TÜRKİYE'NİN CUMHURİYET BAYRAMLARINI ŞAŞA'DA KUTLAYACAĞIZ

Tarih : 2020-10-28 / Kategori : Gündem

TÜRKİYE'NİN CUMHURİYET BAYRAMLARINI ŞAŞA'DA KUTLAYACAĞIZ

Dr. Sabir Shahtahti

AZERTAC-Azerbaycan Devlet Haber Ajansı Türkiye Bürosu Başkanı

29 Ekim Türkiye'de Cumhuriyet Bayramıdır.  27 Ekim 1923’de  Vekiller Heyeti’nin  istifası  ve yerine parlamentonun güvenini kazanacak yeni bir kabine kurulamaması üzerine, Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa ile birlikte yönetim biçiminin “Cumhuriyet” olması için bir kanun değişikliği tasarısı  hazırladı ve 29 Ekim 1923'te Meclis'e sundu.  Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nda  yapılan değişikliklerin kabulü ile “Cumhuriyet” Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmiş oldu.

Eski Sovyetler Birliği döneminde Azerbaycan ve Türkiye’nin  kardeşlik bağlarını kırmak için her şey yapıldı. Yanlış haberler, yabancılaştırma politikası vs. Gidiş- gelişlerin kesintiye uğramasına rağmen iki yürek bir gönülde yaşadı.  Bağımsız, özgür ve demokratik Türkiye, Azerbaycan sevgisini asla unutmadı. Azerbaycan'da da Türkiye'ye bakmak yasak olsa bile, halk Türkiye sevgisine değer verdi ve onu hafızasında yaşattı.

 Şimdi Azerbaycan bağımsızlığına kavuşmuş.   Önümüzdeki yıl, Azerbaycan Devleti’nin bağımsızlığı  kazanmasının 30. Yıldönümü tamamlanmış olacak.   Geçen devirde büyük bir gelişme gösterdik. En büyük kazancımız ise, Türkiye'ye kavuşmak oldu.   Evet, tarihi kardeşlik ilişkileri öyle gelişti ki buna sadece kavuşmak diyebiliriz.   Şimdi Azerbaycan toprak bütünlüğünü yeniden tesis etme mücadelesi ile  devletin bağımsızlığının en önemli aşaması hayata geçiyor. Başkomutan, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev önderliğinde,   Muzaffer Azerbaycan Ordusu, alçak düşmanı kova-kova muhteşem bir tarih yazıyor.

                Kahramanlarımızın canları ve kanları pahasına elde ettikleri bu zafer haberleri, Azerbaycan’da olduğu  gibi Türkiye'de de büyük bir sevinçle karşılanıyor. Şehitlere rahmet,  yaralıların sağlığı için ettiğim dualar bir an bile kalbimi terk etmiyor. Geçen ayı, büyük  zaferlerle geçiren ordumuzdan,   Şuşa ve Laçin'in kurtarılmasını bekliyoruz. Herkes gibi ben de bunu istiyorum. Ama benim bu konuda bir iddiam yok, sadece kitaplara sığmayan bir arzum var. Şuşa ve Laçin'in veya en az birinin kurtarıldığı  haberini Başkomutan, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından  29 Ekim'de duyurulmasını istiyorum.

Kalbim öyle diyor ...

Kalbim susmuyor!

Kalbimin fısıltısını duyuyorum, çünkü 29 Ekim Türkiye'de Cumhuriyet Bayramı’dır.

Yüce Allah, Şuşa'nın özgürlüğü ile, kardeş Türkiye’nin  “Cumhuriyet Bayramını” takvimlerde kavuştursun…

Tıpkı Azerbaycan ve Türkiye’yi kavuşturduğu gibi!            

  28.Ekim 2020

                   

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.