Akademisyenler ve Üreticiler Çiftçi Eğitiminde Bir Araya Geldiler

Tarih : 2019-11-14 / Kategori : Eğitim

Akademisyenler ve Üreticiler Çiftçi Eğitiminde Bir Araya Geldiler

       Iğdır Üniversitesi Çiftçi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Iğdır’ın Kadıkışlak köyünde Ziraat Fakültesi akademisyenlerinin katılımıyla Çiftçi Eğitim Toplantısı düzenlendi. 
 

      8 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilen Çiftçi Eğitim Toplantısı’nda, çiftçilerin tarımsal üretimle ilgili karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde duruldu. Soru cevap şeklinde gerçekleştirilen toplantıda, öncelikli olarak bölgede üretimi yapılan ürünlerin yetiştirme teknikleri, pazarlama sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü. 
        Çiftçiler, bölgede yoğun olarak; şeftali, üzüm, elma, kayısı, yonca, buğday ve mısır üretimi yapıldığını ifade ederken; üzümün sadece Kadıkışlak köyünde üretildiği, elma üretiminin de son yıllarda pazarlamada yaşanan sıkıntılar ve ürün satış fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle azaldığı belirtildi. Pamuk üretiminin ise, hasat masraflarının yüksekliği ve iklim değişikliği nedeniyle terk edildiği ifade edildi.
Üniversitemiz akademisyenleri çözüm önerileri sundu
        Çiftçi Eğitim Toplantısı’nda görüşülen üretici sorunları arasında şu konular yer aldı; toprak tahlilinde yaşanan sıkıntılar, mısırda koçan kurdu zararlısı, meyve sineği zararlısı, zirai don, toprakta tuzluluk problemi, üretim girdilerinin maliyeti. Çiftçiler, toprak ve yaprak analizi konusunda Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden destek isterken Ziraat Fakültesi akademisyenleri, Iğdır Üniversitesi Merkezi Laboratuvarı’nın çiftçilere destek olacak yeterli altyapıya sahip olduğunu belirtti. Üretimle ilgili diğer sorunlar hakkında ise Ziraat Fakültesi akademisyenleri tarafından farklı çözüm önerileri sunuldu. Ziraat Fakültesi akademisyenleri, tarımsal ilaçlama hakkında da tavsiyelerde bulunurken üreticilerden gelen fidan yetiştiriciliği eğitimi için kurs planlanması kararlaştırıldı.
       “Coğrafi işaret” ve Hayvan Hastanesi hakkında bilgilendirme yapıldı
         Toplantıda, Iğdır’da üretilen ürünlere Üniversitemiz öncülüğünde “coğrafi işaret” alınması konusu da gündeme gelmiş ve Ziraat Fakültesi akademisyenleri tarafından bölgede başvurusu yapılan coğrafi işaretler hakkında bilgilendirme yapıldı.
        Ziraat Fakültesi akademisyenleri tarafından üreticilere, Iğdır Üniversitesi Hayvan Hastanesi hakkında da bilgilendirme yapıldı. Üreticiler, Iğdır Üniversitesi Hayvan Hastanesi’nin faaliyetlerine büyük ilgi gösterirken hastanenin iletişim bilgilerini talep ettiler.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.