Soğuk Algınlığı ve Grip

Tarih : 2019-11-25 / Kategori : Sağlık

Soğuk Algınlığı ve Grip

        Soğuk algınlığı virüslerin neden olduğu boğaz ve burnu kapsayan üst solunum yolu mukozasının enfeksiyonudur. Soğuk algınlığı burun-boğaz akıntısına eşlik eden boğazda rahatsızlık hissi ve öksürük ile karakterizedir. 
 

Soğuk Algınlığının Önlenmesi Ve Tedavisinde Etkili Yöntemler 
•Yapılan çalışmalara göre sağlıklı diyet takviyeleri, solunum yolu viral enfeksiyonlarının önlenmesinde ve tedavisinde etki göstermiştir.
•Probiyotikler de akut üst solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde ve tedavisinde olumlu etki göstermiştir. Bu sebeple turşu, kefir, boza gibi probiyotik besinlerin özellikle kış aylarında diyetlerinizde bulunması oldukça faydalıdır.
•Çinko, selenyum, C vitamini  ve sarımsak özü içeren takviyeler, solunum virüslerine karşı destekleyici etkiler göstermiştir.
•Nemli hava ve buhar takviyesi üst solunum yolunu rahatlatabilir.
•Ayrıca fazla sıvı alımı  korunmada ve tedavide yararlı olabilir.
Soğuk Algınlığına İyi Gelen Bitki Çayları
Ekinezya
Ekinezyanın kanıtlanmış anti-bakteriyel, anti-enflamatuar, bağışıklık sistemini güçlendirici ve yara iyileştirici özellikleri vardır. Ağız ve yutak dezenfektanı olarak, karın ve baş ağrısında ağrı kesici olarak kullanılır. Ayrıca öksürük ve soğuk algınlığı gidermede etkili olduğu tespit edilmiştir.
Nar Çayı (Punica granatum)
Latince ismi Punica granatum olan nar, Polifenol bakımından zengin ve anti-influenza özelliği ile virüslere karşı etkilidir. Soğuk algınlığından korunmak için tüketilmelidir.
Ihlamur
Ihlamur diğer bitkilerde olduğu gibi içerdiği polifenolik bileşiklerle antioksidan ve antimikrobiyal özellikler gösterir. Solunum yollarını rahatlatır.
Kuşburnu
Kuşburnu içerdiği yüksek C vitamini (Askorbik asit) ile soğuk algınlığı ve grip için önemli bir bitki çayıdır. Tüketiminde dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kaynatma sırasında C vitamini bozulmadan kalabilirken; soğuma sırasında askorbik asit miktarı azaldığından, C vitamininden yararlanabilmek için, hazırlandıktan sonra soğutmadan tüketilmelidir.
Pembe Laden (Cistus Incanus)
Pembe Laden olarak bilinen bu bitki antibakteriyel ve antiviral özellik gösterir. Soğuk algınlığı ve grip tedavisinde tüketilmelidir.
Yeşil Çay
Yeşil çay antiviral, antibakteriyel, antifungal ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bu aktiviteler polifenolik bileşenlere, kateşinlere ve flavanoidlere bağlıdır. “Soğuk algınlığı ve grip tedavisinde tüketilmelidir.
                          Sağlıklı  Günler  Dilerim..
                      DİYETİSYEN  MELİKE  ATLAS

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.