Iğdır Üniversitesi Öğr. Gör. Murat Şimşek Paletli Araç Prototipi ÇERİ’yi Üretti

Tarih : 2019-12-02 / Kategori : Genel Haber

Iğdır Üniversitesi Öğr. Gör. Murat Şimşek Paletli Araç Prototipi ÇERİ’yi Üretti

        Iğdır Üniversitesi Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Bölümü Başkanı Öğr. Gör. Murat Şimşek, ÇERİ adı verilen bir paletli araç prototipi tasarlayarak üretti.
Zorlu arazi koşullarında çalışmak üzere üretilen paletli araçlara olan ihtiyaç, her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Ülkemizde de gittikçe önem kazanan paletli araçlar; sivil savunma, afet, göçük ve yangın durumları ile askeri alanlarda kullanılmaktadır. Var olan ve gittikçe artan ihtiyacı karşılamak için, Iğdır Üniversitesi Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Bölümü Başkanı Öğr. Gör. Murat Şimşek tarafından ÇERİ adı verilen paletli araç prototipi tasarlanarak üretildi. 
 

        Öğr. Gör. Murat Şimşek, paletli araç ihtiyacı hakkında; “Paletli araçlar genel olarak iki kısımda değerlendirilmektedir. Bunlardan birincisi, hareket kabiliyetini oluşturan palet kısmı diğeri ise, aracın üretildiği amaca yönelik fonksiyonları gerçekleştirecek olan gövde kısmıdır. Zorlu arazi şartlarında askerlerin siperler arası mühimmat sevkiyatını yapması, güvenlik güçlerimizle bölücü unsurlar arasında çıkacak olan her hangi bir çatışma esnasında, askerimize sütre görevi görmesi ve yaralı askerlerin bulunduğu yerden, güvenli bir yere alınması gibi alanlarda bu araçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca göçük olaylarında yaralıya ulaşmak için, yangınlarda müdahaleyi gerçekleştirmek ve mahsur kalan kişilere ulaşmak için de kullanılabilirler.” dedi. 
         “Tamamen yerli ve milli olan aracımız Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hiçbir karşılık beklenmeden armağan edilecek”
          Öğr. Gör. Şimşek, tasarlayıp ürettiği prototip hakkında ise şunları söyledi; “Çok fonksiyonlu paletli aracın yaklaşık ar-ge maliyeti 1 milyon TL olup, bu kapsamda çalışmalarımız devam edecektir. Bu çalışma tamamlandığında üst gövdesi değiştirilebilen, uydu sistemleriyle kontrol edilebilen, kurşun geçirmez, yangına dayanıklı, görüntü ve ses aktarım imkânı olan, gerektiğinde kendini kamufle edebilen ve silahlandırılabilen bir aracı ülkemize kazandırmış olacağız. Ekibimizle birlikte çalışmalarımızı yüksek bir titizlikle devam ettirmekteyiz. İlk prototip ÇERİ, sistemin hareket mekanizmasının açıklanması maksadıyla şahsım tarafından kendi imkanlarımla kısıtlı bir sürede yapılmıştır. Eğer projemize gerekli destek sağlanırsa, en kısa sürede asıl prototip üretilip, tamamen yerli ve milli olan aracımız Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hiçbir karşılık beklenmeden armağan edilecektir.”
Rektör Alma’ya teşekkür
       Öğr. Gör. Şimşek, projeye destek olanlara teşekkürlerini; “Bu vesileyle bizlere desteğini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’ya ve bize bu konuda askeri bilgiler veren Savunma Sanayi Müsteşarlığı Alt Sistemler Daire Başkanı Dr. Ata Şenlikçi’ye ve çalışmalarımıza destek olan Bolvadin Makine Sanayi Erol Mazlum’a sonsuz teşekkürlerimi sunarım.  Devletimizin destekleriyle, Üniversitemiz ve ülkemiz için başarılı çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.” diyerek ifade etti.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası