Iğdır Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Tarafından Nardugan Bayramı Kutlandı.

Tarih : 2020-01-01 / Kategori : Kültür & Sanat

Iğdır Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Tarafından Nardugan Bayramı Kutlandı.

Iğdır Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Kültür merkezi konferans salonunda Nardugan bayramı protokolün katılımıyla kutlandı.
 

  Program da şiirler okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Iğdır İl Kültür ve Turizm Müdürü Derya Taşkınsu Pamuk’  yaptı.
      Pamuk konuşmasında şunları kaydetti, Nardugan, Ön Türkler’de ve İslama kadar olan Türkler ile Sümerlerde de aynı adla anılan yeni yıl bayramıdır.
Her yıl 22 Aralık’tan sonra gelen ilk dolunayda kutlanır.
Bunun nedeni ise Türklerin eski inanışına göre gece ile gündüz sürekli savaşırlar ve 21 Aralık günü en uzun gecedir ve ardından günler uzamaya başlarlar bu yüzden 22 Aralık günü Türkler için çok önemlidir ve bu günü takiben (Ay yılı esasına dayalı bir takvim kullandıkları için) ilk dolunayın çıktığı ilk gün yeni yılın ilk günüdür.
Bu gün içinde tüm Türkler, ölümsüzlüğün simgesi olan ve Türk Mitolojisi’ne göre tüm insanların türediği ağaç olan Akçaçam Ağaçları süslenir ve altında türlü gelenkesel oyunlar oynanır, kopuz eşliğinde şarkılar söylenir ve eğlenceler düzenlenirdi.
Bu geleneğin yine anayurtları Orta Asya olan ve türlü nedenlerle Mezapotamya’ya göçen Sümerler’e Türklerden geçtiği oradan da Anadolu aracılığıyla Eski Roma’ya değin uzandığı ve günümüze kadar gelip günümüzdeki 1 Ocak yılbaşının temelini oluşturduğu sanılmaktadır.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.