40 YILLIK DOSTLUK

Tarih : 2020-02-27 / Kategori : Genel Haber

40 YILLIK DOSTLUK

Tam 40 yıl önce bu gün ki Haydar Aliyev Parkının etrafı küçük sanatkarların bulunduğu alandı. Şehrin tüm sanatkarları bu parkın etrafında ki derme çatma mekanlarda sanatlarını sergiliyor, hizmet veriyorlardı.
 
O gün çok kıymetli ustalarımız vardı. Hepimiz önlerinde el pençe durur, saygıda kusur etmezdik. Ustalarımızda ağırbaşlı, sevecen, işinin ehli kişilerdi.

 Kimler vardı biliyor musunuz, benim ustam Tornacı Mikail Yeşil, Depocu ve Tankerci Merhum Süleyman Taşkınsu, Marangoz Kurban Batum, Tarım Makinaları üreten Merhum İbrahim Çırak, Marangoz Şaban, Kaportacı Merhum Yunus Şavlu, Kaportacı Bayram Şavlu, Kaportacı Turan Şavlu, Marangoz Fazıl Demirci, Oto Elektrikçisi Yakup Aydın, Oto Elektrikçisi Merhum Aykut Sakinç, Tornacı Kemal Çoksu, Tornacı Hacı Musa Baktemen, Demirci  Rahman-Yadullah Aras, Doğramacı Muhuttin Ünal, Marangoz Necati Cangel, Makascı Neşat Sarcan, Makascı Süleyman Yolcu, Demirci Kahraman Temiz, Demirci Celal ve Merhum Ata Ünal, Demirci Hidayet Cangel, Motorcu Muharrem Sam, Motorcu Ramazan Bağcı, Motorcu Emin Güneş, Demirci Sönmez Bayat, Patosçu ve Doğramacı Yakup Çırak, Tornacı Vahap Alağöz, Tekerci Musa usta, Depocu Merhum  Muhsin Mert ve Oğlu Atilla Mert, ve ismini şu an anımsayamadığım onlarca  ustamız vardı.
 
Merkez Caminin altında Kahvecimiz Merhum Hacı İsmail Taşan’dı, iki oğlu Bedir ve İsmet benim yiyenlerimdi.
 
Erdal Çatak ağır abimiz ve rakipsiz elektronikçimizdi.
 
Kemal Yücal Philipis servisiydi.
 
Demirci ve Fort traktörlerin bayiliğini yapan Hacı Hüsnü Akyüz amca her zaman karizma giyerdi.
 
Hızarcı İsmet Kalafat muhitimizin ağır esnaflarındandı.
 
Mustafa Akgün çırçır fabrikası sahibi ve iyi bir ustaydı.
 
Mahallemizin Doktoru Ali Güngör’dü.
 
Ziya Kuban amca yaramazlığımızı ve derdimizi çok çekerdi.
 
Merhum Ahmet Şentürk ve Merhum Adil Adar komşularımızdı.
 
Merhum Alkan Tuna acentacımızdı. Aradığımız her şeyi orada bulabiliyorduk.
 
Çolakoğulları ilk dükkanını Merkez Caminin altında açmıştı. Ustaların kullandığı alet edevat hep ondaydı.
 
Demirci Merhum Ali Artan malzeme satar, Babası Merhum Hacı Sabriali Artan ile Merhum  Kalbayı Bayram Yazıcı bakkal işletirdi.
 
Merhum Faytonçu Niyazi amca tavla oynadığında bir mahalle başına toplanır, bıyıklarını burar, havalı ve karizma bir yaşam tarzı sergilerdi. Her zar attığında bir söz söylerdi. En çokta Merhum Sönmez Bayat’la oynarlardı. Tavlaya oturan kafadan bir sıfır mağlup başlardı.
 
İş yerlerinde her kes kendi yemeğini yapardı. Yapamayan yan komşu veya hiç fark etmez yemek olan iş yerinde masaya otururdu. Hayırda ve şerde bütün sanayi esnafı tek yürek olurdu.
 
Merhum Süleyman Taşkınsu bir gün ortaya çıktı ve küçük sanayi sitesi yaptırmak için kolları sıvadı. Hepimiz heyecanlanmıştık. Iğdır pasajında bir yer tutuldu. Kooperatif binası kuruldu. Üyeler kaydedildi. Kooperatifin açılışında ben ve benimle birlikte sanayi esnafının çırakları çay servisi yapıyor, gelen davetlilere ikramda bulunuyordu.
 
O dönem gün boyu aynı sokakta çırak olarak çalıştığımız Atilla Ertekin dün ziyaretime geldi.
Aradan 40 sene geçmesine rağmen unutmamış ve Melekli Beldesinde Amcasının Oğlu Cahit Ertekin’in vefatı sebebiyle Iğdır’a gelmiş ve taziye sonrasında ziyaretime gelmişti.
 
Odalar birliği Başkanı Özer Ertekin’in ağabeyisi Atilla Ertekin’le 40 yıl öncesini yad ettik, ustalarımızı, çırak arkadaşlarımızı aklımızda kaldığı kadarıyla anımsadık. Amcasının Oğlu, Ankara’ya her gittiğimizde ilgi ve alakasını bizlerden esirgemeyen İtfaiye Amiri Aytekin Ertekin’in ve Suat Ertekin de gelmişti ziyaretimize hoş bir sohbetin ardından ismini andıklarımızı yad edip ölenlere rahmet, kalanlara sağlık diledik.
 
İyi ki geldin Atilla Ertekin… 
 
                                                                                             Cabbar Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası