Tuzluca Kaya Tuzu Galeri Şebekesinin Mekanik-Sismik Güvenliği İnceleniyor

Tarih : 2020-04-06 / Kategori : Genel Haber

Tuzluca Kaya Tuzu Galeri Şebekesinin Mekanik-Sismik Güvenliği İnceleniyor

            Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Salih Bayraktutan, Tuzluca kaya tuzu galeri şebekesinin mekanik-sismik güvenliğini ölçmek amacıyla bir çalışma yürütüyor.
 

           Iğdır Üniversitesi ile Tuzluca Kaya Tuzu İşletmesinin ortaklaşa yürütmüş olduğu ‘Tuz Terapi Merkezi Projesi’ kapsamında kaya kütlesi ortamının mekanik, tektonik ve sismik güvenliği risk seviyesinin belirlenmesi amacıyla bir çalışma gerçekleşti.
           Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Salih Bayraktutan nezaretinde gerçekleştirilen bu çalışma sayesinde Tuzluca kaya tuzu galeri şebekesinin güvenliği belirlenecek.
“Sonuçlar ilgili mercilere sunulacak”
              Söz konusu yapılan çalışma hakkında açıklama yapan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Salih Bayraktutan şunları aktardı. “kaya kütlesi ortamının mekanik, tektonik ve sismik güvenliği risk seviyesinin belirlenmesi, bu iki stratejik faaliyetin can ve mal bakımından emniyet altında sürdürülebilirliği bakımından hayati öneme sahiptir. Bölgenin ekonomisi açısından önde gelen bir problem olan bu konuya bilimsel- teknik çözüm getirmek amacıyla lisansüstü eğitim gören bir öğrencimle çalışma yapmaktayız. Galerilerden oluşan şebeke içinde, ayak ve açıklıkların boyutları, tabakalı yapıda kaya tuzu-jips istifinden oluşan kütlenin mekanik dayanımı, fiziki süreksizlik yüzeyleri ve yakın çevrenin potansiyel deprem - heyelan gibi afet etkinliği gibi unsurlar tespit edilmektedir. Sonuçlara göre maden işletmesinde ayak ve odalar, maksimum güvenlik sağlayacak boyut- biçim tasarımı ilgili mercilere sunulacaktır.   

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.