YARIYIL TTAİLİNDE BESLENME NASIL OLMALI? NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Tarih : 2020-01-18 / Kategori : Genel Haber

YARIYIL TTAİLİNDE BESLENME NASIL OLMALI? NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

              Yarıyıl tatilinde en büyük tehlike bozulan uyku düzeni ve artan abur cubur yeme eğilimi. Tatil girer girmez, çocuklar kendilerini sınırsız bir özgürlüğün ortasında buluyor. Ertesi gün okul yok, ders yok, ödev yok! Çoğunlukla çocuklar evde bilgisayarlar, televizyon, tablet ve telefonlara kilitleniyor. 
 

Gece geç saatlere kadar bilgisayar, televizyon ve cep telefonu başında geçirilen zaman, daha sık bir şeyler atıştırma ihtiyacına sebep oluyor. Bu da en başta abur cubur tüketimini artırıyor. Üstelik fiziksel aktiviteleri de azalıyor. Okula yürümek yok, bahçede arkadaşlarıyla oynamak yok, katlar arasında merdiven inip çıkmak yok. Buna abur cubur eklenince, çocuklar 15 günde kilo alıyor. Daha da kötüsü, ileride obez birey olma yolunda kendi sağlıklarını tehlikeye atıyorlar.
Yarıyıl tatilinde çocuğun uyku ve beslenme düzenini koruma adına en büyük sorumluluk anne babalara düşüyor Peki Aileler Neler Yapabilir?
Kahvaltı Mutlaka Yapılmalı
Kahvaltıyı geç saatlere, örneğin öğle saatlerine bırakmayın. Hele kahvaltı öğününü asla atlamayın. Öğle saatlerine sarkan kahvaltı,öğünlerin sarkmasına yol açar. Çocuk ya iki öğün yiyip günü bitirir ya da gece yarısı acıkıp sözde akşam yemeğine oturur. Her ikisi de yanlıştır.
Kahvaltıda peynir, yumurta, zeytin, ekmek, süt mutlaka bulunmalı.
Sağlıklı Ara Öğünler Hazırlanmalı, Sağlıklı ara öğünler yerine çocuğun abur cubur yemesine izin vermek çok yanlıştır. 3-4 saatte bir verilecek bir kâse yoğurt, meyve, kuruyemiş ve kuru meyve, bir kupa ayran ideal bir ara öğündür.
           Fiziksel Olarak Aktif Olmalarını Sağlayın
           Sürekli oturmak sindirim, boşaltım ve özellikle dolaşım sistemlerini bozduğu gibi göz sağlıklarını da olumsuz etkiliyor. Birlikte yürüyüşe çıkın, arkadaşlarıyla basketbol sahalarında buluşmaya teşvik edin. Böylece çocuklarınızın hem fiziksel aktivitelerini artırmış, hem spora
teşvik etmiş hem de daha fazla sosyalleşmelerini sağlamış olursunuz.
Yatmadan önce bir bardak süt
Boy uzaması 18-20 yaş aralığında sona erer. Çocuklukta ve özellikle ergenlikte içilen süt ise boy uzamasını olumlu etkiler. Özellikle gece yatmadan önce içilen süt, çocukların kemik, kıkırdak ve diş gelişimini destekler; daha kolay uykuya dalmalarını sağlar.
 
Sağlıklı Günler, İyi Tatiller Dilerim..
    DİYETİSYEN MELİKE ATLAS

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.