Milletvekili Ayrım’ın Tarım Bakanı Pakdemirli’den Talepleri

Tarih : 2020-06-24 / Kategori : Gündem

Milletvekili Ayrım’ın Tarım Bakanı Pakdemirli’den Talepleri

Dün gece yarısına kadar süren meclis genel kurulunda Tarım Bakanı Dr. Ekrem Pakdemirli ile randevusu gereği bir araya gelen Ak Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, Iğdır’ın tarım ve hayvancılık sorunlarını rapor halinde Tarım Bakamı Dr. Ekrem Pakdemirli’ye sundu ve sözlü olarak ta gece yarısı sunum yaptı.

Milletvekili Şamil Ayrım 7 maddeden oluşan talep dosyasını Bakan Pakdemirli’ye sunduktan sonra Iğdır’ın tarım ve hayvancılık konusunda ki yeri ve önemini bakana sözlü olarak iletti.

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ekrem Pakdemirli’de; “taleplerin yerinde talepler olduğunu, Iğdır Ovasının daha verimli hale gelmesi için bakanlık olarak üzerimize düşenin fazlasını yapmaktan geri durmayacağımızı bilmenizi istiyorum.” Dedi.

Ak Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım’ın, Iğdır’la ilgili tarım bakanlığına sunmuş olduğu talepler:

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINDAN IĞDIR İÇİN TALEP EDİLEN PROJELER

1) ET SÜT KURUMUNUN ŞUBESİNİN İLİMİZDE KURULMASI

İlimizdeki 1.2 Milyon küçükbaş hayvan varlığı ile Ülkemizde 9. Sırada ve Doğu Anadolu Bölgesinde 3. Sırada yer almaktadır. Yetiştiricimizin ürettiği ürünlerinin ilimize sağlayacağı katma değer ve üreticilerimizin ürünlerini pazarlamada büyük katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

 2) TUZLUCA BARAJI 

  70.530 Hektarlık Iğdır ovasını sulayan arpa çay barajının kaynağı olan Kars çayı üzerinde çeşitli  yerlerde depolama hacimle baraj inşaatına başlanmıştır. Bunların faaliyete geçmesiyle Iğdır Ovasını  besleyen Arpaçay Barajı depolama alanına yeterli su gelmeyecektir. Türkiye’nin en az yağış alan ili olan  Iğdır İlimizde bu yüzden tarımsal faaliyet yapılamayacaktır. Daha önceki yıllar etüt çalışmaları yapılmış  olan ve Aras Nehri üzerinde bir baraj yapılması zaruri hale gelmiştir. Bugüne kadar üzerinde depolaması  yapılıp faydaya dönüştürülmeyen tek akarsuyumuz Aras Nehridir. Iğdır ovasının tarımsal faaliyet yapıp  ekonomiye katkı sağlayabilmesi için Tuzluca Barajının mümkün olan en kısa sürede yatırım programına  alınması ve inşaatına başlanması gerekmektedir. Projesi hazır olan bu barajın Ermenistan ortak sınırına  girmeden kendi topraklarımız içerisinde inşa edilerek yapımının başlaması Iğdır ovası sulama açısından  hayati önem taşımaktadır.   

3) KAYISI ARAŞTIRMA NEDEN KURULMALI

İlimiz sofralık kayısı üretiminde Türkiye de 4. sırada yer almaktadır. Gerek iklim şartları ve toprak yapısı nedeniyle İlimizde yetiştirilen kayısının kalitesi dünyaca ünlüdür. Kayısımızın gen kaynağının korunması,  verimin artması eksik yönlerinin tamamlanması ve ürün kalitesinin artırılması ayrıca tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılması açısından İlimizde kayısı araştırma Enstitüsü kurulması büyük önem arz etmektedir. Yetiştiricilerimizin yaşadığı sorunların tespit edilip sorunları çözmek ve hatasız  yetiştiricilerimiz  için de enstitünün olması gerekmektedir.

4)TKDK BÜNYESİNDEKİ IPARD PROJELERİNE İL OLARAK DÂHİL EDİLME TALEBİ

  
 İlimiz kalkınma Projelerinin yanı sıra yine ülkemiz tarımına çok büyük katkı sunan   TKDK’a  bünyesindeki IPARD, Avrupa birliği tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek amacıyla  uygulanan 2014-2020 dönemini içeren çok yıllı ‘’kırsal kalkınma Programı kapsamın da Avrupa  Komisyonu ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından birlikte finanse edilen destek programında bulunan 42  il içerisinde de yer almamaktadır. Iğdır ilinin de 43. İl olarak dahil edilmesini talep hususunda  gerekli desteğinizi talep ediyoruz.

  5) IĞDIR-AĞRI-VAN İLLERİ KALKINMA PROJESİ

Daha önce ülkemizde uygulanmış  kalkınma projelerinin ilimizde de tarım ve hayvancılığın kalkınması katkı sağlaması için Iğdır-Ağrı-Van İlleri başlığı altında fizibilite hazırlığımızı yaparak  01.12.2016 tarih ve 80971341.604/538-6626 sayı numaralı üst yazı ile Tarım Reformu Genel  müdürlüğüne proje olarak sunulmuş olup Projemiz şuan itibari ile bir talep olarak bakanlığımız  nezdinde bulunmaktadır; Proje talebimizin değerlendirilmesi.    Kalkınma  projesinin uygulanması ile ilimizde tarımsal sulama alanında sorun yaşayan, yıllık  yağış miktarının en düşük olduğu ilimizde modern sulama sistemleri geliştirilmesi Tarım ve  hayvancılığın ağırlıklı olduğu ilimizde modern ve halk bütçesine uygun yarı açık ve kapalı Ahır ve  Ağıllar yapılabilmekte, yine bölgenin sebze ve meyve üretim deposu halindeki ilimizde kapama meyve  bahçeleri ve seralar inşa edilerek ilimizde tarıma dayalı sanayiye katkı sunulabilir. Projenin hayata  geçirilmesiyle ilimiz tam manası ile modern tarım merkezlerinden biri haline gelecektir.  

6) MERA VE KIŞLAK KİRALAMALARI

İlimizde 1.2 milyon küçükbaş hayvan varlığı olduğundan göçer hayvancılık yapılmaktadır. Çevre illerimizden (Kars-Ardahan-Erzurum-Van) yapılan ihtiyaç fazlası mera ve kışlakların kiralamalarında İlimizdeki yetiştiricilerimizin önünü görmesi ve gelecek planlarını daha düzgün yapmaları bakımından kiralamaları en az 3-5 yıl süre ile yapılmasının uygun olacağı hayvancılık yapan yetiştiricilerimiz için çok büyük avantaj sağlayacaktır.

7)TARIMA DAYALI ORGANİZE SERA BÖLGESİNİN KURULMASI

İlimizin, 3 ülkeye olan olan sınır komşuluğu ile Türkiye’nin tek İl oluşu, çevresindeki İllerle olan coğrafi konumu, ulaşım imkanları ve solar (yeşil) enerji kaynağı potansiyeli ele alındığında, çok önemli avantajlara sahip olduğu görülmektedir. Projemizde başta ilgi grupları olmak üzere, insanların yaşam kalitesine katkı sunacak,  eko-tarım temalı gelişime yönelik faaliyetlerin oluşturulduğu, tarım-sanayi entegrasyonunun sağlanması amaçlanmıştır.

Projenin amacı doğrultusunda, İl bazında sera tarımı açısından bir reform hareket niteliği taşıdığı bu durumun, olumlu bir yansıma yapacağı kaçınılmazdır. . Ayrıca sera bölgemiz, yeni hizmete giren Açık Ceza İnfaz Kurumunun hemen yanında yer almaktadır.  Yine, proje kapsamında kurulacak seralarda; dezavantajlı konumda olan ve herhangi bir zanaat ve meslek sahibi olmayan genç yaştaki hükümlülere; yaklaşık (410 hükümlü) meslek edindirilmesi, normal hayata hazırlanmalarında da fayda sağlayacaktır.

Tüm bu nitelikler; üretilen ürünleri çiftçiden satın alarak, çiftçinin ürettiği ürünlerin pazar olanağını genişletecek, Iğdır İlinin coğrafi işaretli ürünlerinin tanıtımı, pazarlanmasına da destek olunacak, çiftçi ve yatırımcıların önünü açarak, Iğdır İlinin tarımsal ürünlerinin katma değerinin artırılmasını sağlayacaktır.

Foto Galeri
Milletvekili Ayrım’ın Tarım Bakanı Pakdemirli’den Talepleri Milletvekili Ayrım’ın Tarım Bakanı Pakdemirli’den Talepleri Milletvekili Ayrım’ın Tarım Bakanı Pakdemirli’den Talepleri

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.