“I. Uluslararası Iğdır Geleneksel Türk Sanatları Çalıştayı” Başladı

Tarih : 2019-11-29 / Kategori : Genel Haber

“I. Uluslararası Iğdır Geleneksel Türk Sanatları Çalıştayı” Başladı

        Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) iş birliğiyle düzenlenen “I. Uluslararası Iğdır Geleneksel Türk Sanatları Çalıştayı” başladı.

          I. Uluslararası Iğdır Geleneksel Türk Sanatları Çalıştayı’nın açılışı, Iğdır Üniversitesi Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü Mediko Sosyal Binası’nda gerçekleştirildi. 8 Eylül Şehitleri Konferans Salonu’nda geçekleştirilen açılış törenine; Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, SERKA Genel Sekreteri Oktay Güven, SERKA Iğdır Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ramazan Mutlu Doğaner, misafir akademisyenler ile sanatçılar, Üniversitemiz akademisyenleri ve öğrenciler katıldı.
        Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan açılış töreninde hoşgeldiniz konuşmasını, Çalıştay organizasyonunu yürüten Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Elif Kırkkeseli yaptı. Kırkkeseli konuşmasında; el sanatlarının, bir toplumun yaşam biçimini yansıttığını ve kültürel kişiliğini belgelediğini belirterek el sanatlarının önemini vurguladı. Türkiye’deki kültürel çeşitliliğin el sanatlarına da yansıdığının altını çizen Kırkkeseli, Çalıştay’ın düzenlenmesinde desteğini esirgemeyen Iğdır Valiliği, SERKA ve Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ile Çalıştay katılımcılarına teşekkür ederek konuşmasını noktaladı.
        “El sanatları irdelenecek ve el sanatı ürünlerinin dünya pazarlarına erişebilmesi için yeni fikirler geliştirilecek”
         Öğretim Görevlisi Elif Kırkkeseli’den sonra söz alan Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Mustafa Öcal, Iğdır Üniversitesi’nin bir “bilim mabedi” olmasının yanı sıra bölgesindeki kalkınma projelerini de desteklediğini belirtti. Geleneksel Türk Sanatları Çalıştayı’nın da bu kalkınma projelerinden biri olduğunu vurgulayan Öcal, Çalıştay süresince geleneksel el sanatlarının irdeleneceğini ve el sanatı ürünlerinin dünya pazarlarına erişebilmesi için yeni fikirler geliştirileceğini ifade etti. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Mustafa Öcal, Çalıştay’a ve diğer kalkınma projelerine desteği için Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’ya da teşekkür etti.
“El sanatlarında markalaşma kalkınmayı getirir”
Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Mustafa Öcal’ın konuşmasından sonra, SERKA Genel Sekreteri Oktay Güven söz aldı. El sanatlarının kişisel ilgi alanı içerisinde olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Güven, geleneksel sanatlardan uzaklaşarak ileri teknoloji ürünlerine rağbet eden insanların, yeniden el sanatlarına ilgi göstermeye başladığını ifade etti. Güven, bu dönüşümün turizmin gelişme göstermesiyle gerçekleştiğini belirterek, el sanatlarına olan talebi karşılamak için arzın sunulması gerektiğini vurguladı. El sanatlarında markalaşmanın bölgesel kalkınmayı getireceğini ifade eden Güven, düzenlenen Çalıştay’ın el sanatlarının yaşatılmasına ve markalaşmaya katkı sunacağını belirtti.
“Sanat bir milletin özünü yansıtır”
Açılış programında son konuşmayı, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma yaptı. Çalıştay katılımcılarına, “Üniversitemize hoş geldiniz” diyerek konuşmasına başlayan Rektör Alma, bilim ve sanatın birbirinden ayrılamaz olduğunu vurgulayarak devam etti. Iğdır Üniversitesi’nin güzel sanatlara verdiği önemi belirten Rektör Alma; Güzel Sanatlar Fakültesi binasının inşa edildiğini, öğretim üyesi ve öğrenci alımının başladığını, sanat atölyelerinin kurulduğunu kaydetti. Gelecekte, Iğdır Üniversitesi öğrencilerinin üçte birinin güzel sanatlar öğrencilerinden oluşmasını hedeflediklerini bildiren Rektör Alma, Iğdır Üniversitesi’nin ürün odaklı çalışmalarını anlattı. Iğdır Üniversitesi’nin kurduğu cam füzyon ve fizyoloji laboratuvarlarını, seramik atölyesini ve yürütülmekte olan Tuz Mağarası projesini anlatan Rektör Alma, bu projelerdeki desteği için SERKA’ya teşekkür etti. Rektör Alma, ayrıca; Tuzluca toprağının üretimde kullanılmaya başlandığını, Iğdır Üniversitesi’nin ürettiği ve daha önce Japonya’ya ihracı gerçekleştirilen halıların, Almanya’ya ihracı için çalışmaların sürdüğünü de ifade etti. “Sanat bir milletin özünü yansıtır.” diyen Rektör Alma, Iğdır Üniversitesi’nin peyzajında Selçuklu simgelerinin kullanımının da bu bilinçle gerçekleştiğini ifade etti. Rektör Alma, konuşmasını Çalıştay’a emeği geçenlere teşekkür ederek sonlandırdı.
Emeği geçenlere teşekkür belgeleri verildi
Açılış konuşmalarının ardından; I. Uluslararası Iğdır Geleneksel Türk Sanatları Çalıştayı’nın düzenlenmesine destek olanlara teşekkür belgeleri takdim edildi. Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’ya, SERKA Genel Sekreteri Oktay Güven tarafından teşekkür belgesi takdim edilirken; SERKA Genel Sekreteri Oktay Güven’e, Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Mustafa Öcal tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Mustafa Öcal ise, teşekkür belgesini Atatürk Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Elitok’un elinden aldı. Çalıştay’ın düzenlenmesinde emeği geçen Öğretim Görevlisi Elif Kırkkeseli’ye, SERKA Koordinatörü Ramazan Mutlu Doğaner teşekkür belgesi takdim ederken; Ramazan Mutlu Doğaner ise, teşekkür belgesini Iğdır Üniversitesi Genel Sekreteri Nedim Duman’ın elinden aldı.
Karma sergi açılışı yapıldı
Teşekkür belgelerinin takdiminin ardından, I. Uluslararası Iğdır Geleneksel Türk Sanatları Çalıştayı kapsamında Mediko Sosyal Binası’nda açılan karma el sanatları sergisinin açılış töreni yapıldı. Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ve SERKA Genel Sekreteri Oktay Güven’in katılımlarıyla gerçekleşen kurdele kesiminin ardından Çalıştay misafirleri, sergilenen eserleri inceledi. Sergi alanındaki kokteyli takiben Çalıştay’da, öğleden sonra gerçekleştirilecek oturumlarla devam etmek üzere yemek arası verildi. 
Atölye çalışmaları yapılacak
I. Uluslararası Iğdır Geleneksel Türk Sanatları Çalıştayı kapsamında; halı ve kilim dokumacılığı, tezhip, seramik, ebru, vitray, camcılık, hüsn-ü hat, minyatür gibi geleneksel Türk el sanatları irdelenecek. Kazakistan, Bosna Hersek, Kırgızistan, Azerbaycan ve İran’dan gelen yabancı katılımcılar ile Türkiye’nin muhtelif bölgelerinden gelen sanatçı ve akademisyenler Çalıştay’a katılacak. Çalıştay kapsamında açılan karma sergide; 70 sanatçının eserleri sergilenirken, Çalıştay’a katılan sanatçıların önemli bir kısmı da sergi alanı içerisinde kurulan 12 stantta atölye çalışması yapıp, eserlerini sergileyecekler. 
Iğdır ve çevresi tanıtılacak
28-30 Kasım 2019 tarihleri boyunca sürecek olan I. Uluslararası Iğdır Geleneksel Türk Sanatları Çalıştayı’nın ilk iki günü, geleneksel Türk sanatlarının irdelendiği oturumlar ve sanatçıların atölye çalışmalarıyla sürecek. Çalıştay’ın son günü ise, Çalıştay katılımcılarına Iğdır ve civarındaki tarihi, turistik mekanlar gezdirilecek.

Foto Galeri
“I. Uluslararası Iğdır Geleneksel Türk Sanatları Çalıştayı” Başladı “I. Uluslararası Iğdır Geleneksel Türk Sanatları Çalıştayı” Başladı “I. Uluslararası Iğdır Geleneksel Türk Sanatları Çalıştayı” Başladı

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası