletmesini rica etti. 
İAÜ’nün imkanları, Iğdır Üniversitesi aracılığıyla bölgedeki araştırmacılara açılacak
Rektör Alma’nın, İAÜ Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli’nin makamından sonraki durağı ise İAÜ Transfer ve Proje Yönetim Ofisi (TTPYO) oldu. TTPYO Müdürü  Dr. Öğr. Üyesi Ali Kurt’la bir görüşme gerçekleştiren Rektör Alma’ya, TTPYO’nun “üretilen bilginin, toplum yararına değere dönüşmesi için kurulmuş bir birim'' olduğu bilgisi verildi. TTPYO yetkilileri, birimlerinin oldukça verimli çalışmalar yaptığını belirterek Aselsan, TAİ, BAYER, Vestel, Atlas Global gibi sayıları 100’ü aşkın özel sektör kuruluşuyla gerçekleştirilen faaliyetlerle üniversite-sanayi işbirliğini sağladıklarının altını çizdiler. Bu iş birlikleri sayesinde bir yandan araştırma geliştirme faaliyetleri yürütülürken diğer yandan da ürüne dönüşmüş araştırma sonuçları için fikri mülkiyet ve ticarileşme faaliyetleri yürütüldüğünün altını çizen TTPYO yetkilileri, akademik ve sınai ortaklıklarıyla 100 civarında proje ürettikleri, ulusal ve uluslararası mecralarda 80’nin üstünde patent başvurusu yaptıkları, patent başvurularında da Türkiye’deki ilk 10 üniversite içerisinde yer aldıkları bilgisini verdiler.
       İAÜ’nün girişimciliği en çok teşvik eden üniversiteler arasında olduğunun altının çizildiği görüşmede, Incubation Istanbul ve BioCube Istanbul gibi projelerle 70 kadar girişimciye ofis, eğitim, danışmanlık, networking desteği verildiği, ayrıca TÜBİTAK MARTEK ile birlikte ABD’nin Chicago kentinde işletilen uluslararası kuluçka merkeziyle Türk girişimcilerin teknoloji ihracına destek olunduğu belirtildi. Görüşmede; İAÜ’nün bu imkanlarının, Iğdır Üniversitesi ile paylaşılarak Iğdır bölgesindeki genç araştırmacıların da önünün açılacağı ve ABD’ye erişimlerinin sağlanacağı müjdesi verildi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren TTPYO Müdürü  Dr. Öğr. Üyesi Ali Kurt, Iğdır Üniversitesi ile iş birliği yoluyla İran, Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelerle irtibatın sağlanıp TTPYO olanaklarının oradaki araştırmacılara da açılacağını söyledi.
Diş Hekimliği Fakültesi’yle ortak kongre teklifi görüşüldü
          Rektör Alma, TTPYO ziyaretinden sonra İAÜ Diş Hekimliği Fakültesi’ni ziyaret etti. Fakültede yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Fakülte Dekanı Prof. Dr. Tosun Tosun, Türkiye'nin tek akredite JSI belgeli ve SGK anlaşmalı diş hekimliği fakültesini anlattı. Rektör Alma da, Iğdır Üniversitesi’nde yapılan dental çalışmalar hakkında bilgiler vererek Cad-Cam ve laser üretim teknolojileriyle yakından ilgilendiğini belirtti. Alma, özellikle bu konularda proje sunduklarını ve bilgisayar altyapısı kurduklarını söyledi. Görüşmede hazır bulunan Koordinatör Diş Hekimi Metin Gürsan ise, dijital diş hekimliği bilen ara elemanlara ve laboratuvar teknik elemanlarına ihtiyaç olduğunu, YÖK’ün de dijitalleşme konusunda Doğu Anadolu üniversitelerine destek verdiğini belirterek bu desteğin, aktif bir şekilde hayata geçirilmesi için ülkenin doğu ve batısındaki devlet üniversiteleri ile vakıf üniversitelerinin iş birliğine gitmesi gerektiğini ifade etti. Gürsan, bu iş birliği neticesinde laboratuvar tekniğinde hızlı ve uyumlu imalat ile Türkiye’nin Çin ile rekabet edip, Almanya’dan Uzakdoğu’ya giden protez işlerini yüklenebileceğini söyledi. Rektör Alma’nın ziyareti sırasında ayrıca, Iğdır Üniversitesi ile İAÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nin Doğu Anadolu bölgesinde ortak bir kongre yapabilecekleri ihtimali görüşüldü.
          Rektör Alma, İAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın’la da görüştü
       Üniversite  Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, İAÜ’deki temasları sırasında İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın’la da bir görüşme gerçekleştirdi. Rektör Alma’nın İAÜ ziyaretinin mahiyetinin konuşulduğu görüşmede, karşılıklı iyi dilek ve temennilerde bulunuldu. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.