Doğunun ilk güneşi, doğum günün mübarek!

Tarih : 2020-05-27 / Kategori : Kültür & Sanat

Doğunun ilk güneşi, doğum günün mübarek!

          Mayıs çiçeklerinin güneş işığıyla etrafa bihuşedici kokusunu saçdığı zamanda doğuda bir güneş doğdu. Demokrasi denilen azatlığı, beraberliği kendisiyle doğuya taşıyan o güneş kardeş Azerbaycan idi. Ki, 1918 senesinin 28 mayıs tarihinde kurulan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Türk toplumlarında kurulan ilk Müslüman, laik, demokratik devletiydi. 

          O yüzden 28 mayıs kuruluş tarihi Azerbaycan’ın doğum günüdür. Azerbaycan halkı Çarlık Rusyası’nın bir asırdan fazla devam eden sömürgeci işgalinden kurtularak, 28 Mayıs 1918 tarihinde Doğu’daki ilk demokratik cumhuriyetin temellerini attı. O gün Azerbaycan Ulusal Konseyi toplantısında Bağımsızlık Bildirgesi kabul edildi. Doğu’da ilk kez özgür, demokratik, laik değerler esasında bağımsız bir cumhuriyetin kurulduğu dünyaya ilan edildi. Mehmet Emin Resulzade tarafından kurulan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, yirminci yüzyılda Azerbaycan halkının hayatında yeni bir aşama ve tarihi bir olaydı. Hayatını Azerbaycan’ın bağımsızlığı için adayan, yorulmadan çalışan  Mehmet Emin Resulzade ilk olarak Azerbaycan halkının Rusça değil, öz dilini konuşması gerektiğini savundu. Onun için en önemlisi Azerbaycan'ın özgürlüğü, halk için demokrasinin temin edilmesiydi. Ve faaliyetleriyle, düşünceleriyle milli bağımsızlık ideolojisini oluşturmakta, Azerbaycan’ın bağımsızlık fikrini halka aşılamaktaydı. 28 Mayıs 1918 yılında “Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez” diyerek Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’ni ilan etti. 
             Cumhuriyet ilan edildikten sonra hain Rus ordusu durmadan Bakü’ye saldırmaya başladı. Osmanlı devleti tarafından gönderilen Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu yardıma geldi ve Azerbaycan halkıyla birlikte bu saldırıyı geri püskürtüldü. İkinci saldırı ise 1920 yılında oldu ve bu sefer Kızıl Ordu Bakü’ye girdi. Azerbaycan 23 aylık ömrünün sonuna gelmişti. Kısa süren bağımsızlık sürecinde milli ordunun kurulması, anayasanın hazırlanması, devletin resmi dilinin Türkçe olarak kabul edilmesi, milli bayrağın kabul edilmesi, doğuda ilk kez kadına seçmek ve seçilmek hukukunun tanınması gibi önemli gelişmeler yaşanırken Bakü, Sovyet ordusunun işgaline uğradı. Sovyetler Birliği Azerbaycan’ı zorunlu şekilde kendi terkibine dahil etti.
          Rus işgali sonrası Azerbaycan özgürlüğünü bir asra yakın beklesede halkın içindeki azatlık aşkı hiç sönmedi. 70 sene sonra halk yeniden hakkı olan özgürlüğünü talep ettiği zaman bu uğurda büyük kayıpları oldu, zulümlere maruz kaldı, topraklarını kaybetti, şehitler verdi ancak yolundan dönmedi. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin çöküşüyle yeniden 18 Ekim 1991’de Azerbaycan ikinci bağımsızlığını ilan etti.
            Mehmet Emin Resulzade’nin yıllar evvel galibiyet güneşi adlandırdığı Azerbaycan ulu önder Haydar Aliyevin öngörülü siyasi çalışmalarıyla 1991 yılında kazandığı bağımsızlığı koruyarak bu gün dünyada söz sahibi bir ülke olarak tanınıyor. Nerden bakarsan tüm alanlarda başarılı ilerleme kayd etmekteler. Eksik kalan tek taraf düşman işgalindeki Karabağdır. İnanıyoruz ki, 102 yaşını kutlayan kardeşlerimiz en yakın zamanda hasrete son koyup baba topraklarına kavuşacaktır. 
           Sen bizimsen, bizimsen durdukça bedende can, yaşa, yaşa, çok yaşa, Ey Şanlı Azerbaycan. Doğum günün mübarek Doğuda parlayan ilk Güneş! 
         GÜLNAR YÜZBAŞIYEVA 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.