Kalbi vatan için atan…

Tarih : 2020-01-13 / Kategori : Haberler

Kalbi vatan için atan…

Binlerce ülke, şehir ve köy. Haritaya dikkatlice bakın. Devletinden - Azerbaycan'ından fiziken ayrı düşen ve küçük bir adayı anımsatan bir yer var. Dünya tarihinin beşiği-türk toprağı. Büyük lider Atatürkün “Nahçivan türk dünyasının kapısıdır” diye nitelendirdiği o memleket. Evet, burası Azerbaycan'ın çarpan kalbi Nahçivan’dır. Uzun yıllardır ablukanın yaratdığı zorluklarla başa çıkmaya çalışıyor. Geçen yüzyılın 90'lı yılların başı, 1993 yılının ortalarında büyük önder Haydar Aliyev ikinci defa iktidara geldi ve Azerbaycan Devleti Cumhurbaşkanı seçildi. Ama ne yazık ki, Haydar Aliyev Bakü'ye döndükten sonra Nahçivanda durum iyice kötüleşti. Nahçivanı emanet etdiği yetkililer kendi kişisel çıkarlarını düşünerek  özerk cumhuriyet halkının müreffeh yaşamı için hiçbir adım atmadı. Daha sonra Ekim 1999'da özerk cumhuriyeti ziyaret eden ulu önder Haydar Aliyev o zamanki durumu böyle anlattı:

 "Biz o zor zamanları atlatdık, ama yine de kalbim Nahçivan'daydı, Nahçivan nasıldır diye. Mümkün olduğunda, telefon görüşmeleri yaparak ilgileniyordum.  Ama ne yazık ki, ben gitdikden sonra Nahçivan'da disiplin kırıldı ve işler daha da kötüye gitti”. Aralık 1995'te, kadim Nahçivan 35 yaşındaki genç bir politikacıya - VASİF TALİBOV’a emanet edildi. O GENÇ asla değişmeyeceği bir yol seçti. Haydar Aliyev yolu, Haydar Aliyev fikirleri. Ve yıllar hızla geçti. Böyle bir deyim vardır:
“Akıllı politikacılar koşullara göre hareket ederler. Büyük politikacılar ise ya koşulları değiştirir ya da süreci gerekli seviyeye yönlendirerek halkın refahına hizmet ederler. ” Sayın Vasif Talibov’un (Meclis Başkanının) sarsılmaz iradesi ile çözümü milyonlarca kişi tarafından zor gibi görünen sorunların üstesinden gelindi ve Nahçivan büyük ilerleme kaydetti. Tezgah arkasında, şantiyelerde, buğday tarlalarında, meyve bahçelerinde çalışan insanlar, eğitim, bilim ve kültür entelektüelleri – tek kelimeyle, özerk cumhuriyetin her ferdi kendi işinin, kendi mesleğinin peşinden gitdi ve kısa bir sürede herkesin emeği ve zahmeti meyvesini vermeye başladı. Köylerimiz yoksul görüntüsünü değişerek şehirlere dönüştü. Her yıl insanların refahını, istihdamını ve eğitimini sağlamak için sayısız işler yapıldı. Yüzlerce imalat ve hizmet endüstrisi kuruldu. Nahçivan, en modern okullar, kültür ve sağlık merkezleri, asfalt yollar, köprüler, güçlü ordu ve ekonomi, kültürel ilerleme ve tarihe sahib olma,  vatanperver bir gençlik ordusu ile ülkenin en önde gelen bölgelerinden biri haline geldi. Şimdi Nahçivanlılar bu günlerin sebebkarı, tüm varlığı ve duygularıyla Vatanına, devletine bağlı olan 60 yaşındaki bu bilge başkanı–SAYIN VASİF TALİBOV’la gurur duyuyorlar. Çünkü kader onlara ömrünü, hayatını Nahçivan'a bağlayan ve gece-gündüz Nahçivanlıların refahı için çalışan ve bu yolda mum gibi eriyen bi başkan verdi.
 
60 yıllık hayatın 25 yılına baktığımızda neleri göre biliriz? Bunun hakkında saatlerce konuşabiliriz. Ama dikkatinizi en önemli noktaya çekmek istiyorum. Her yıl yüzlerce yabancı turist, uzun mesafeleri kat ederek bu toprağı görmek için can atıyor. Malumunuz olduğu üzere turistler istikrar ve güvenli olan yerleri ziyaret ederler. Ve son yıllarda Nahçivan turistler tarafından en çok tercih edilen yerlerden biri haline gelmişdir. Buraya gelen misafirler Nahçivan hakkındaki olumlu düşence ve deneyimlerini sosyal medya aracılığıyla paylaşarak biz Nahçivanlıların gurur duymasına sebebiyet veriyorlar.
 
 
60 yılın 25 yılı. Zor, sevinçli, telatumlu, neşeli geçen 25 yıl. Bu yıllar her zaman yolumuza ışık tuttu ve Nahçivanlıları zafere taşıdı. Bugün, Özerk Cumhuriyeti'nin her bir ferdi-işçisi, köylüsü, eğitimlisi, yaşlısı, genci  yaşadığı Nahçivan toprağı ile gurur duyuyor. Nahçivan Özerk Cumhuriyeti, Azerbaycan'ın diğer bölgelerine bir örnek teşkil etmekte ve  kadim diyarımızın geldiği bu gelişim  aşaması zirveye ulaşmaktadır. Yolumuz daha uzun. Ulu önder Haydar Aliyevin emanet ettiği bu toprağın başarısı daha ileride. Yolumuz, yolunuz aydınlık olsun. İyi ki kalbi vatan için atan insanlar  var. Her Nahcivanlı toprağını koruyor ve birlik sergileyerek tam yakınında yerleşen düşmanına göz dağı veriyor. Bugün Nahçivan halkı, doğru yolun yolcuları oldukları için gurur duyuyor. Bu yolun kurucusu sayın Vasif Talibov’dur. Hala öğreniyoruz ve öğreneceğiz. Meslektaşım Sahil Tahirli'nin dediği gibi: Biz değerli ögretmenimizden Vatanı büyük bir aşkla sevmeyi, onu muhafaza etmeyi, yüksek özveriyle çalışmayı, yüksek disiplini, kararlılığı, büyük cesareti, hümanizmi, örnek kişi olmayı, insanlığı, doğru zamanda doğru seçim yapmayı ve karar vermeyi  öğrendik. Ve en önemlisi, bin yıl önce Nuh Peygamberin Nahçivan’da ulaştığı ateşin sönmesine izin vermemeyi ve onu güvende tutmayı öğrendik !!!
 
Sara AZİMOVA
Gazeteci, Azerbaycan, Nahçivan

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.