20 OCAK 'KARA YANVAR' OLAYLARI ANILACAK

Tarih : 2020-01-14 / Kategori : Genel Haber

20 OCAK 'KARA YANVAR' OLAYLARI ANILACAK

        Azerbaycan’ın yakın tarihinde ‘Kara Yanvar’ olarak acıyla hatırlanan 20 Ocak Şehitleri, Iğdır da bir kez daha anılacak.
       

              Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Iğdır Azerbaycan Evi Derneği tarafından, 17 Ocak Cuma günü  Hacı Yusuf Hacer camisinde Cuma namazı öncesinde Kuran-ı Kerim okunarak anılacaktır.
              1990 yılında 19 Ocak'ı 20 Ocak'a bağlayan gece, Rusların tanklarla Bakü sokaklarında yaptığı insanlık dışı katliamda hayatını kaybeden Azerbaycan Türkleri için anma programı düzenlenecek.
       Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu  Genel Başkan yardımcısı Serdar Ünsal,yaptığı açıklamada   20 Ocak şehitleri için okutacağımız Kuran-ı Kerim için herkesi bekliyoruz’ dedi.
            Ünsal,şunları söyledi:AZERBAYCAN’DA 1990 “KARA OCAK” (KARA YANVAR) KATLİAMI:
20 Ocak olayları, Azerbaycan’da bağımsızlık harekâtının önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir. 20 Ocak 1990′da, Sovyetler Birliği askerleri tarafından Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 137 Azerbaycan Türk’ü katledildi. Dönemin Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov’un emriyle Sovyet tankları, 19 Ocak’ı 20 Ocak’a bağlayan gecede, Bakü sokaklarında bağımsızlık yürüyüşü yapan kalabalığın üzerine acımasızca ateş açmıştı. Ateş sonucu aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 137 kişi hayatını kaybetti, 700 den fazla kişi de yaralandı. Yüzlerce kişi ise tutuklandı ve ülkede olağanüstü hal ilan edildi.
Azerbaycan Halkı’nın tepkisinin artması üzerine Sovyet ordusu, Bakü’yü terk etti
          Bu katliama “Kara Ocak” (Kara Yanvar’) denmektedir ve asıl neden ise Ermenilerle alakalıdır. Ermenilerin artan toprak talepleri karşısında büyük bir Azerbaycan halkı tepki göstermiş ve “Ermeniler Dışarı” sloganları atarak yürüyüşler tertiplemişlerdi. Buna misilleme olarak  Ermenistan’da yaşayan çok sayıda Azerbaycan Türk’ü kovulmuştu. Süreç; çok ustaca hazırlandı. Gorbaçov döneminde, Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin 25 Temmuz 1990’da yayınladığı bir kanuna dayanarak Dağlık Karabağ’da da av tüfekleri dâhil olmak üzere tüm ateşli silahlar toplandı.
             Karabağ’da bu toplama işini bizzat Rus askerleri yönetti. Ağustos ayından itibaren direk olarak Azerbaycan Türklerini hedef alan Ermeni saldırıları başladı. Aslında plan göstere göstere uygulanmaya başlamıştı. Toplu taşıma araçları taranmaya, evler yakılmaya velhasıl terör yapılmaya başlanmıştı. Kısa bir süreçte; 186 bin Azerbaycan Türk’ü Azerbaycan’a gitmeye zorlandı. Bu tam anlamıyla bir “Etnik Temizlik Operasyonu” olarak tanımlanabilir. Amaç; topyekün olarak o coğrafi alanda bir tek Azerbaycan Türk’ünün kalmaması, Karabağ topraklarının tamamen Ermeni ve Ruslarca iskân edilmesi şeklindeydi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.