OT VE SAMAN FİYATI HAYVANCININ KABUSU OLDU

Tarih : 2020-06-01 / Kategori : Genel Haber

OT VE SAMAN FİYATI  HAYVANCININ KABUSU OLDU

         Hayvancılık sektörü yüksek girdi maliyetleri, ucuz et ve hayvan ithalatı ile rekabet gücünü yitirirken bir yandan da kaba yem açığı nedeniyle ot, saman ve yonca fiyatındaki artışla yeni bir çıkmaza sürükleniyor.
 
 

Hayvan sayısı arttı üretim artmadı

Hükümetin verdiği sıfır faizli kredi ile binlerce yeni hayvancılık işletmesinin kurulması ile hayvan sayısında artış oldu. Hayvan sayısındaki artışa rağmen yonca, ot ve saman üretiminin yeterince artmaması bu ürünlere olan yüksek talep nedeniyle fiyat artışı yüzde 300-400’ü buldu. Ot, yonca ve saman fiyatındaki hızlı artış hayvancılık sektörünün kabusu oldu.

Yüksek girdi maliyetleri, canlı hayvan ve et ithalatı ile büyük sıkıntıya giren hayvancılık sektörü şimdide kaba yem fiyatındaki artışın kabusunu yaşıyor.
    Iğdır’da geçen yıla göre kuru ot, yonca ve diğer kaba yemlerin fiyatı da birkaç kat arttı.  50 kuruş olan yoncanın kilosu 750-800 kuruşa ulaştı. Önlem alınmazsa 1 lirayı bulacağı endişesi var.
İl Dışına Ot Sevkiyatı Durdurulmalı
Iğdır’lı hayvan yetiştiricileri Iğdır’dan il dışına giden ot  sevkiyatı durdurulmazsa 15 TL olan  otun balyası şu an 20-27 TL arasında artış gösterdi. Hızlı bir şekilde artan ot fiyatından dolayı Hayvancılık sektörü çöküşe geçti.  Hayvancılıkla uğraşan işletmeler yüksek fiyattan dolayı ot alamaz duruma geldi. İl dışına ot sevkiyatı durdurulursa Iğdır’da hayvancılık sektörü kendine gelecek. Aksi taktirde hayvanlar  için yem sıkıntısı devam ederse kesime gönderilme ihtimali yüksek gözüküyor bundan dolayı bir çok işletme ise kapıya kilit vuracakmış gibi gözüküyor. Yıllarca para etmediği için tarlada çürümeye terk edilen saman, bugün altın değerinde bir ürün oldu. Yonca, ot gibi kaliteli kaba yemlerle karşılaştırılmayacak kadar kalitesiz olan saman, fiyatı nedeniyle şu günlerde en önemli ürünlerden biri oldu. Samanın 25 kiloluk balyası geçen yıla kadar 2-3 liradan satılırken bugünlerde 10 liranın üzerinde satılıyor.” şeklinde konuştular.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.