Kadın, kadın?!

Tarih : 2020-03-09 / Kategori : Kültür & Sanat

Kadın, kadın?!

Onu duymak, duyurmak isterken
Yakar düşüncemi bir şule, bir zehirli diken Bütün hayatı çiçeklendiren fakat o.. niçin, Niçin ezilsin o, bilmem niçin sürüklensin?! Kadın-güneş, çocuk-ay, nuru ay güneşten alır Kadınsız ülke çabuk mahvolur, zavallı kalır. Kadın elile fakat bahtiyar olur şu cihan,

O bir melek... onu takdis eder büyük Yaradan.
O pek sevimli, güzel, ince, nazlı bir hilkat, Onun ayakları altındadır fakat Cennet:
Kadın gülerse şu ıssız muhitimiz gülecek, Sürüklenen beşeriyet kadınla yükselecek...
Ne güzel anlatmış  büyük şair Hüseyn Cavid  bir kaç kelimeyle kadınsız hayatın olmayışını.
Kadın büyük bir güçdür diyorlar. Okumuş kadın bilgili bir toplumdur. Diğer taraftan bakarsak güçlü erkeklerin arkasında mutlaka bir kadın dayanmıştır hep. Anne olarak, eş-hayat arkadaşı ve ya abla, kardeş olarak. Hep destek olur yanındaki erkeğe bir kadın.
Bir arkadaşım hep diyordu ki,  “Bana kalırsa Allah 4 kutsal unsura göre her birimize dört kutsal kadın yaratıp.
1. Toprak unsuruna uygun Anne - Sen ondan yeşerirsin.
2. Ateş unsuruna uygun hanım, eş - O senin kalbini ve evini, ocağını ısıtır.
3. Su unsuruna uygun bacı (abla,kardeş) - sen onun paklığı için sorumlusun ve o ne zamansa akar gider.
4. Hava unsuruna uygun kız evladı - sen onunla nefes alır, soluklanırsın”...
Asrların taş hafızasından süzülüp gelen tarih gösteriyor ki, Allahın çift yaratdığı kadın ve erkek, hangisinin güçlü ya daha zayıf olması artık konu nesnesi değil. Çünkü  modern Türk kadını toplumda tüm yükleri başkalarına zayıf görünebilir zarif omuzlarında ustalıkla taşımak iktidarındadır.  Her bir kadın istediyi gibi olursa başarıristenilen gibi değil.
Türk kadını öz zekası, bilgeliği, sadakati, kahramanlığı, vefası, yüksek annelik kalitesi ile her zaman halkın adını yüksek tutar. Tarihin tüm devrlerinde halkın taleyüklü problemlerinin  çözülmesinde kadınlarımız katkıda bulunmuşlardır. Ortaçağ Türk kadını anne olmakla birlikte, klasik poeziyanın en güzel örneklerini yaratmış, at belində kılıç çalmış, kamu yönetiminde sözünü demiştir. Bu gün kadınlarımız becerikli siyasetçi, iş kadını, memur, halkın inanarak, güvenerek oy verdiği belediyye başkanı, millet vekilidir. Toplum hayatının bu gün öyle bir alanı yoktur ki, kadınların faaliyeti olmadan orada başarı sağlanılsın. Türkün lideri Mustafa Kemal Atatürkün deyimiyle "Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır." Ve ATAMIZIN-"Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın" kelamıyla yüzyılların sınavına merdane duruş getirmiş TURAN kadınını kutlarım.
Günümüz kutlu olsun

Gülnar Yüzbaşıyeva

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası