SÖZER AKYILDIRIM,” IĞDIRIMIZI ERMENİ İŞGALİNDEN KURTULUŞUNU ANLATTI

Tarih : 2019-11-16 / Kategori : Genel Haber

SÖZER AKYILDIRIM,” IĞDIRIMIZI ERMENİ İŞGALİNDEN KURTULUŞUNU ANLATTI

        Iğdır Üniversitesi Öğretim görevlisi Sözer Akyıldırım,Iğdır’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yıl dönümü  münasebetiyle “Iğdır’ın Kurtuluşunu” anlattı.
         

       Karaağaç kampusu konferans salonunda yapılan programda konuşan Sözer Akyıldırım,”Iğdır düzenli Türk ordusu tarafından kurtarılmıştır. Iğdır, 1828’den 1917 yılına kadar Rus işgalinde; 1918 ile 1920 arasın da, Ermeni işgalinde kalmıştır. Iğdır ve köyleri 1915- 1920 yıllarında Ermeni katliamlarına en yoğun maruz kalan bölgelerden biridir. O dönemde Iğdır halkının büyük bir kısmı katledilmiş, sağ kalanlar ise kendi yurtlarını terk etmek zorunda kalmıştır. Kaça kaç adı verilen bu muhaceretlik Aras nehrinin öte yakasında olduğu gibi Iğdır ve havalisinde de gerçekleşmiş, kaçkınlar İran topraklarına sığınmıştır. Türk ordusu tek bir kurşun atmadan mı Iğdır’ımızı Ermenilerden kurtarmıştır? Elbette ki Hayır. Milli Mücadele dönemine katkı sunan çeteler olmuştur, fakat zafer düzenli ordu birliklerince gerçekleştirilmiştir.
       KAZIM KARABEKİR PAŞA ANLATIYOR: IĞDIR ERMENİ İŞGALİNDEN NASILKURTARILDI:
           Şimdi noktasına virgülüne dokunmadan Kazım Karabekir Paşanın, İstiklal Harbimiz,
Kitabının 2.Cildi sayfa 998 ve sayfa 1001 ile baş başa bırakıyorum.(Yapı Kredi
Yayınları,5.Baskı-İstanbul, Mart 2014) Sayfa 998 paragraf( 7) yedi (tek tek saydım) : ‘’Ben de Gümrü’ye yürümekle beraber, Gümrü ile Kars arasına iki fırka bıraktığım vededikleri hattı geçmeyeceğim hakkında Gürcülere malumat göndermiştim. Şimdi yapılacak şey Ermenilere bir darbe daha vurmaktı. Bu da kendiliğinden hâsıl oldu. Ermeniler mütareke şartlarımızı ağır bulduklarından kabul edemeyeceklerini 10 Teşrisani’de (Kasım ayı) bildirdiler.’’
11 Teşrisani’de karargâhımı Gümrü’ye naklettim. Ve Gümrü şark sırtlarında mevzi alan Ermenilere karşı taarruz hazırlığına başladım ve Arpaçay’ın şarkında bazı mevkileri de işgal ettirdim. Ermeniler de 12 Kasım da Iğdır’ı boşaltarak Aras şimaline (Kuzey)çekildiler.
14 Teşrinisani Sabahleyin Ermeni mevzilerine karşı taarruza başlattım. Bir kaç saatte Ermenileri yine iyi hırpaladık 7 şehit ve 50 yaralı verdik. Ermeniler şarka doğru çekildiler.582 maktul (ölü) bıraktılar, fakat sağ yanımızdaki Ermeni kıtaları yerlerinde duruyorlardı. Bunlara da 17 Teşrinisani’de taarruz ettik. Öğleye kadar doğru bunları da mağlup ederek cenuba (Güney) doğru tardettik .(uzaklaştırmak) 

           SONUÇTA:
         Iğdır ve havalisi Kazım Karabekir Paşanın komutasında TBMM Orduları tarafından( yani düzenli ordu birlikleri) , kahramanca verilen savaş sonucu, Ermeni işgali ve zulmünden kurtarılmıştır. İsimleri birer mitolojik kahraman haline getirilen çeteler, maalesef köyler basılırken, ahali katledilirken, kadınlar tecavüzlere uğrarken, çocuklar, genç hanımlar Ecmiyzadine götürülürken neredeydiler? Bizlere bu vatanı kanları, canları pahasına hediye eden tüm şehit ve gazilerimizi, kaça kaç döneminde başlarından bin bir türlü eza ve cefa geçen, gözleri önünde anasını, babasını, kardeşini, evladını kaybeden insanlarımızı saygı, sevgi ve rahmetle anıyorum.”dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.