Azerbaycan markası - Nahcivan Badamlısı

Tarih : 2020-07-09 / Kategori : Genel Haber

Azerbaycan markası - Nahcivan Badamlısı

Değerli okuyucular! Birkaç aydır, Iğdır medyasında ülkem Azerbaycan'ın ayrılmaz bir bütünü olan Nahçivan ile ilgili çeşitli konular hakkında yazıyorum. Bu sefer okuyucularımıza, adı dillerde ezber olan "Badamlı" suyundan kısaca bahis etmek istiyorum. Bu su bugün Azerbaycan'ın ulusal hazinesi olarak kabul ediliyor. 1947'den beri sadece Azerbaycan'da değil, eski Sovyetler Birliği'nin her yerinde de bu isim tanınmaktaydı. Şimdi de öyle. Nahcivan`ın Şahbuz bölgesinin Badamlı kasabasında kristal berraklığındaki doğanın modern teknoloji ile bir araya geldiği yeni tesiste doldurulan bu su, Rusya'dan Kazakistan'a, Çin'den Arap ülkelerine ihraç ediliyor. Gururla söyleyebiliriz ki Badamlı, son yıllarda Nahçivan'a seyahat eden turistler tarafından en çok kullanılan sulardan biri haline geldi.
 

Okuyuculara belirtmeliyim ki, bu yıl Nahçıvan'da "İhracat Yılı" ilan edildi. Bu yıla katkı olarak 22 Mayıs'ta Şahbuz bölgesinin Badamlı kasabasında "Badamlı" Maden Sular Tesisi faaliyete geçti. Badamlı maden suyu yatağı, Badamlı kasabasının güney batısında, deniz seviyesinden 1274 metre yükseklikte yer almaktadır. Yatağın suyu 5 çok akışlı ve 20 düşük akışlı pınardan oluşmaktadır. Tesisin 2 katlı ofis binasında 14 çalışma odası, sunucu ve görev odaları, toplantı odası, mutfak, yemek odası ve diğer hizmet odaları bulunmaktadır. 42.5 bin metrekare alana sahip tesisin kurulması için iç kaynaklar hesabına 20 milyon 960 bin manat harcanmıştır (1 dolar=1.7 manat). Tesisin 2 katlı ofis binasında 14 çalışma odası, sunucu ve görev odaları, toplantı odası, mutfak, yemek odası ve diğer hizmet odaları bulunmaktadır. Tesiste üretim, filtrasyon, kompresör üniteleri, hammaddeler, bitmiş ürünler, yedek parçalar, örnek ürünler için depolama tesisleri ve bir laboratuvar bulunmaktadır. Üretim bölümünde 3 adet dolum hattı oluşturulmuş, Türkiye’nin “Ektem” ve Fransanın bu alanda dünyaca ünlü “Sidel” şirketlerinin  en modern ekipmanı kurulmuştur. Yıllık 150 milyon konvansiyonel şişe üretim kapasitesine sahip tesisde 14 çeşit gazlı ve gazsız maden suyu üretilmektedir. Laboratuvar suyun içeriğinin ve mineralliğinin incelenmesini sağlayan en son ekipmanlarla donatılmıştır.

Şeffaflığı ve kokusuzluğu ile maden sularından farklı olan “Badamlı” suyu, insan vücudunu iyileştiren sıradışı özelliklere sahiptir. Bu nedenle maden suları çoğunlukla tatil köylerinde, kliniklerde, hastanelerde ve evde kullanılır. Kimyasal bileşimine göre, bu su karbonatlı, hidrokarbonat-klor-sodyum-kalsiyum sular grubuna aittir. O zamandan beri, bu sular adları ve lezzetleri ile seçiliyorlar. 5 numaralı kuyudan çıkan suyun içeriği ise Rusyanın ünlü “Arşan” pınarının suyuna benzemektedir ve "Narzan" tipi su grubuna aittir. Maden suyunun tedavi için önemi araştırılmış ve onun sinidirim sistemi, idrar yolu ve karaciğerin bazı hastalıklarında yararlı olduğu sonucuna varılmışdır. Bazı sondajlarda, düşük mineralizasyon oranı nedeniyle suyun sofra suyu olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle Badamli maden suyu sofralık ve tıbbi amaçlı kullanılmaktadır.

Diliyoruz ki, “Badamlı” Maden Suyu Tesisi'nin faaliyetleri ile bu mucizevi suyun şöhreti dünyanın birçok ülkesine yayılsın. Bu yazı ile Türk kardeşlerimizi “Badamlı” suyu hakkında bilgilendirmek istedim. Nahçivan'a geldiğinizde, mutlaka bu suyu tadın. Eğer sipariş vermek isterseniz, +994555051947 numarasıyla irtibata geçin. Sizi temin ederim, bir kez tadın. Sonra vazgeçemeyeceksiniz.
Sara  Ezimova 
Yeşil Iğdır Gazetesi Nahçivan Temsilcisi 

Foto Galeri
Azerbaycan markası - Nahcivan Badamlısı Azerbaycan markası - Nahcivan Badamlısı Azerbaycan markası - Nahcivan Badamlısı Azerbaycan markası - Nahcivan Badamlısı

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.