TÜRK DÜNYASININ VİRÜS DAYANIŞMASI

Tarih : 2020-04-06 / Kategori : Genel Haber

TÜRK DÜNYASININ  VİRÜS DAYANIŞMASI

Türk Konseyi Üye Devletleri COVID-19 salgını ile mücadelede derin bir işbirliği ruhu sergiliyor.

 

 
TÜRK Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Türk Konseyi Üye Devletleri arasındaki işbirliği ve dayanışmaya övgüde bulunarak, uluslararası toplumun COVID-19 ile mücadelede koordineli ve kararlı çaba göstermesi gerektiğini vurguladı ve bu küresel krize karşı tüm dünyanın ortak eylemde bulunması gerektiğini ifade etti.
Genel Sekreter, Üye Devletler arasında mevcut işbirliği mekanizmasının bu soruna karşı da ortak eylemde bulunmalarını mümkün kıldığını belirtti.
Genel Sekreter, Türk Konseyi Üye Devletleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan ve Gözlemci Ülke Macaristan’ın ölümcül COVID-19 salgını nedeniyle karşılaşılan sorunların üstesinden gelme konusunda gereken kararlılığı gösterdiğini ifade etti.
TÜRK DÜNYASI BÖYLE YARDIMLAŞTI
Bu virüsün küresel bir salgın olarak yayılmasının başlangıcından bu yana, Türk Dünyası Liderleri birbirleriyle sürekli yakın istişarelerde bulunarak, ülkelerinin ilgili bakanlıklarına ve kurumlarına diğer ülkelerde bulunan vatandaşlarının güvenli bir şekilde ülkeye dönüşünün düzenlenmesi, sınırların kapatılması, uluslararası uçuşların durdurulmasının yanısıra, deneyim ve bilgi paylaşımı ve tıbbi yardımlar konularında gerekli önlemleri alma talimatını vermişlerdir.
Bu ortak çaba ve işbirliğinin bir parçası olarak Türkiye, Azerbaycan’a test kitleri gönderen ilk ülke olmuş, böylece kardeş ülke Azerbaycan’ın bu hastalıktan muzdarip ilk hastalarının teşhis edilmesi için gerekli imkanlara ulaşmasını sağlamıştır.
Türkiye yine, Türkiye ve Kırgız Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa yönetilen Bişkek’teki Kırgız-Türk Dostluk Hastanesi’nin, Kırgız Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığına devredilmesini, bu hastanenin Kırgız Sağlık Bakanlığı tarafından COVID-19 salgını ile mücadelede kullanılmasını kararlaştırmıştır.
Diğer yandan, Özbekistan Cumhurbaşkanı’nın girişimiyle, komşusu Kırgızistan’a bu zor günleri atlatmasına katkı sağlamak üzere insani yardım gönderilmiştir.
Bunlara ek olarak Kazakistan Hükümeti, Kırgız vatandaşlarının Çin ve Hindistan’dan havayoluyla tahliyesinde yardım sağlamıştır.
Bu zor dönemde Türk Konseyi Üye Devletleri, Avrupa’daki salgının yayılmasına işaret eden ilk haberden hemen sonra Macaristan’a tıbbi destek veren ilk ülkeler olmuşlardır. Azerbaycan, Özbekistan ve Türkiye, Macaristan’a çok ihtiyaç duyulan yüz maskeleri de dahil olmak üzere tıbbi malzeme tedarik etmiştir. Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, 16 Mart 2020’deki açıklamasında, Türk Konseyi Üye Ülkelerine yürekten şükranlarını sunarak, çağrılarına zamanında yanıt verdikleri ve yolladıkları samimi yardımlar için teşekkür etmiştir. Ayrıca bu yardımların Türk Dünyası ile Macaristan arasındaki güçlü dayanışmanın bir başka somut göstergesi olduğunu belirtmiştir.
Öte yandan Türk özel sektörü Kazakistan’a yardım sağlanması konusunda oldukça etkili olmuştur.
Ankara merkezli Türk şirketi “YDA Grup”, geçen hafta Kazakistan’daki çeşitli hastanelere nakledilen tıbbi malzeme, yüz maskeleri, güvenlik gözlükleri ve eldivenler içeren önemli bir yardım paketinin ülkeye ulaştırılmasını sağlamıştır.
‘TÜRK DÜNYASINDA ORTAK ÇABA SÜRECEK’
Genel Sekreter B. Amreyev, Üye Devletler arasında mevcut sağlam, sürekli, kararlılık ve yakın işbirliğine olan inancının altını çizerek, COVID-19’a karşı yürütülen bu küresel mücadelede Türk Dünyasının uluslararası toplumun geri kalanıyla dayanışma içinde hareket edeceğine emin olduğunu ifade etti.
Genel Sekreter Amreyev ayrıca, Türk dünyası liderlerinin bu konuya ilişkin olarak üst düzey istişareyi sürdürme hususunda kararlı olduklarını ve ihtiyaç duyulabilecek ek önlemleri alarak bu eşi görülmemiş zorluklarla mücadelede ortak çabalarının devam edeceğini bildirdi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.